Mic dejun sănătos. 5 rețete hrănitoare și gustoase

Alexandra Constantin

Se știe că micul dejun este cea mai importantă masă din zi. Îți venim în întâmpinare cu idei pentru un mic dejun sănătos pentru întreaga familie!

Rețetele pe care ți le propunem nu numai că sunt sănătoase, ci sunt concepute pentru a se încadra în categoria celor cu indice glicemic scăzut. Mai exact, acest tip de alimente ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, fapt ce poate să prelungească energia din timpul zilei, dar și să reducă poftele alimentare. Printre alimentele care au un indice glicemic redus și pe care le poți include la prepararea micului dejun se numără fulgii de ovăz (cei simpli, nu cei cu arome), fructele (merele, perele și piersicile), cartoful dulce, iaurtul, legumele verzi și produsele din grâu întreg.

Pâine prăjită în stil franțuzesc

Pe cât de ușor este de făcut, pe atât de hrănitoare este pâinea pregătită în acest fel. O să fie cu siguranță printre rețetele preferate pentru micul dejun.

Ai nevoie de:

  • 4 felii de pâine din cereale integrale;
  • 4 ouă;
  • jumătate de cană de lapte;
  • jumătate de linguriță de scorțișoară;
  • jumătate de linguriță de esență de vanilie;
  • ulei de cocos pentru prăjit;
  • afine sau căpșuni proaspete.

Preparare

  1. Bate ouăle într-un bol, adaugă laptele, esența de vanilie și scorțișoara. Înmoaie feliile de pâine în acest amestec bine pe ambele părți.
  2. Pune puțin ulei de cocos în tigaie și lasă să se încălzească la foc mediu. Pune feliile în tigaie și lasă să se prăjească uniform pe ambele părți.
  3. Scoate-le din tigaie pe șervete de hârtie, după care prăjește și restul feliilor de pâine. Pune deasupra feliilor fructe proaspete înainte de servire.

Clătite cu banane

Nu numai că se fac rapid și ai nevoie doar de patru ingrediente, ci gustul clătitelor este pe placul și celor mai mofturoși.

Ai nevoie de:

  • 2 banane;
  • 2 ouă;
  • puțină scorțișoară;
  • amestec de fructe de pădure.

Preparare

  1. Bați bine ouăle, apoi cureți bananele și le pasezi cu furculița. Pui ambele ingrediente într-un bol și adaugi scorțișoara.
  2. Torni cu polonicul din amestecul obținut în tigaia încinsă și prăjești clătitele câteva minute pe fiecare parte. Servești clătitele cu fructe de pădure deasupra.

Smoothie cu banane, scorțișoară și migdale

Deși se consideră că smoothie-urile sunt dulci și fac ca senzația de foame să apară rapid, această rețetă este una sățioasă, mai ales că printre ingrediente se numără fulgii de ovăz. Aceștia sunt bogați în fibre, fapt ce face ca senzația de sațietate să fie una de lungă durată.

Ai nevoie de:

  • 1 lingură de amestec măcinat din semințe de in, semințe de floarea-soarelui și migdale;
  • jumătate de lingură de semințe de chia;
  • 1 banană;
  • jumătate de cană de lapte de soia;
  • un sfert de cană de fulgi de ovăz;
  • puțină scorțișoară;
  • o păstaie de vanilie.

Preparare

  1. Cojești banana și o tai în bucăți mai mici (păstrează câteva felii). Adaugi pe rând ingredientele (mai puțin scorțișoara) în blender și lași până se pasează toate bine.
  2. Torni amestecul obținut în pahare și pui deasupra feliile de banană rămase, dar și un praf de scorțișoară.

Banană cu afine și ovăz

Deși combinația dintre ingrediente te duce cu gândul la prepararea unui smoothie, pentru rețeta următoare nu ai nevoie de lapte. Nu numai că această combinație o să fie pe placul papilelor tale gustative, ci aduce și un aport important de nutrimenți, iar aceast lucru pe va ajuta să ai energie în prima parte a zilei.

Ai nevoie de:

  • jumătate de cană de afine congelate;
  • 1 banană congelată;
  • un sfert de cană de fulgi de ovăz;
  • o lingură de amestec măcinat din semințe de in, migdale și semințe de floarea-soarelui.

Preparare

Pui pe rând ingredientele într-un blender și pasezi până obții un amestec cu o textură mai mare.

Guacamole cu porumb și chilli

Cauți o rețetă care să fie fără gluten, dar să fie hrănitoare și gustoasă? Atunci nu ezita să pregătești preparatul de mai jos.

Ai nevoie de:

  • 1 dovlecel;
  • 3 ouă;
  • jumătate de lime;
  • coriandru;
  • jumătate de cană de făină de migdale;
  • un praf de chilli;
  • frunze de mentă;
  • jumătate de avocado bine copt;
  • jumătate de cană de boabe de porumb.

Preparare

  1. Dai prin răzătoarea mare dovlecelul și speli verdețurile. Storci dovlecelul și îl pui într-un bol mai mare. Adaugi frunzele de mentă și coriandrul bine tocate.
  2. Bați bine ouăle într-un castron separat, apoi le adaugi peste dovlecel. Pui apoi făina de migdale, boabele de porumb și coaja de la lime dată prin răzătoare.
  3. Pui puțin ulei de măsline într-o tigaie încinsă și torni cu un polonic mic din umplutură (să obții niște clătite mai mici). Lași să se prăjească bine pe ambele părți.
  4. Cureți avocado într-un alt bol, adaugi sucul de la lime, dar și chilii după gust. Pasezi în blender ingredientele ca să obții consistența unui guacamole.
  5. Pui clătitele pe o farfurie și servești deasupra cu guacamole.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: StockFood

Te-ar mai putea interesa