Brioşe cu legume, un deliciu pentru întrega familie

Alexandra Constantin
brioşe cu legume

Uşor de preparat şi cu un gust pe măsură, brioşele cu legume se numără printre reţetele pe care nu trebuie să le ratezi când ai puţin timp la dispoziţie pentru gătit, dar vrei să faci ceva sănătos pentru cei din familie.

În timp ce unii copii aleg orice aliment din farfurie şi lasă fructele, alţii fac acelaşi lucru când vine vorba de legume. Dar cum fructele şi legumele sunt esenţiale pentru o bună dezvoltare, cel mai bine este să găseşti mâncăruri care să le includă şi care să fie pe placul micului mofturos. Un astfel de preparat sunt şi brioşele cu legume pe care ţi le propunem şi care sunt ideale atât pentru masa de seara, dar şi pe post de gustări, potrivit www.netmums.com.

Cum prepari reţeta de brioşe cu legume

INGREDIENTE

115 grame zahăr

1 linguriţă praf de copt

125 grame dovlecel

250 ml zer

6 linguri ulei de floarea-soarelui (şi încă puţin pentru uns formele de brioşe)

140 grame făină integrală

2 ouă

125 grame morcovi

50 grame stafide

140 grame făină

PREPARARE

Încingi cuptorul, după care ungi cu puţin ulei formele speciale de brioşe. Cureţi dovlecelul, îl dai pe răzătoare şi îl laşi să se scurgă de zeamă. Cureţi apoi morcovul şi îl dai şi pe el pe răzătoare.

Amesteci ambele feluri de făină, adaugi praful de copt şi le pui pe toate într-un bol mai înalt. Adaugi stafidele, dar şi cantitatea de zahăr.

Pui într-un alt bol ouăle, după care adaugi zerul şi uleiul şi le baţi bine. Faci o adâncitură în mijlocul făinii şi torni combinaţia dintre ouă, zer şi ulei. Amesteci bine toate ingredientele.

Torni compoziţia în formele de brioşe astfel încât să fie pline pe trei sferturi (o să mai crească şi să nu dea afară din forme). Dai tava la cuptor pentru 20 de minute sau până se rumenesc frumos brioşele (sau trec testul scobitorii).

Laşi să se mai răcească 5 minute brioşele în forme după ce le scoţi din cuptor.

Truc: Poţi transforma uşor brioşele cu legume în brioşe cu ceapă verde şi brânză. Trebuie doar să înlocuieşti zahărul şi stafidele de la ingrediente cu ceapă verde (2 fire tocate) şi cu 3 linguri de brânză rasă.

Dovlecelul, aliat al sănătăţii digestive

Dovlecelul se numără printre legumele care se pot introduce în alimentaţia copilului încă din primele săptămâni de diversificare, cu atât mai mult că nu există risc de alergii. Bogat în vitamine (A, C, B1, B5, B3) şi minerale (fier, magneziu, potasiu, fosfor), dovlecelul completează lista legumelor care au un aport mare de fibre, de aceea este recunoscut pentru fapul că aduce beneficii sănătăţii digestive (este de ajutor în cazul problemelor cu constipaţia care apar des la începutul etapei de diversificare). Inclus în alimentaţie, dovlecelul ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare, îmbunătăţeşte sănătatea oculară, dar şi memoria.

Morcovul ţine la distanţă bolile de inimă

Gustul dulceag al morcovului face ca leguma să fie ideală atât când pregăteşti mâncăruri cu carne, cât şi deserturi. Morcovul se numără printre primele alimente care se introduc în alimentaţia copilului, fie că îl prepari sub formă de piure sau îl foloseşti la supa în care mai adaugi şi alte legume. Nu este recunoscut doar pentru cantitatea mare de betacaroten pe care o conţine, ci şi pentru fibrele alimentare, vitaminele B, C, calciu, magneziu, potasiu şi fier din conţinut. Bine de ştiut este că în perioada diversificării morcovul consumat des poate favoriza apariţia constipaţiei, dar şi că nu trebuie asociat cu cartoful dulce sau cu dovleacul plăcintar (ambele conţin betacaroten şi poate apărea exces). Parte din alimentaţie, morcovul ajută la prevenirea afecţiunilor oftalmologice, are grijă de sănătatea dentară şi ţine la distanţă problemele cardiace.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa