Pupăza, năzdrăvăniile lui Nică, Ozana, „cea frumos curgătoare”, poale-n-brâu sau alivencile din cuptor. Toate acestea ne vin în minte când auzim numele povestirilor lui Creangă, „Amintiri din copilărie”. Și, nu știu alții cum sunt, dar eu înghit în sec numai când aud de bucatele Smarandei, mai ales când e vorba despre alivenci. V-am făcut poftă? L-am rugat pe Chef Lucian Giurcă, un bucătar sfătos din inima Bucovinei, să ne arate rețeta alivencilor lui Creangă și a altor plăcinte bucovinene. Poftă bună!
În inima Bucovinei, acolo unde dealurile domoale se întâlnesc cu poveștile străvechi, plăcintele au devenit mai mult decât un fel de mâncare – ele sunt o adevărată moștenire culturală. Chef Lucian Giurcă gătește zilnic, pentru oaspeții săi, la un punct gastronomic local din Șaru Dornei. Pe lângă clasicele rețete, acesta, inovează în permanență pornind de la rețetele tradiționale. „În locul foilor din comerț, poți face tu, acasă foi de plăcintă, după cea mai simplă rețetă. Îți trebuie doar o ceșcuță de ulei și una cu apă caldă!”. Aluatul fraged, umpluturile bogate și aromele care te învăluie atunci când plăcintele ies din cuptor, transformă orice masă într-o adevărată sărbătoare.
Alivenci
„Și a doua zi, marți, taman în ziua de lăsatul săcului, din postul Sân-Petrului, făcând mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele în brâu, și pârpâlind niște pui tineri la frigare, și apoi tăvălindu-i prin unt…”, acesta era „meniul” Smarandei, mama lui Nică din „Amintiri din copilărie”, celebra carte scrisă de Ion Creangă.
Alivenca este o plăcintă foarte iubită în zona Bucovinei, pe cât de gustoasă, pe atât de simplu de pregătit. Este un preparat ciobănesc, ale cărui ingrediente se potrivesc „din ochi” de cele mai multe ori. Se mănâncă în special iarna, având un aport caloric mai ridicat. Puteți prepara alivenci atât în varianta dulce, cât și în varianta sărată. Chef Lucian Giurcă ne propune variata dulce, de această dată.
Ingrediente:
- 500 ml lapte gras (integral)
- 4 linguri de mălai (mai fin, nu grișat)
- 100 g unt gras
- 6 ouă mari
- 200 ml iaurt
- 200 gr zahăr
- 600 g caș sau brânză frământată, urdă proaspătă, bine scursă
- 1 linguriță cu vârf de făină albă
- smântână groasă sau lapte bătut de casă, pentru servit
- dulceață, tot pentru servit
Mod de preparare:
- Laptele se pune la fiert cu 80 g unt (dacă brânza este dulce, se adaugă și puțină sare). Când a dat în clocot se retrage de pe foc, se pun făina și mălaiul și se amestecă energic.
- Apoi se pun pe rând ouăle, amestecând până la încorporarea completă.
- Se adaugă și iaurtul, se amestecă bine, se adaugă zahărul și aromele, apoi se încorporează și brânza.
- Se unge o tavă cu restul de unt, se tapetează cu mălai sau hârtie de copt (untul îi dă acel parfum aparte).
- Se pot presăra deasupra bucățele de unt și se bagă în cuptor, la foc potrivit. Durata de coacere depinde de cuptor, cam 40 -50 de minute (proba scobitorii).
- Se servește fierbinte sau rece, cu smântână groasă sau lapte bătut deasupra. Se poate pudra cu zahăr vanilat și se asortează cu o lingură de dulceață de afine din Bucovina.
Baclava de Bucovina
„Vă prezint o reteță simplă și foarte aspectuoasă, care vă va transforma într-un patiser desăvârșit”, promite chef Giurcă.
Ingrediente:
- 1 pachet foi de plăcintă, ideal extrafine, dulci
- 300 gr nucă măcinată grosier
- 200 -300 ml apă
- 600 gr zahăr
- o mână de fistic pisat pentru decor
- ulei pentru uns tava
Mod de preparare:
- Puneți apa la fiert, iar când clocotește adăugați zahărul și lăsați să fiarbă până obțineți un sirop. Adăugați zeama unei lămâi și lăsați la răcit.
- Ungeți fiecare foaie de plăcintă cu ulei, ajutându-vă de o pensulă.
- Apoi adăugați nuca măcinată pe întreaga suprafață. Nu puneți foarte multă, pentru a nu rupe foaia.
- Rulați foaia de plăcintă, ungeți apoi cu ulei și răsuciți astfel încât să obțineți un melc.
- Puneți melcul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedați la fel cu toate foile, până se umple tava cu „melci”.
- Dacă doriți, puteți să prăjiți ușor nuca: gustul va fi mai intens. În funcție de preferințe, în loc de nucă puteți folosi migdale sau fistic.
- Băgați tava în cuptorul (preîncălzit) și fixați temperatura la 200 de grade. Timpul de coacere este de aproximativ 20 de minute sau până se rumenesc la suprafață.
- Scoateți din cuptor și turnați siropul peste baclavale.
- Presărați deasupra puțin fistic, lăsați la răcit pentru aproximativ 2 ore și totul e gata!
Plăcintă cu iaurt
Acest sortiment de plăcintă are o rețetă versatilă și se poate prepara atât dulce, cât și sărată. Aflăm de la Chef Lucian Giurcă ambele variante:
Plăcintă cu iaurt – varianta dulce
Ingrediente:
- 1 l iaurt (minim 3.5 % grăsime)
- 6 ouă
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 1 cană de stafide
- vanilie, lămâie (sau ce arome doriți)
- ulei pentru uns tava
Mod de preparare:
- Se bat bine ouăle cu sarea, până formează o spumă, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Se adaugă stafidele, iaurtul și aromele.
- Luați o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puneți în ea 2 foi de plăcinte, ambele unse cu ulei. Peste acestea se toarnă 2 polonice din compoziție, apoi alte două foi unse și tot așa până se termină toate foile.
- Aveți grijă să rămână compoziție și pentru a turna deasupra, să acoperiți și ultimul rând de foi.
- Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru aproximativ 35 de minute sau până se rumenește.
- Se înțeapă plăcinta în timpul coacerii (cu o furculiță sau cu o scobitoare), pentru a ieși vaporii din ea.
- Plăcinta oricum se va umfla, dar când se răceste, se lasă. Se poate servi atât rece, cât și caldă.
Plăcintă cu iaurt – varianta sărată
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 0,8 l iaurt
- 500 gr bânză sărată
- 6 ouă
- opțional: 1 legătură de mărar și 1 de pătrunjel verde, tocate mărunt
- cașcaval ras
- ulei pentru uns foile.
Mod de preparare:
- Se bat ouăle, se adaugă un praf de sare, apoi iaurtul, brânza sfărâmată cât mai mărunt, dată pe răzatoarea mică, dacă e o brânză tare. Urmează verdeața și se ameștecă pentru a se omogeniza.
- Se așază în tavă o foaie de copt, apoi 2 foi de plăcintă unse cu ulei.
- Se adaugă cu un polonic compoziția de brânză și iaurt și se întinde foarte bine. Se adaugă încă 2 foi și tot așa, până la ultimul rând de foi, iar, la final, se pune restul compoziției cu iaurt și brânză.
- Se înțeapă plăcinta cu o scobitoare, se pun peste aceasta: cașcaval ras, semințe de susan sau ce alte semințe vă plac.
- Se bagă tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru circa 40 de minute sau până se rumenește frumos. Se servește călduță sau rece, alături de o cana de iaurt, vin fiert (pentru adulți!) sau, mai bine, un ceai cald.