Vişinată de casă

Iulia Mirică
visinata-de-casa-totul-despre-mame

Rețetă tradițională de vișinată de casă

Pentru astăzi, v-am pregătit o rețetă de vișinată de casă, luată din caietul cu rețete al mamei. Recomandarea ei este să o preparați în timpul verii, pentru ca undeva la începutul iernii să puteți servi musafirii cu ea. De asemenea, o puteți adăuga și în unele prăjituri, pentru un gust mai sofisticat. Ar fi de preferat să nu le oferiți și celor mici acele prăjituri, dacă nu vreți să adoarmă subit sau să înceapă să se sprijine de mobila din casă. Secretul acestei rețete este păstrarea sâmburilor de vișine și adăugarea unor steluțe de anason. Pe lângă anason, puteți adăuga și scorțișoară sau chiar nucșoară.

Amigdalina din sâmburi, care conține vitamina B17, este scoată în evidență atunci când lăsați vișinata pentru o perioadă mai îndelungată.

Cea mai bună vișinată este cea lăsată de la un an la altul, pentru ca gustul vișinelor să se întrepătrundă cât mai bine cu cel puternic al alcoolului.

Ingrediente pentru vișinată de casă:

5 kilograme de vișine cu sâmburi
3 kilograme de zahăr granulat
5 litri de alcool dublu rafinat (votcă, țuică de prune)
3-4 steluțe de anason

3 pași pentru a prepara vișinată de casă:

1. Se aleg vișinele, să nu fie stricate. Vișinele se curăță de codițe și se spală bine sub un jet de apă rece, într-o strecurătoare. Se lasă puțin să se scurgă bine de apă.

2. Se pun fructele într-un recipient de sticlă (damigeană sau borcan). Se adaugă zahărul deasupra și se lasă la macerat până când zahărul devine sirop. De asemenea, se adaugă și steluțele de anason în această etapă a procesului. Evitați depozitarea recipientului la soare, pentru a nu se degrada fructele.

3. După ce se topește zahărul, se adaugă alcoolul dublu rafinat, peste fructele din recipient. Se lasă pentru câteva luni, minim 5-6, la întuneric, după care poate fi servită.

Citește și:
Licoarea toamnei – must
Ce să (nu) mănânci atunci când bei alcool
Băutura aromată a sezonului – socată

Te-ar mai putea interesa