Rețetă ușoară de must pentru această toamnă

Iulia Mirică
must

Cum să faci must în casă

Probabil că ai văzut deja oferta variată de must din piețe, dar ce-ar fi dacă ai prepara must în casă? În acest fel, te asiguri că nu este adăugat nimic toxic pentru tine și familia ta și că toate ingredientele folosite sunt proaspete, deoarece un must bun este cel făcut din boabe bune, nu stricate sau necoapte. Nu este deloc greu și vei avea și satisfacția că ai preparat licoarea magică pe care o savurai la bunici la țară, atunci când erai mică.

Dacă ai o casă sau rude la țară, atunci poți chiar să culegi tu strugurii pe care îi vei folosi. Este recomandat să faci mustul din strugurii pe care i-ai cules în ziua respectivă. Dacă nu, și cei din piață sunt la fel de buni, dar ai grijă să îi speli foarte bine sub un jet de apă rece, deoarece nu știi cu ce substanțe au fost stropiți. Pentru prepararea mustului, vei avea nevoie de un storcător de fructe, o strecurătoare fină de dimensiuni mai mari și recipiente sterilizate din sticlă.

Există și posibilitatea de a conserva mustul pentru iarnă, dar asta rămâne la latitudinea ta, dacă vrei să adaugi conservant în licoarea delicioasă pe care ai preparat-o sau dacă vrei să te bucuri de ea doar cât este sezonul potrivit. În cazul conservării, se folosește un gram de conservant la un litru de must. Poți pune și la congelator 1-2 sticle de plastic cu must, fără conservant, dacă dorești să-l bei mai târziu.

INGREDIENTE

4 kilograme de struguri albi sau roșii copți (din care se pot obține 3 litri de must, însă poți folosi ce cantități dorești)

PREPARARE

1. Strugurii se spală bine, sub un jet de apă rece, după care se culeg bobițele de pe ciorchini. Dacă vrei, le mai poți spăla încă o dată, într-o strecurătoare, astfel încât să te asiguri că nu rămâne apă în compoziția mustului.

2. Se zdrobesc boabele de struguri cu ajutorul unui storcător de fructe. Se lasă sucul obținut împreună cu strugurii într-un vas, pentru câteva ore, să înceapă fermentarea. După aceea, sucul obținut se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să dai la o parte cojile și sâmburii.

3. Se toarnă mustul în recipiente de sticlă și se lasă într-un loc răcoros (în cămară) pentru 2-3 zile, fără să strângi capacul sticlelor, cât timp se limpezește mustul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa