Piftie de curcan

Iulia Mirică
piftie-de-curcan-totul-despre-mame

Rețetă pentru sărbători – piftie de curcan

Dacă tot v-am spus de curcanul delicios la cuptor, nu putem să nu vă mai spunem de cealaltă reţetă delicioasă pentru Revelion, şi anume cea de piftie de curcan!

Unul dintre aperitivele preferate de români în perioada sărbătorilor de iarnă este această rețetă de piftie de curcan. Are un gust deosebit, e racoritoare şi mai uşoară decât am crede, iar gelatina ei e de multe ori punctul forte al întregului preparat. Recomandarea noastră este să o preparați la rece atunci când vă permite vremea, fiind mult mai bună decât cea preparată cu ajutorul frigiderului.

Ingrediente pentru piftie de curcan:

1 kilogram de carne de curcan
apă
usturoi
1 foaie de dafin
1/2 lingură de boabe de piper
sare de mare
1/2 ceapă
1 morcov
1/5 de rădăcină de țelină
gelatină (15 grame la 1 litru de apă)

4 pași pentru a prepara piftie de curcan:

1. Bucățile de curcan se spală bine sub un jet de apă rece și se porționează în bucăți mai mici. Se păstrează și oasele și pielița. Acestea se adaugă într-o oală mare, de aproximativ 5 litri, și se acoperă cu apă rece.

2. Se adaugă jumătate de lingură de sare și se lasă compoziția la fiert, spumându-se de fiecare dată când face spumă. În momentul în care observați că nu se mai formează spumă, se adaugă frunza de dafin, boabele de piper și legumele (morcov, ceapă, țelină) spălate, curățate și mărunțite în prealabil.

3. Se lasă la fiert pentru aproximativ 4-5 ore, la foc mic sau până când se frăgezește carnea. După ce fierbe carnea, se stinge focul și se lasă oala la rece, până a doua zi. Se pune iar oala pe foc, până când obțineți iar o compoziție de supă, se scot bucățile de legume și de carne, iar în zeamă se adaugă usturoiul curățat și zdrobit în prealabil. Se mai adaugă și sare, după gust, după care se filtrează supa cu ajutorul unei strecurători. Se adaugă și gelatina, care se prepară după instrucțiunile de pe ambalaj.

4. Se scoate carnea de pe oase, se dă la o parte pielița, se adaugă în mai multe boluri și se toarnă zeama filtrată deasupra. Se dau bolurile la rece și se lasă să se ajungă la textura de piftie.

Citeşte şi:
Curcan umplut la cuptor
Lichior de ouă
Tartă cu brânză şi smochine
Tort cu fructe de pădure

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa