Pâine de casă cu maia

Iulia Mirică
paine de casa cu maia totul despre mame

Rețeta perfectă de pâine de casă cu maia

Dacă vreți să încercați și varianta de pâine de casă fără drojdie, v-am pregătit mai jos rețeta perfectă de pâine de casă cu maia. Va trebui să începeți să preparați maiaua cu câteva zile înainte de a face pâinea, pentru cele mai bune rezultate.

Ingrediente pentru pâine de casă cu maia:

pentru maia:

200 grame de făină integrală de secară
240 mililitri de apă caldă

pentru pâine:

150 grame de maia
300 grame de apă
270 grame de făină albă
100 grame de făină integrală de grâu
80 grame de făină de ovăz
1/2 linguriță de de sare

8 pași pentru a prepara pâine de casă cu maia:

1. Pentru a prepara maiaua, se adaugă într-un bol mare 60 mililitri de apă cu 50 grame de făină. Se amestecă bine, se acoperă bolul cu un capac, nu se închide ermetic. După ce a stat 24 de ore, la temperatura camerei, se adaugă iar 50 grame de făină și 60 mililitri de apă, se amestecă se acoperă și se lasă încă 24 de ore la fermentat.

3. În a treia zi și a patra zi se repetă procesul și ar trebui să facă bule compoziția. În cea de-a cincea zi, se poate folosi maiaua pentru pâine. Se folosesc 150 grame de maia.

4. Maiaua se dizolvă puțin în apă și se adaugă cele trei tipuri de făină, amestecându-se bine compoziția. Se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă să stea 30 de minute, pentru a se forma glutenul.

5. Se adaugă sarea și se frământă aluatul până în momentul în care puteți să-l întindeți, fără să se rupă. Se pune aluatul într-un vas dreptunghiular uns cu ulei în prealabil. Se lasă la crescut timp de două ore și jumătate, o dată la câte 50 de minute împăturindu-se.

6. Se dă o formă aluatului, se presară puțină făină și se acoperă cu un prosop de bucătărie. După 20 de minute se dă forma finală pâinii și se pune într-un vas cu o pânză de in pe care ați presărat făină. Se acoperă cu folie alimentară, se mai introduce într-o pungă legată și se lasă 1 oră la temperatura camerei.

7. Se dă la frigider și se lasă între 8 și 10 ore. Se scoate aluatul din frigider, iar după o oră se încălzește cuptorul la 230 grade Celsius. Se pune o tavă cu apă în partea de jos a cuptorului.

8. Pâinea se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor. După primele 13 minute, se scoate tava cu apă, iar pâinea se mai lasă încă 30 de minute să se gătească. Se închide focul, se mai lasă pâinea înăuntru, cu ușa deschisă, pentru cinci minute, după care se scoate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa