Murături în saramură

Iulia Mirică

Rețetă de murături în saramură

Vă este dor de acele murături în saramură preparate de bunica, iar cele de la supermarket nu au același gust? Saramura ajută la evitarea alterării alimentelor prin producerea acizilor lactic și acetic. Acest proces trebui să aibă loc anaerob, în absența prezenței oxigenului, acesta fiind motivul pentru care legumele sunt acoperite de saramură.

Ingrediente pentru murături în saramură:

sare neiodată (1 lingură cu vârf la 1 litru de apă)
castraveți
mărar
usturoi
boabe de piper negru
pepene pentru murat
bețe de mărar uscat
ramuri de cimbru uscat
frunze de dafin
frunze de vișin

3 pași pentru a prepara murături în saramură:

1. Pregătiți saramura cu ajutorul raportului de o lingură de sare cu vârf la un litru de apă. În cazul în care temperatura din bucătărie depășește 29°C, adăugați o lingură în plus de sare. Se amestecă bine și se dă în clocot, adăugând și 2 boabe de piper și 2-3 frunze de dafin. Se lasă să se răcească puțin.

2. Borcanele se spală și se opăresc. Legumele se spală și se lasă puțin la scurs. Puneți la baza borcanelor câte un strat de 2 ramuri de cimbru uscat, 1 de mărar, 1 cățel de usturoi curățați în prealabil. Se aranjează castraveții în jumătate dintre borcane și pepenii tăiați în bucăți mai mari în straturi, alternând și cu frunze de vișin, ramuri de cimbru, usturoi.

3. Se toarnă saramura călduță peste legume, iar deasupra se mai adaugă câteva ramuri uscate de mărar, care ajuta murăturile să nu se ridice deasupra saramurii. Se așază o greutate peste,s e pune capacul și se lasă undeva mai răcoros. După aproximativ două săptămâni, murăturile în saramură vor fi gata.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa