Murături asortate pentru iarnă

Iulia Mirică
reteta-muraturi-asortate-totul-despre-mame

  Cum preparăm murături asortate pentru sezonul rece?

  Familiile grijulii își pregătesc murăturile cu grijă de acum, pentru sezonul rece. Fie că doriți anumite legume conservate sau vă plac toate, am pregătit o rețetă de murături asortate pentru iarnă, care va fi pe placul întregii familii.

  Ingrediente pentru murături asortate:

  1 conopidă
  1 varză albă mică
  1 varză roșie mică
  700 grame de gogonele
  1,5 kilograme de castraveți
  2-3 morcovi
  1/2 căpățână de usturoi
  700 grame de ceapă
  1/2 legătură de frunze de țelină
  1/2 legătură de frunze de leuștean
  crenguțe de mărar uscat
  crenguțe de cimbru uscat
  1-2 bucăți de hrean
  1/2 punguță de piper boabe
  sare de mare

  4 pași pentru a prepara murături asortate:

  1. Toate legumele se spală bine sub un jet de apă rece, după care se scurg puțin, cu ajutorul unei strecurători. Se desprind buchețelele de conopidă, varza se taie în felii mai groase și se lasă pe tocător până când pregătim butoiul sau borcanele în care vom pune legumele la murat.

  2. Se pun câteva crenguțe de mărar și cimbru la baza butoiului sau borcanului, peste care se așază felii de varză albă, varza roșie, cepele, cățeii de usturoi curățați în prealabil, morcovii curățați și tăiați rondele, câteva fâșii de hrean. Opțional, puteți adăuga și câteva felii de gutui, precum și ardei iuți.

  3. În continuare, se adaugă un strat de castraveți și gogonele, urmând un strat de morcovi, conopidă și eventual ardei iuți. Nu există o anumită regulă de aranjare, puteți să le puneți cum doriți. După ce se umple borcanul, se pun boabele de piper și un strat de frunze de leuștean și țelină.

  4. Pasul următor este pregătirea saramurii. În principiu, la oricare litru de apă se vor adăuga 30 grame de sare de mare. Se acoperă legumele cu saramura, iar deasupra se pune un capac sau o farfurie, peste care se adaugă o greutate, pentru ca legumele să nu iasă din saramură. Se acoperă cu o pătură sau un prosop și se lasă 6 zile la temperatura camerei pentru a se acri murăturile. După ce s-au acrit, se poate strânge bine capacul și depozita borcanul sau butoiul la răcoare.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa