Rețeta tradițională de iahnie de fasole cu afumătură la ceaun
Ați mâncat cu siguranță iahnie de fasole cu afumatură la ceaun atunci când erați mici. Așa că de ce să nu le faceți și piticilor voștri această rețeta delicioasă? Veți avea nevoie de mai mult timp petrecut în bucătarie, așa că poate fi o rețetă ideală pentru weekend. Iată ce pași trebuie să urmați!
Ingrediente pentru iahnie de fasole cu afumatură:
500 grame de fasole
1,5 kilograme de ciolan afumat
1 lingură de ulei
1-2 foi de dafin
1 ceapă albă mică
1 morcov
1/2 lingură de boia de ardei
1/2 lingurița rasă de oregano
1/2 linguriță de coriandru macinat
1/2 linguriță de chimen
2 linguri de pastă de tomate
1 linguriță de miere
sare de mare
piper negru proaspat măcinat
4 pași pentru a prepara iahnie de fasole cu afumatură:
1. Fasolea se lasă la înmuiat, peste noapte, într-o oală cu apă. A doua zi, se fierbe ciolanul, într-o oală cu apă, la foc mic, curațând spuma din când în când, până când carnea este frageda și se poate desprinde cu ușurință de pe os. După ce a fiert carnea, se scoate și se lasă să se răcească, iar apa în care a fiert se păstrează.
2. Cât timp fierbeți ciolanul, se fierbe și fasolea, schimbând apa de 2-3 ori, în momentul în care dă în clocot. Când fasolea este aproape fiartă, se închide focul.
3. Ceapa și morcovul se curață și se toacă mărunt. Se călesc în puțin ulei vegetal, într-o cratiță mare, până când ceapa devine translucidă. Se adauga și boiaua de ardei și se lasă puțin să se rumenească, având grijă să nu o ardeți.
4. Carnea se taie de pe ciolan, în bucăți mai mari, și se adaugă alături de fasole și apa în care a fiert ciolanul, în cratița cu ceapă și morcov. Se adaugă și pasta de tomate, mierea, coriandrul, chimenul și foile de dafin. Se lasă la fiert, până când se frăgezesc complet toate ingredientele. Se asezonează cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.