Cum acrim ciorbele: alternative sănătoase

Iulia Mirică

Metode sănătoase prin care acrim ciorbele

Cu toții știm diferența dintre supe și ciorbe, însă ce ingrediente secrete le fac pe cele din urmă atât de gustoase? V-am pregătit câteva metode sănătoase prin care acrim ciorbele, în funcție de diferite regiuni ale țării. Iată ce alternative aveți pentru o mâncare delicioasă!

Borș

Borșul are un conținut ridicate de vitamine, complexul B, fiind un ingredient perfect atunci când vrem să acrim ciorbele. În afara gustului aromat pe care îl dă mâncării, este un bun stimulent al digestiei, compoziția sa fiind adecvată copiilor de la vârsta de 6 luni. Ideal este să îl preparați acasă, cu tărâțe și huște. Puteți adăuga după gust ce cantitate doriți în ciorbă, ideal fiind să-l adăugați după ce au fiert ingredientele. Se lasă să dea o dată în clocot ciorba, după care putem stinge focul. Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se acoperă cu un capac oala cu ciorbă și se lasă puțin să se întrepătrundă aromele, pentru aproximativ un sfert de oră. Se folosește cu precădere în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Zeamă de murături

Dacă ați făcut murături, iar zeama care rămâne nu vreți să o aruncați, o puteți folosi pentru a acri ciorbele. Prin intermediul procesului de fermentație al legumelor murate, substanțele nutritive sunt transferate și zemii. La fel ca atunci când folosiți borș, zeama de murături se adaugă după ce au fiert ingredientele, se lasă pe foc ciorba până când dă în clocot și se stinge focul. Recomandat este să nu adăugați sare suplimentară în ciorbă, deoarece zeama de murături este foarte sărată. Această metodă prin care acrim ciorbele este cunoscută mai ales în Dobrogea și Transilvania.

Oțet de mere

Printre proprietățile bine cunoscute ale oțetului se numără stimularea digestiei și beneficiile antibacteriene. Oțetul de mere este perfect pentru acrirea ciorbelor de pește sau cu carne. Este folosită aceeași metodă, adică adăugarea oțetului de mere după fierberea celorlalte ingrediente din ciorbă, se mai dă totul într-un clocot și se închide focul. Persoanele din Transilvania și Dobrogea folosesc acest procedeu.

Suc de lămâie

Lămâia este cunoscută drept un tonic natural, fiind perfectă pentru a acri ciorbe precum ciorba de pui a la grec sau ciorba de legume. Este recomandat să nu înlocuiți sucul de lămâie sau lime cu sare de lămâie. Spre deosebire de celelalte ingrediente folosite pentru a acri ciorba, zeama de lămâie se adaugă în ciorbă după ce stingem focul. Această metodă prin care acrim ciorbele este cunoscută mai ales în Banat. Atenție, în momentul în care folosiți lime, este preferabil să utilizați o cantitate mai mică decât în cazul lămâilor.

Voi ce alte metode de acrit ciorbele cunoașteți?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa