Conserve de toamnă: castraveţi la oţet

Iulia Mirică

Rețetă de castraveți la oțet

Conservarea castraveților pentru iarnă se referă la simplul proces de scufundare al lor într-o soluție de sare și apă (saramură) sau un ingredient acid precum oțetul. Bacteriile bune care există în mod normal pe legume consumă amidonul / zaharurile din acestea și secretă acid lactic, împierdicând alterarea acestora. Procesul acesta adaugă o aromă deosebită legumelor, le dă strălucire și aciditate, iar în unele cazuri, le sporește conținutul de vitamine. Iată cum se fac castraveți la oțet în propria bucătărie! În acest fel, veți evita conservanții al căror nume nici nu îl puteți pronunța din produsele de la supermarket.

Ingrediente pentru castraveți la oțet:

1/3 cană cu sare de mare
1/2 cană cu oțet de mere
8 căni cu apă
700 grame de castraveți
câteva crenguțe de mărar uscate
foi de dafin
ienibahar
câțiva căței de usturoi

4 pași pentru a prepara castraveți la oțet:

1. Se spală și se sterilizează borcanele în care vreți să puneți murăturile. Se spală și se usucă și castraveții. Se taie capetele castraveților, care conțin enzime ce pot duce la înmuierea murăturilor. Se lasă castraveții întregi sau se taie pe lungime.

2. Se adaugă condimentele în borcane. În fiecare, adăugați 2 căței de usturoi zdrobiți, 1 linguriță de boabe de ienibahar, 2-3 foi de dafin și crenguțe de mărar. Se aranjează murăturile în borcane.

3. Se combină apa, cu oțetul și sarea într-o oală și se lasă la foc mare, până când ajunge la punctul de fierbere, amestecându-se constant, până când se dizolvă toată sarea din compoziție. Se toarnă în borcane, până ajunge aproape de baza de sus. Se elimină bulele de aer și se mai adaugă saramură dacă este nevoie.

4. Se strâng capacele și se fierb borcanele la bain-marie aproximativ 15 minute. Se lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei. Așteptați cel puțin 48 de ore până când deschideți primul borcan. Cu cât stau mai mult timp, cu atât devin mai gustoși.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa