Rețetă de cidru de mere și mandarine
Cidrul este o băutură care a devenit destul de populară în ultima vreme, iar rețeta de mai jos de cidru de mere și mandarine este perfectă și pentru vreme puțin mai rece. Fiind o băutură care se servește caldă, adulții pot strecura și un strop de whisky pentru a se încălzi mai bine.
Se poate folosi și cidru de mere din comerț, dar noi preferăm varianta în care preparăm și cidrul de mere înainte de a-l aromatiza cu mandarine.
Ingrediente pentru cidru de mere și mandarine:
pentru cidru de mere (3 1/4 căni):
800 grame de mere dulci (ionatane)
apă
2 linguri de sirop de arțar
1 baton de scorțișoară
pentru cidru de mere și mandarine:
3 1/4 căni de cidru de mere
2 lingurițe de zahăr brun
1 vârf de cuțit de nucșoară rasă
1 vârf de cuțit de ienibahar
1/2 linguriță de cuișoare întregi
1 mandarină
100 mililitri de whisky, opțional
4 pași pentru a prepara cidru de mere și mandarine:
1. Pentru a prepara cidrul simplu de mere, se curăță merele de cotoare și semințe și se taie în felii groase. Se adaugă împreună cu batonul de scorțișoară și siropul de arțar într-o oală adâncă. Se toarnă suficientă apă cât să acopere merele cu 2,5 centimetri. Se acoperă parțial oala și se fierbe timp de două ore.
2. Se toarnă compoziția printr-o sită fină sau o pânză. Se adaugă cidrul de mere într-o oală potrivită, la foc mediu. Se adaugă zahărul brun, ienibaharul și nucșoara și se amestecă bine, până când se dizolvă zahărul, aducându-se la punctul de fierbere.
3. Se introduc capetele ascuțite ale cuișoarelor în mandarină, astfel încât doar mugurii cuișoarelor mai sunt vizibili. Întreaga mandarină ar trebui să fie acoperită de cuișoare. Se adaugă mandarina în cidru și se reduce căldura la foc mic. Se acoperă și se lasă să se gătească pentru 20 de minute.
4. Se servește băutura caldă în căni, iar adulții pot adăuga și puțin whisky.