Cel mai bun sos alb pentru paste

Iulia Mirică
sos alb pentru paste
Sosul alb se potrivește cu aproape orice tip de paste/ Shutterstock

Pizza și pastele sunt preparate care scapă mereu mamele din încurcătură, iar copiii le adoră. Astăzi v-am pregătit o rețetă pentru cel mai bun sos alb pentru paste. Sosul poate fi combinat cu preparate cu carne de pui, cu creveți, cu ciuperci. De fapt, dacă îți place brânza, îl poți mânca cu lingura, așa de bun este!

Aceasta este versiunea de bază a rețetei care se potrivește perfect cu paste de tipul fettucine sau tortellini. Dacă îți place sosul mai aromat, poți adăuga și o linguriță de oregano sau pătrunjel. De asemenea, mai poți pune câteva fâșii de bacon, ceapă caramelizată sau chiar și câteva boabe de mazăre. Poți încerca și varianta unui sos alb realizat din mai multe tipuri de brânză.

Sfaturi pentru a prepara cel mai bun sos alb pentru paste

Dacă alegi să folosești sosul pentru paste trebuie să ai grijă să respecți indicațiile producătorului pentru fierberea acestora. Este foarte important ca pastele să aibă textura potrivită pentru ca la final să te poți bucura de o mâncare bună.

Sosul alb se poate personaliza în funcție de gustul fiecăruia, adăugând condimente proaspete sau uscate. Pătrunjelul sau mărarul sunt foarte potrivite, dar puteți să mai puneți și coriandru, ienibahar, oregano. De asemenea, alături de parmezan mai pot fi adăugate și alte tipuri de brânzeturi având grijă să amestecați în sos până se topesc de tot.

Cele mai bune brânzeturi pentru sosuri

Există o varietate de brânzeturi care pot fi folosite pentru sosurile pentru paste, dar până la urmă dictează preferințele personale. Totuși, iată câteva brânzeturi populare și delicioase pentru sosurile pentru paste.

Parmigiano-Reggiano

Aceasta este o brânză italiană cu textură granulată și un gust bogat și sărat. Este adesea folosită pentru a finisa sosurile pentru paste, deoarece se topește ușor și adaugă o aromă intensă.

Pecorino Romano

Este o brânză italiană produsă din lapte de oaie și are un gust puternic și sărat. Este folosită în special pentru sosurile carbonara și amatriciana.

Mozzarella

Această brânză italiană moale este adesea utilizată în sosurile pentru paste, deoarece se topește bine și adaugă o textură cremoasă.

Gorgonzola

Este o brânză italiană cu mucegai albastru, care are un gust distinct și picant. Este potrivită pentru sosurile cu nucă și pere, adăugând o notă bogată și cremoasă.

Cheddar

Este o brânză englezească cu gust pronunțat și textură fermă. Este adesea folosită în sosurile pentru paste cu un caracter mai puternic, precum mac and cheese.

Grana Padano

Asemănătoare cu Parmigiano-Reggiano, această brânză italiană este ușor mai dulce și mai puțin sărată. Este perfectă pentru sosurile pentru paste, adăugând o aromă bogată și o textură crocantă.

Fontina

Această brânză din regiunea Val d’Aosta din Italia are un gust dulce și fructat. Este excelentă pentru sosurile cremoase și se topește frumos.

Iată cum puteți face și voi în propria bucătărie această rețetă delicioasă de sos alb pentru paste.

Cel mai bun sos alb pentru paste

Ingrediente pentru cel mai bun sos alb pentru paste

  • 1 cană cu smântână pentru gătit 32%
  • 125 g unt 82%
  • 3-4 linguri de făină
  • 3 linguri de parmezan proaspăt ras
  • 1/4 linguriță de praf de usturoi sau 2-3 căței de usturoi curățați și zdrobiți
  • 30 grame de prosciutto tocat mărunt
  • 1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Untul se scoate din frigider, se lasă să ajungă la temperatura camerei. După aceea se topește într-o cratiță de dimensiuni medii, la foc mic – mediu, amestecând continuu, timp de aproximativ 5 minute.

Se adaugă făina în ploaie, treptat, amestecând cu ajutorul unei linguri de lemn. Se amestecă până când făina și untul se omogenizează perfect. Trebuie evitată apariția cocoloașelor de făină.

Când untul și făina s-au omogenizat, în cratiță se adaugă și smântâna pentru gătit, parmezanul proaspăt ras, usturoiul, bucățele mici de prosciutto și puțină sare. Se amestecă constant până când se îngroașă sosul.

Se adaugă mai multă smântână sau făină, în funcție de consistența dorită. Este de preferat ca sosul să nu fie foarte gros, mai ales dacă urmează să îl folosești pentru paste. Se servește cald.

Dacă ți-a plăcut această rețetă, îți recomandăm și următoarele preparate potrivite pentru întreaga familie:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa