Borş făcut în casă

Iulia Mirică
reteta-bors-de-casa-totul-despe-mame

Rețeta de borș a bunicii

Ai crescut cu ciorbe preparate cu borș făcut în casă de bunica, iar cele pe care le gătești acum ți se pare că nu au același gust delicios? În acest caz, ar trebui să încerci și tu să faci borș. Ingredientele pot fi găsite cu ușurință, iar procedeul de preparare deloc greu. Ca să vă iasă borșul cât mai acru, după cum îmi spunea bunica atunci când eram mică: „Acru borșul, acru borșul!” și mă ciufulea în joacă, vă puteți juca împreună cu cei mici.

Ingrediente pentru borș:

1/2 kilogram de tărâțe de grâu (mai mari)
1 cană de făină de porumb
2-3 crenguțe de vișin cu frunze

3 pași pentru a prepara borș în propria bucătărie:

1. Tărâțele de grâu se amestecă împreună făina de porumb într-o oală de 6 kilograme. Se adaugă apă rece cât să cuprindă compoziția, se amestecă și ar trebui să obțineți o maia.

2. Separat, se pun la fiert 3 litri de apă. În această apă se pun crenguțele de vișin și se dă în clocot. După ce oprim focul, se toarnă peste maiaua formată din tărâțe și făină de porumb. Se învârte și se adaugă și 800 de grame de huște. Se amestecă iar compoziția, se acoperă cu un capac, se pune un prosop deasupra și în jurul oalei, pentru a menține căldura apei.

3. Se lasă 2-3 ore acoperit, după care învârtim cu o lingură de lemn borșul. Se acoperă la loc și repetăm procesul acesta de câteva ori, la intervale de o oră, gustând de fiecare dată pentru a testa dacă s-a acrit. Borșul se scurge de tărâțe și se pune în sticle la frigider. Huștele se păstrează la frigider pentru următoarea dată când veți umple borș.

Sfat:

Dacă este pentru prima dată când umpleți borș și nu puteți face rost de huște de la cineva din familie sau de la prieteni, le puteți prepara și pe acestea. Într-un vas de 2 litri, se adaugă 250 grame de tărâțe și o felie de pâine fărâmițată. Se toarnă puțină apă, cât să obțineți o pastă mai groasă, se nivelează, se acoperă cu un capac și se lasă la fermentat timp de 2 zile, la temperatura camerei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa