3 preparate care nu trebuie sa îți lipsească de pe masa de Paști

Iulia Mirică
masa de Paști
De pe masa de Paști friptura de miel și pasca cu brânză sunt nelipsite.

Friptura de miel este nelipsită de pe masa de Paște, înlocuită de unele persoane cu porc sau pui, în funcție de preferințe. Însă, fiind mai grasă, merge perfect în combinație cu o garnitură de varză kale, care seamănă foarte mult cu salata verde, aducând un aport important de nutrienți. De pe lista noastră nu lipsește nici tradiționala pască cu brânză de vaci și stafide.

Iată cele trei rețete despre care noi spunem că sunt mai mult decât binevenite de Paști:

Friptură de miel

Friptura de miel nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Ingrediente pentru friptură de miel:

1 bucată de carne de miel (de aproximativ 3 kilograme) • 3 linguri de muștar Dijon • 6 crenguțe de rozmarin (2 linguri pline cu frunze) plus crenguțe suplimentare pentru ornat • 6 căței de usturoi, decojiți și zdrobiți • 115 grame de unt nesărat, la temperatura camerei • piper negru proaspăt măcinat • 1 lămâie, tăiată în jumătate • 1 3/4 căni cu vin alb

3 pași pentru a prepara friptură de miel:

1. Se încălzește cuptorul la 215 grade Celsius. Se fac câteva incizii în carnea de miel, cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Cu ajutorul unul mojar cu pistil se amestecă împreună 2/3 din muștar, frunzele de rozmarin și usturoiul, într-o pastă densă. Cu ajutorul degetelor, se introduce în inciziile făcute.

2. Restul de muștar se amestecă împreună cu untul. Ungeți acest amestec pe toată suprafața fripturii. Se asezonează cu piper negru din belșug. Se pune carnea de miel într-o tavă de cuptor, cu grăsimea în sus, și se storc jumătățile de lămâie peste.

3. Se lasă la cuptor pentru 15 minute, după care se reduce temperatura la 175 grade Celsius. Se mai lasă la cuptor între 60 și 90 de minute, în funcție de cum vreți friptura. Se unge o dată la 20 de minute friptura cu vinul și sucurile din tigaie, adăugând mai mult vin dacă este nevoie. Se scoate tava din cuptor și se lasă friptura învelită în folie de aluminiu, pentru 15-20 minute, într-un loc cald.

Garnitură cu varză kale

Garnitura de varză kale este cea mai potrivită pentru friptura de miel

Ingrediente pentru garnitură cu varză kale:

1/4 cană cu ulei de măsline extra-virgin • 3 căței de usturoi, curățați și feliați • 1 buchet mare de varză kale, frunzele tocate • 1/2 cană de zeamă de la supă de legume, vin alb sau apă • sare • piper negru proaspăt măcinat • fulgi de ardei roșu • 2 linguri de oțet de vin roșu

3 pași pentru a prepara garnitură cu varză kale:

1. Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu spre mare. Se adaugă usturoiul și se gătește până când se înmoaie.

2. Se adaugă varza mărunțită în prealabil, se dă căldura la mare și se adaugă și zeama de la supă. Cu ajutorul unei linguri de lemn, se amestecă varza cu uleiul și zeama, după care se acoperă cu un capac și se gătește pentru 5-7 minute, până când varza se înmoaie și se ofilește, dar își păstrează verdeața.

3. Se scoate capacul și se continuă fierberea, amestecând din când în când până când se elimină tot lichidul, încă 1-2 minute. Se asezonează cu sare și fulgii de ardei, se adaugă oțetul și se amestecă bine. Se poate servi cu friptura de miel, pe masa de Paște

Pască cu brânză și stafide

Pasca cu stafide este preparatul tradițional al meselor de Paște

Ingrediente pentru pască cu brânză și stafide:

Pentru aluat:

120 mililitri de lapte • 400 grame de zahăr • 200 grame de unt • 50 grame de drojdie • 1,2 kilograme de făină • 8 gălbenușuri de ou • coajă rasă de lămâie

Pentru umplutură:

2 kilograme de brânză de vaci proaspătă • 4 linguri de smântână • 300 grame de zahăr alb granulat • 400 grame de stafide • 4 plicuri de zahăr vanilat • coajă rasă fin de portocală și de lămâie • 1/4 linguriță de sare

4 pași pentru a prepara pască cu brânză și stafide:

1. Într-un bol mare, se adaugă făina, împreună cu gălbenușurile de ou, maiaua din drojdie și lapte, puțin zahăr și se frămână până când se formează un aluat omogen. Se lasă la crescut.

2. În alt bol mare, se adaugă brânza de vaci împreună cu smântâna, zahărul, coaja de portocală și lămâie, puțină sare, făina, zahărul vanilat. Se amestecă bine cu ajutorul unui mixer, după care se adaugă și stafidele.

3. Aluatul se împarte în patru părți egale, pentru două păști. Se întind bilele de aluat cu ajutorul unui aluat, până ajung să fie patru foi de aluat. Se întind două foi în 2 tăvi rotunde de cuptor, unse cu unt în prealabil. Peste acestea se adaugă compoziția cu brânză și se pun capac celelalte două foi rămase de aluat, unind ușor cu marginile foile de dedesubt.

4. Se lasă temperatură medie, la cuptor, până când este gata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, timp de câteva ore, după care se presară zahăr pudră și se poate servi.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa