Rețete delicioase de pâine fără drojdie, excelente și pentru copii

TOTUL DESPRE MAME

Găsiți mai jos câteva rețete de pâine pe cât de ușor de făcut, pe atât de bune. Dați ideile mai departe, poate folosesc și altor mămici.

Rețete de pâine fără drojdie: Turtița umflată, varianta ultrarapidă

Cea mai simplă și rapidă versiune de flatbread, așa cum sunt grupate în limbaj planetar toate variantele de pâine nedospită și de formă aplatizată, este clasica turtă românească.
Nu în cuptor rumenită, ca-n basme, ci coaptă rapid într-o tigaie antiaderentă, la flacăra medie.
Rețeta? E mult spus, dată simplitatea. E de reținut doar că făină e dublul apei ca și cantitate, eventual vreo picătură de apă în plus dacă e o faină cu procent mai mare de fibre.
Deci, dacă avem 500 g făină ne trebuie 250 g apă. Sau mililitri, în cazul apei e același lucru. În care dizolvăm 10 g de sare, dacă vrem să obținem un gust standard. Dacă vrem să reducem aportul de sare, folosim doar jumătate, adică 5 g. Un mic secret profesional: 2% sare raportată la cantitatea de făină este standardul în industria de sector.

Obținem cel mai simplu aluat din lume amestecând într-un bol, preferabil de sticlă, făina cu apa în care am dizolvat sarea. Ne mai ajutăm cu puțină făină ca să se compacteze. Eventual, dacă tot nu reușim, ungem mâna cu un strop de ulei. Aluatul îl împărțim în bucăți de circa 100 g, deci șapte, opt în total, la dăm formă sferică. Bilele de aluat le lăsăm circa un sfert de oră să se odihnească, acoperite, după care le întindem cu un sucitor presărând suprafața de lucru cu făină, ca să nu se prindă.
Ideal e să le dăm o formă rotundă, cu marginile pe cât posibil regulate, nu mai groase de 3 mm fiecare.
Le coacem pe rând una câte una, circa 1-2 minute pe o parte și alte 1-2 pe partea celaltă, la flacără medie, într-o tigaie antiederentă care rezistă la temperaturi ridicate, ideal de fontă.
Important: când începem, tigaia trebuie să fie deja caldă, altfel se usucă prea tare.
Sunt gata când încep să prindă puțină culoare. Amintiți-vă că negrul nu e culoare, ci non culoare. Trebuie să rămânem în tonuri bej-maronii, dacă e cazul lăsăm flacăra mai mică. Nici prea mică nu e bine, se vor usca prea tare, deci atenție. Timpul exact e în funcție de cât le-am făcut de groase, de flacără, de grosimea pereților tigăii, secretul e că trebuie să se coacă văzând cu ochii.

Al doilea mic secret: dacă întindem una câte una foile de aluat doar pe jumătate și apoi așezăm două una peste alta și le întindeți împreună unindu-le, ajungând în final la aceeași grosime de maxim 3 mm, atunci când le coacem este foarte probabil ca turta să se umfle exact ca-n poveste. E posibil să se umfle și fără să le unim, dar nu e garantat. Dar dacă reușim, golul din mijloc devine ceva foarte interesant. Firește, pentru că îl putem umple cu ceva. De exemplu, cremă de brânză și o foaie, două de salată, eventual și două fire de ceapă verde sau cuburi de pui și castraveți unite cu un mic dressing cu iaurt sau bacon cu o ușoară atingere de muștar.
Turtele se pot conserva până a două zi într-o cutie de plastic cu capac. Atenție, se usucă repede. Dacă s-au uscat, le putem folosi pe post de crutoane cu o supă.
O idee salvatoare e ca atunci când facem aluat să facem mai mult și să coacem doar ce mâncăm, iar restul să îl conservăm închis în frigider și să facem restul a doua zi. Calde sunt ideale. Turtele românești seamănă destul de mult cu pâinea chapati indiană, care se combină cu o infinitate de sosuri.

Rețete de pâine fără drojdie: Soda bread irlandeză

Semințele îi dau un gust savuros

Soda bread este și ea o altă soluție rapidă de a înlocui pâinea. Este unul din produsele tradiționale cele mai cunoscute din Irlanda, unde se prepară de pe la 1800 încoace influențând puternic gastronomia imperiului britanic.

Prepararea este de o simplitate extremă, se amestecă pur și simplu toate ingredientele. E o rețetă pe care o poate face practic oricine se consideră antitalent în bucătărie.

Ingrediente

  • 200 g făină albă de grâu
  • 100 g făină integrală de grâu sau de făină de secară (dacă nu aveți, folosiți exclusiv făină albă)
  • 250 ml lapte (apă, în lipsă sau dacă preferați simplitatea)
  • 250 g iaurt natural (mai gras sau mai puțin gras, nu influențează coacerea, dar e obligatoriu)
  • o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu (5 g)
  • o linguriță rasă de sare (7-8 g)
  • 0 linguriță rasă de zahăr
  • opțional semințe de susan, în, dovleac, floarea soarelui, chia, mac, cânepă sau nuci mărunțite

Într-un bol unim toate ingredientele solide, adică făina și bicarbonatul, eventual semințele, dacă folosim, iar separat dizolvăm sarea și zahărul în lapte (apă), adăugăm iaurtul și omogenizăm.

Când partea lichidă a compoziției e bine amestecată o adăugăm peste făina cu tot ce am pus peste ea, adică peste componenta uscată.

Amestecăm rapid cu lingura, pentru că reacția chimică dintre bicarbonat și acidul lactic este imediată. Din reacție rezultă, printre altele, dioxid de carbon, care practic face ca produsul rezultat din coacere să fie aerat și nu compact. Amestecând excesiv riscăm să facem ca dioxidul de carbon să se elimine. Același efect, dar printr-un proces diferit și mult mai lung, îl dă drojdia de bere.

Compoziția obținută o turnăm într-o tavă tapetata cu hârtie de cuptor și o coacem la circa 180 de grade timp de circa 25-30 de minute, în funcție de cuptor. Ultimele 10 minute putem reduce temperatura, în felul ăsta se coace bine înăuntru, dar nu se arde în exterior. Se lasă la răcit pe un grătar câteva minute și e gata.

Marele avantaj al acestei tehnici este că dă posibilitatea de a folosi și făină fără gluten, de orice fel și în oricare combinație, și că poate fi declinată în multe variante, mai sărată, mai dulce, mai aromatică, în funcție de ce adăugăm.
O idee strălucită sunt nucile, adăugate împreună cu puțin zahăr sau miere, rezultatul este o extraordinară pâine de mic dejun. La fel și dacă adăugăm stafide sau prune uscate tăiate în bucățele mici. Combinațiile sunt infinite. Preferatele mele sunt fie combinaţia mere uscate cu nuci, fie fistic mărunțit cu paprika iute.

Gășiți AICI și rețetele pentru:

Rețete de pâine fără drojdie: Pâine cu mălai balcanică

Piadina italiană

Rețete de pâine fără drojdie: Crackers americani

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa