Rețete cu gutui pentru copii

Mihaela Călin

Gutuile aparțin aceleiași familii ca merele și perele. Au coaja de un galben strălucitor și pulpa tare și destul de amară. Din acest motiv multă lume evită acest fruct, însă gătite, gutuile devine moi și aromate. Dacă vrei să-ți împrietenești copilul cu acest fruct, încearcă următoarele 5 rețete cu gutui pentru copii.

Gutui poșate

Din categoria rețete cu gutui pentru copii, nu putea să lipsească acest preparat, fiind baza și pentru alte rețete cu gutui.

Ingrediente:
3 gutui potrivite
3 cuișoare
3 păstăi de cardamom
3 rondele de ghimbir
100 g zahăr
85 g miere
1 litru apă

Mod de preparare:
Spală bine gutuile ca să scapi de puful de pe coajă. Scoate partea lemnoasă și semințele. Taie cu grijă gutuile în felii potrivite.

Într-o cratiță, pe foc potrivit, pune apa, zahărul și mierea. Amestecă până ce zahărul s-a dizolvat. Adaugă feliile de gutui, rondelele de ghimbir, cuișoarele și cardamomul. Foarte important: acoperă totul cu hârtie de copt, tăiată circular, cât să acopere tot conținutul din oală și redu focul după ce a început să fiarbă. Acoperind gutuile vei păstra mai bine aromele, iar lichidul se va evapora foarte puțin. Semnul că gutuile sunt gata este culoarea rozalie. Ele ar trebui să stea pe foc în jur de 40-50 de minute. La final poți scoate mirodeniile. Gutuile poșate pot fi consumate ca atare, cu iaurt simplu, pe o bucată de pâine prăjită cu unt sau să le folosești în alte preparate. (Sursa: www.pancakeplanet.ro)

Budincă de orez cu gutui poșate

Un desert delicios care merge și ca mic dejun și ca o gustare înainte de cină.

Ingrediente:
50 g unt
160 g orez
100 g zahăr
O linguriță esență de vanilie
250 ml lapte
500 ml smântână lichidă
3 gutui poșate

Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 180° C. Pune untul într-o cratiță mică, la foc mediu, apoi adaugă orezul și zahărul. Ține orezul pe foc 2-3 minute, fără să-l lași să se rumenească.

Adaugă esența de vanilie, laptele și smântâna. Adu la fierbere, apoi toarnă budinca de orez într-un vas de 20 x 20 cm. Acoperă bine vasul cu folie, etanșând marginile.
Așază vasul într-o tavă mai mare de cuptor și toarnă 2 căni cu apă fierbinte în tava mai mare pentru a crea o baie de aburi.
Se gătește la cuptor timp de o oră, amestecând ocazional, până când orezul a absorbit două treimi din lapte și smântână și este fiert.
Scoate orezul din cuptor și lasă-l să se răcească timp de 30 de minute. Când orezul se răcește, acesta va absorbi lichidul rămas și va deveni destul de gros.
Într-o oală mică încălzește la foc mediu gutuile poșate cu puțin sirop de gutui. Împarte orezul și gutuile poșate în 4 boluri și servește cu o cantitate generoasă de sirop de gutui. (Sursa: www.bite.co.nz)

Rețete cu gutui pentru copii – foietaj cu gutui și migdale

Copiii sunt înnebuniți după produsele de patiserie, dar cel mai bine ar fi să le prepari în casă, cu ingrediente proaspete. Așadar pune pe lista ta de rețete cu gutui pentru copii și acest foietaj.

Ingrediente:
2 gutui
100 g zahăr
Sucul și coaja de la o lămâie (netratată chimic)
Un baton de scorțișoară
2 steluțe de anason
Un pachet aluat foietaj
100 ml smântână proaspătă
½ ceașcă cu migdale crude, tăiate
O lingură miere

Spală bine gutuile, taie-le și scoate căsuța cu sâmburi. Taie fiecare gutuie în 8 felii și așază-le într-o oală cu fund dublu. Acoperă cu apă. Adaugă zahărul, sucul și coaja de lămâie, batonul de scorțișoară și anasonul. Pune capacul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 2½ ore, oprind focul când fructele devin de un roșu aprins.

Incălzeste cuptorul la 200° C. Împarte aluatul foietaj în 6 bucăți egale și așază-le într-o tavă unsă cu unt.
Amestecă smântâna proaspătă cu migdalele și mierea. Ia o linguriță din acest amestec și pune în centrul fiecărei bucăți de aluat.
Taie gutuile în mod fin și pune-le peste amestecul de smântână. Peste picură puțin sirop de gutui din cratiță. Se coace la cuptor timp de 15 minute sau până când foietajul se umflă și devine auriu. Se servește imediat. (Sursa: www.bite.co.nz)

Rață cu gutui

Cei mai mulți copii refuză să mănânce carnea atunci când aceasta este prea tare. Dar am avut grijă ca în seria noastră de rețete cu gutui pentru copii să strecurăm și un preparat cu carne, care ți se topește efectiv în gură.

Ingrediente:
Pulpele și pieptul de la o rață
4 linguri sos de soia
O lingură de miere
2 gutui mari

Mod de preparare:
Spală pulpele și pieptul de la rață și pune-le într-un vas. Toarnă peste ele sosul de soia și mierea și lasă-le o ora la frigider, amestecând din când în când.

Pune carnea de rață cu tot cu marinata formată într-o tavă pentru cuptor. Curăță gutuile de coajă și semințe, taie-le felii și așază-le peste carne. Acoperă bine tava cu o folie.

Setează temperatura cuptorului la 175° C pentru o oră și jumătate. După acest interval scade temperatura la 150° C și mai lasă friptura la cuptor încă jumătate de oră fără folie, ca să se rumenească. Din când în când stropește carnea cu sosul lăsat în tavă. La final vei obține o friptură suculentă care ți se topește pur și simplu în gură. (Sursa: www.caietulcuretete.com)

Crumble cu mere și gutui

Crumble înseamnă firimitură în engleză, deci v-am pregătit o prăjitură sfărâmicioasă cu fructe, un desert specific britanic. Copiii o să-l adore pentru că este crocant și aromat. Băieții mei îl adoră, fiind în topul preferințelor lor de rețete cu gutui pentru copii.

Ingrediente:
600 g gutui curățate de coajă și semințe și tocate
Coaja și zeama de la o lămâie (netratată chimic)
200 g mere decojite, curățate de sâmburi și tocate
3 linguri de miere

Topinguri pentru crumble:
Jumătate ceașcă fulgi de ovăz
Jumătate ceașcă migdale măcinate
Jumătate linguriță de scorțișoară
Un sfert ceașcă zahăr brun
25 g unt, tăiat cubulețe

Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la 180° C. Pune gutuile, coaja și sucul de lămâie într-o cratiță medie cu aproximativ jumătate de cană de apă. Se aduce la fierbere, apoi se dă focul la mic și se acoperă cu un capac. Fierbe timp de 25-30 minute până se înmoaie gutuile, amestecând de câteva ori în timpul gătitului. La jumătatea timpului de gătire adaugă merele și continuă să fierbi până când fructele sunt moi, iar cea mai mare parte a lichidului în exces s-a evaporat. Adaugă miere după gust.

Într-un castron combină ovăzul, migdalele măcinate, scorțișoara, zahărul brun și untul. Frământă cu vârfurile degetelor până când amestecul seamănă cu pesmetul.

Pune fructele într-un vas de copt mediu și presară deasupra crumble-ul. Coace în cuptor timp de 20-30 de minute sau până când desertul capătă o culoare aurie. Se poate servi cu iaurt sau înghețată. (Sursa: www.bite.co.nz)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa