Rețetă de înghețată de casă cu lapte și ouă

Anca Lupescu
Poți să personalizezi rețeta de înghețată de casă cu lapte și ouă după preferințe. FOTO: Shutterstock

E vară și ce poate fi mai bun decât o înghețată delicioasă? Dar opțiunile pe care le găsești în magazin sunt pline de zahăr și o mulțime de E-uri, așa că de ce să nu faci o rețetă de înghețată de casă cu lapte și ouă? Se face simplu, are puține ingrediente și o poți da fără griji copiilor, pentru știi că este naturală și ai folosit ingrediente curate. În plus, această rețetă poate fi personalizată după preferințe: poți adăuga fructe proaspete, poți folosi îndulcitor sau chiar miere în loc de zahăr sau poți folosi lapte de cocos sau soia, pentru și mai multă aromă. 

Rețetă de înghețată de casă cu lapte și ouă

Pentru această rețetă, ai nevoie doar de câteva ingrediente: lapte, zahăr, gălbenușuri de ou și smântână pentru frișcă. Le poți alterna folosind smântână vegetală sau lapte de soia, însă gălbenușurile nu pot fi înlocuite, fiind cele care fac din această înghețată una cu consistență fină și perfectă. 

Ingrediente

  • 500 ml lapte integral
  • 1 păstaie de vanilie
  • 7 gălbenușuri de ou
  • 140 g zahăr
  • 250 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Pentru a face această rețetă de înghețată de casă cu lapte și ouă, toarnă laptele integral într-o cratiță. Taie păstaia de vanilie pe jumătate și răzuiește semințele. Adaugă atât păstaia de vanilie, cât și semințele în lapte și adu-l aproape de punctul de fierbere, aproximativ 90°C. Ia cratița de pe foc și lasă vanilia să infuzeze în lapte timp de 15 minute. Între timp, bate gălbenușurile de ou și zahărul până când amestecul se îngroașă și devine aproape alb sau galben deschis (în funcție de ce ouă folosești). Adaugă laptele fierbinte în amestecul de gălbenușuri, amestecând cu grijă. Apoi, toarnă amestecul înapoi în cratiță și pune-l la foc mic spre mediu. Amestecă în continuu, în timp ce temperatura crește. 

Această cremă este gata când amestecul este suficient de gros pentru a acoperi spatele unei linguri. Durează de obicei aproximativ 5-10 minute. Poți folosi un termometru: amestecul se întărește când temperatura este de aproximativ 75°C-85°C. Ai gijă, dacă temperatura devine prea mare, ouăle se vor coagula și vei rămâne cu ouă amestecate. Toarnă amestecul într-un bol printr-o sită fină (pentru a scăpa de păstaia de vanilie și bucățile maronii de vanilie) și acoperă cu folie alimentară. Lasă folia alimentară direct pe suprafața cremei. Orice sos cu lactate va forma o peliculă când se răcește. Când lași folia alimentară direct pe suprafață, pelicula nu se formează și vei rămâne cu o cremă netedă și cremoasă. Pune crema în frigider și las-o să se răcească aproximativ o oră.

Când s-a răcit, bate smântâna până formezi o frișcă tare (nu bate prea mult, pentru că se poate tăia). Amestecă cu grijă smântâna și amestecul de cremă din lapte și gălbenușuri. Înghețata este acum gata și trebuie să fie congelată. Dacă folosești o mașină de înghețată, va dura 15-30 de minute pentru a bate înghețata, în funcție de dispozitivul tău. În acest moment, înghețata va fi încă destul de moale, așa că pune-o într-un recipient de plastic și congelează timp de 2 ore. Dacă nu folosești o mașină de înghețată, pune amestecul într-un recipient de plastic și pune-l în congelator. La fiecare 30 de minute amestecă până aproape de congelare. Apoi lasă să înghețe complet. Acest lucru va dura aproximativ 4 ore.

De ce să faci înghețată de casă

Există multe motive pentru a face această înghețată acasă, de la gustul fabulos, la o activitate relaxantă pe care o poți face cu copiii. Este incredibil de delicioasă. Înghețata făcută în casă, fără ingrediente artificiale, arome false sau stabilizatori nenațurali pentru a o menține „proaspătă” săptămâni (sau luni) în congelatorul magazinului, are un gust uimitor de proaspăt.  Dacă faci înghețată acasă, vei observa că cea cumpărată din magazin, chiar și cea de cea mai bună calitate, nu are acea prospețime.

Să faci înghețată acasă este relativ ușor. Nu ai nevoie nici măcar de o mașină de înghețată sau de alte echipamente speciale. O poți personaliza după bunul plac. Nu trebuie să rămâi la varianta clasică, cea cu vanilie, ci poți adăuga unt de arahide, sirop de ciocolată, fructe proaspete sau orice altceva dorești. Și dacă gusturile în familie diferă, poți face mai multe feluri, împărțind amestecul de bază în mai multe părți: una în care să pui cacao sau bucăți de ciocolată, alta în care să pui fructe și încă una în care poți pune caramel, de exemplu.

Înghețata făcută în casă e desertul perfect la ocazii speciale. Dacă cineva din familie își serbează ziua vara, poți coace rapid un blat pe care să îl umpli cu această înghețată delicioasă și să îl decorezi cu fructe. Obții astfel un tort aniversar spectaculos și răcoritor. 

Ponturi:

  • Dacă ai fructe prea proaspete, pune-le într-o cratiță cu puțin zahăr și fă un topping delicios pentru înghețată. 
  • Cumpără cornete sau vafe și umple-le cu înghețata făcută în casă. Pune și fulgi de ciocolată sau bombonele colorate și ai dat lovitura.
  • Adaugă în rețeta de înghețată de casă cu lapte și ouă pui piure de fructe, cum ar fi cel de pepene galben.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa