Ingrediente:
- ½ de pui, aproximativ 1 kg
- 1 morcov mare curăţat
- 1 ceapă medie curăţată
- ½ de ţelină medie şi/sau o rădăcină de păstârnac curăţat
- 1 lingură de pătrunjel verde tocat
- ½ linguriţă de boabe de piper negru
- 1 linguriţă de sare
Citește și: Sufleu de broccoli pentru o cină ușoară
Pentru găluşte:
- 1 ou
- 50 g untură de gâscă
- 150 g de griş
- Un vârf de cuţit de bicarbonat
- un vârf de cuţit de sare
Mod de preprare:
Fierbeţi puiul în 3 l de apă, la foc mic până nu se mai ridică spuma, apoi adăugaţi legumele şi continuaţi fierberea încă 30-35 de minute, adăugând puţină sare şi boabele de piper negru. După ce puiul este bine fiert scoateţi legumele şi carnea, strecurând supa şi gustând de sare. Puteţi tăia puiul şi legumele bucăţele şi să le adăugaţi supei, ori le folosiţi la un rasol ori ciulama, pilaf, etc.
În timp ce puiul fierbe, amestecaţi oul cu untura, sarea şi bicarbonatul, adăugând grişul în ploaie. Lăsaţi mixtura să se răcească puţin la frigider, apoi formaţi găluşte, cu ajutorul unei linguriţe şi apoi fierbeţi-le în apa fierbinte, dar nu clocotind. După 10 minute scoateţi-le într-un vas cu apă rece ca gheaţa că să nu continue să fiarbă şi să se sfărâme.
Adăugaţi găluştele în supa fierbinte înainte de a o servi şi presăraţi pătrunjelul tocat.