Reţete tradiţionale româneşti: ciorbă ardelenească

Iulia Mirică
reteta-ciorba-ardeleneasca-totul-despre-mame

Rețetă delicioasă de ciorbă ardelenească

V-am pregătit o rețetă de ciorbă ardelenească bună de te lingi pe degete, pe care cei mici o vor iubi de la prima degustare. Este un prânz ușor de preparat, care poate fi gătit în weekend și servit 2-3 zile după, în timpul săptămânii. Cu alte cuvinte, veți avea mai mult timp pentru felurite activități cu cei mici. Adulții o pot servi și alături de un ardei iute.

Ingrediente pentru ciorbă ardelenească:

300 grame de carne de vită
1 morcov
1/2 păstârnac
1/4 țelină
1/2 cană cu mazăre
1 ceapă
1/2 ardei
1/2 rădăcină de pătrunjel
2-3 cartofi
1/2 cană cu borș făcut în casă
70 grame de smântână
1 gălbenuș de ou
sare
piper negru proaspăt măcinat
ulei
pătrunjel sau leuștean proaspăt

5 pași pentru a prepara ciorbă ardelenească:

1. Carnea se spală, se curăță pielițele și se taie în cuburi mici. Se pune la fiert într-o oală cu 3 litri de apă. Când începe să facă spumă, se schimbă apa și se mai lasă la fiert până când este aproape gata, spumându-se cu ajutorul unei linguri dacă mai este nevoie.

2. Se curăță ceapa, morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ardeiul și țelina, se spală și se toacă mărunt. Într-o cratiță mare, se adaugă 2-3 linguri de ulei și legumele enumerate mai sus. Se călesc ușor, după care puteți pune carnea și apa în care a fiert.

3. Se lasă la fiert pentru aproximativ un sfert de oră, după care se adaugă cartofii curățați și tăiați în cuburi în prealabil și mazărea. Se lasă încă o jumătate de oră la fiert sau până când legumele sunt gătite. Se adaugă borșul făcut în casă.

4. Între timp, smântâna și gălbenușul se amestecă într-un bol. Se adaugă puțină zeamă din ciorbă, se amestecă până când obțineți o compoziție omogenă. Se adaugă smântâna în oală și se amestecă. Se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat după gustul fiecăruia.

5. Se mai lasă ciorba pe foc până când dă în clocot, după care se închide focul, se toarnă în ploaie pătrunjel proaspăt tocat mărunt și se lasă câteva minute să se răcească puțin înainte de a o servi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa