Ciorba cu perişoare. O rețetă delicioasă pentru copii mofturoși

Raluca Dumitrică
ciorba cu perișoare supă
Multor copii le plac ciorbele şi supele, iar ciorba cu perișoare nu trebuie să lipsească din meniu! Iată o reţeta delicioasă de ciorbă cu perişoare!

Multor copii le plac ciorbele şi supele! Iată o reţeta delicioasă pentru ciorba cu perişoare, pregătită în bucătăria proprie!

Bogate în legume variate şi cu diferite feluri de carne, ciorbele fierbinţi şi aromate au fost întotdeauna îndrăgite de la mic la mare şi doar în cazuri excepţionale au rămas în farfurie.

Una dintre ciorbele care reuşeşte mereu să le pună tuturor un zâmbet pe chip este ciorba cu perişoare. Deşi ciorba cu perișoare este foarte gustoasă by default, eu o mai urc o notă pe scară bunătăţii cu nişte adaosuri de final.

Cum fac asta? Îi adaug borş de casă, leuştean proaspăt şi o dreg cu ou şi cu smântână. Iată rețeta completă pentru ciorba cu perișoare:

Ingrediente pentru ciorba cu perișoare:

–    2 cepe potrivite
–    4 morcovi
–    2 păstârnaci
–    1 ţelină mică
–    250 de grame smântână
–    3 ouă
–    350 de ml de borş
–    1 legătură mică de pătrunjel
–    1 legătură mică de leuştean
–    sare şi piper

Ingrediente pentru perişoarele din ciorba cu perișoare:

–    500 de grame de carne tocată amestec (vită şi porc sau puteţi să vă faceţi în casă un amestec din ce fel de carne doriţi)
–    o ceapă potrivită
–    3 linguri de orez
–    2 ouă
–    sare şi piper

Cum se face ciorba cu perişoare?

Pentru prima parte a ciorbei, legumele se curăţă şi se spală, după care fie se taie bucăţele mici, fie se rad pe răzătoarea mare sau se bagă la robot. Mărunţite, se pun într-o oală împreună cu câteva linguri de ulei de măsline sau o lingură de untură, 2 căni de apă şi 2-3 prafuri de sare. Se călesc puţin, după care se mai adaugă 8 căni de apă (aproximativ 2 litri) şi se lasă să fiarbă aproximativ 15 de minute, la foc potrivit, pe un ochi nu foarte mare de pe aragaz.

Legume ciorba | Totul despre mame
Legumele tăiate mărunt se pun într-o oală pe aragaz

În timp ce fierb legumele, vă puteţi apuca de perişoare. Carnea tocată se amestecă cu cele două ouă, ceapa tăiată foarte mic sau mărunţită la robot, orezul, sarea şi piperul. Totul se omogenizează cât mai bine, iar din compoziţia astfel obţinută se iau bucăţi mici, din care se formează în podul palmei mici sfere care se vor introduce în ciorba care fierbe.

Perişoare | Totul despre mame
Perişoarele nu trebuie să fie prea mici, dar nici prea mari

Se mai lasă ciorba la fiert încă 30 de minute, sau chiar mai mult, până când carnea este gata. Adăugaţi borşul în momentul în care vedeţi că perisoarele plutesc la suprafața lichidului, semn că au fiert. După ce ciorba dă din nou în clocot, se spumează, dacă este cazul, şi se opreşte focul.

Sosul pentru dres ciorba cu perişoare se face amestecând smântâna cu ouăle şi cu un praf de sare. Adăugaţi încet acest sos peste ciorba fierbinte şi încheiaţi întreaga operaţiune punând deasupra leuşteanul şi pătrunjelul tăiate mărunt de tot, după care puneţi capacul.

Tipsuri binevenite pentru ciorba cu perişoare

În compoziţia de perişoare puteţi înlocui  ceapa cu ceapă verde sau praz. Acesta din urmă este mai dulceag şi dă o aromă aparte micilor găluşti din carne. De asemenea, puţină nucşoară presărată la final oferă un gust inedit mâncării, chiar dacă aroma leuşteanului pare să domine preparatul.

Pentru puţin colorit şi un gust dulce-acrişor în plus faţă de cel dat de borş, puteţi adăuga la final şi nişte roşii şi ardei gras de culoare roşie, tăiate cuburi mici.

De reţinut, totodată, că ciorba astfel dreasă trebuie mâncată în maxim două zile de la preparare, pentru că smântâna şi oul pot grăbi procesul de acrire suplimentară.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa