Bulzul casei, o rețetă delicioasă pentru copii mofturoși

Iată o rețetă de bulz nici prea moale, nici prea tare, care să se întindă şi să conţină câte o parte din fiecare ingredient într-o singură îmbucătură.

Raluca Dumitrică
Bulzul casei mămăligă vas de lut
Cum se face bulzul casei? Puneţi apa la fiert pe aragaz, adăugaţi sarea şi făina de porumb când apa dă în clocot şi faceţi o mămăligă relativ moale.

În zilele în care cei mici nici nu vor să guste meniul pregătit cu atâta drag, încercaţi sugestia noastră: bulzul casei! Am o uşoară impresie că n-aveţi cum să daţi greş!

Ieri am avut o zi proastă, din punct de vedere gastronomic. Nu mi-au căzut ingredientele pe jos, nu am afumat pereţii din bucătărie şi nici măcar n-am scăpat prea multă sare în mâncare. Din contră, am dus la capăt, onorabil, tot ce îmi propusesem să gătesc pentru gaşca mea de copii.

Cu toate astea, n-am avut deloc succes cu preparatele mele, iar totul s-a anunţat a fi un eşec încă de la prezentarea meniului. Deşi soţul a înfulecat totul şi m-a lăudat îndelung, fetele s-au bosumflat şi m-au anunţat că nu vor deloc să guste bunătăţile din farfurie. Ca să fie toată lumea mulţumită, însă, am scos de la păstrare una dintre reţetele cu care ştiu că nu am cum să greşesc: bulzul casei!

Bulzul casei – Când mămăliga face casă bună cu lactatele şi ouăle

Nu ştiu cum sunt copiii voştri, dar ai mei se dau în vânt după mămăligă cu brânză. A fost unul dintre preparatele gătite în perioada diversificării şi a rămas pe poziţii şi la câţiva ani buni după. Ca să fac, totuşi, această reţetă mult mai interesantă, am născocit un fel de bulz, personalizat în funcţie de dorinţele clienţilor. Adică să fie nici prea moale, nici prea tare, să se întindă şi să conţină câte o parte din fiecare ingredient într-o singură îmbucătură. Iată cum am procedat:

Ingrediente pentru bulzul casei

  • 350 – 400 de grame de făină de porumb
  • 5 ouă
  • 350 de grame de brânză diversă (mozzarella, burduf, telemea de oaie)
  • 300 de grame de smântână
  • aproximativ jumătate de litru de apă
  • un praf de sare

Cum se face bulzul casei?

Înainte de a purcede, trebuie să aveţi în dulapul din bucătărie mici forme termorezistente, pentru că acest bulz se va introduce în cuptor, iar fiecare persoană va beneficia de o porţie individuală, în vase diferit.

  • Puneţi apa la fiert pe aragaz, adăugaţi sarea şi făina de porumb când apa dă în clocot şi faceţi o mămăligă relativ moale, care să curgă destul de uşor când e gata.
  • Încălziţi cuptorul la 160 de grade, ungeți vasele cu unt şi turnaţi mămăliga în ele, până la jumătatea lor.
  • Adăugaţi câte un ou deasupra, în fiecare vas, după care puneţi recipientele în cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
  • Când oul este gata, aşezaţi deasupra brânza dorită, mai lăsaţi 10-15 minute, până când aceasta se topeşte şi scoateţi vasele din cuptor.
  • Pentru servire, răsturnaţi preparatul în farfurie astfel ca oul şi branza să fie dedesubt, adăugaţi câte o lingură de smântână peste şi daţi-i bătaie!

Tips-uri binevenite pentru bulzul casei

Alegeţi să faceţi mămăliga într-un tuci de fontă sau într-o cratiţă cu fundul dublu, ca să nu se lipească şi să nu prindă un iz neplăcut de mâncare afumată. De asemenea, folosiţi o brânză care să se topească frumos în cuptor şi care să se întindă ca o gumă, un efectatât de amuzant pentru cei mici. Pentru o masă şi mai apetisantă, puneţi şi o bucăţică de şuncă sau de slăninuţă în cuptor, în vasul cu bulzul, iar aromele vor fi extrem de îmbietoare!

Vă rog să ţineţi cont că necesarul ingredientelor este calculat pentru doi adulţi şi trei copii, cu posibilitatea suplimentării porţiilor în caz de nevoie. Pentru o familie mai mică, puteţi înjumătăţi ingredientele sau, de ce nu, puteţi pregăti întreaga cantitate, în ideea că şi mâine e o zi!

Brânza de burfuf în sarcină

Brânza este o sursă excelentă de calciu și poate fi savurată ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Reține însă că unele brânzeturi pot avea un conținut ridicat de grăsimi. Multe soiuri de brânză pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii. Există totuși unele brânzeturi care nu sunt sigure pentru a fi consumate, deoarece sunt mai susceptibile de a dezvolta bacterii dăunătoare, cum ar fi listeria.

Ce brânzeturi pot mânca și ce brânzeturi ar trebui să evit?

Brânzeturile moi, cu mucegai, cum ar fi brie, camembert și chèvre (un tip de brânză de capră), nu sunt sigure de consumat dacă sunt negătite în timpul sarcinii, indiferent dacă sunt făcute cu lapte pasteurizat sau nepasteurizat. 

Brânzeturile moi sunt, de asemenea, nesigure pentru a fi consumate atunci când ești însărcinată. Asta pentru că aceste brânzeturi sunt mai umede decât altele, ceea ce permite bacteriilor să se dezvolte. 

Totuși, este o afecțiune rară, așa că nu trebuie să-ți faci griji prea mari griji dacă ai mâncat deja brânză care ar putea să nu fie sigură. Riscul pentru tine și copilul tău este destul scăzut. Vestea bună este că atât brânzeturile moi, cum ar fi și brânza de burduf, pot fi savurate dacă le gătești bine pentru a ucide orice bacterie. De exemplu, te poți bucura în continuare de niște camembert la cuptor. 

Dacă vrei să fii în siguranță, consumă doar brânză care este obținută din lapte pasteurizat!

Brânza de burduf se obține din lapte de oaie. Se poate prepara atât artizanal, cât și în fabricile de procesare a laptelui. În timpul sarcinii e bine să consumi brânză de burduf realizată în condiții de maximă siguranță. Iată câteva din bacteriile „ascunse” în brânza de burduf, care îți pot pune sănătatea în pericol, mai ales în perioada sarcinii:

 

Bacillus anthracis  Este bacteria care cauzează afecțiunea cunoscută sub denumirea de „boala cărbunoasă” sau antrax. Aceasta poate fi prevenită în etapa de procesare la temperaturi care depășesc 110°C.
Coxiela (Ricketsia) burnetti  Este un germen care cauzează febra Q. Acesta se poate transmite prin laptele animalului bolnav. Cu toate acestea, nu cauzează probleme atunci când se găsește în mediul acid.
Mycobacterium bovis   O bacterie specifică atât oamenilor, cât și animalelor, ce poate fi regăsită în laptele matern.
Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium  Cele două tipuri de bacterii sunt responsabile pentru apariția intoxicațiilor alimentare și sunt cauzate, mai ales de produsele lactate (brânzeturi, caş).  
Streptococii, stafilococi şi E. coli  Acestea cauzează adesea mastita (afectarea glandei mamare) la animale. Laptele de la aceste animale va fi modificat organoleptic şi va determina la intoxicație alimentară.
Virusul febrei aftoase   Poate fi transmis de la animal mult timp după vindecarea acestuia; virusul este sensibil la tratamentul termic şi mediul acid.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa