9 reţete fără coacere, rapide şi gustoase

Raluca Dumitrică
retete-fara-coacere-totul-despre-mame

Chiar dacă multora dintre noi ne place să gătim, uneori timpul, oboseala sau chiar lipsa unei dorinţe de a sta în bucătărie nu ne mai permit să realizăm acele reţete elaborate şi gustoase care sunt pe placul tuturor şi la care este musai să ne folosim de cuptor sau de aragaz. Dar pentru că există o serie de reţete fără coacere, rapide, gustoase şi sănătoase, de ce n-ai încerca să pui în practică şi un alt fel de gătit?

Iată 9 reţete delicioase, pentru mic dejun, prânz şi cină, care se fac fără prea mare bătaie de cap, chiar împreună cu cei mici, şi cu efecte maxime!

Spumă de avocado

retete-fara-coacere-totul-despre-mame

Atât de versatilul avocado merge perfect pentru a fi făcut spumă şi mâncat la micul-dejun. Dacă preferaţi o masă de dimineaţă fără pic de gust dulce în ea, atunci este suficient să pasaţi miezul fructului în blender alături de puţină sare, de o roşie mică şi de câteva picături de zeamă de lămâie şi veţi avea o pastă excelentă de întins pe pâine.

Pentru cei care vor să-şi înceapă ziua cu mai multă poftă de lucru, atunci sfatul este că avocadoul să fie combinat cu un kiwi sau afine şi cu o linguriţă de miere, iar spuma va ieşi teribil de gustoasă. Nu te teme că ţi se va face foame prea curând, pentru că acest fruct este extrem de săţios.

Smoothie de banană şi cacao

Dulcele bananei se combină perfect cu savoarea uşor amăruie de la cacao, iar amestecându-le pe ambele în blender, împreună cu o ceaşcă mică de lapte, vei avea un smoothie perfect. Unde mai pui că acesta este o alternativă foarte sănătoasă la clasicul mic-dejun, deoarece este plin de potasiu de la banană, grăsimi săturate şi antioxidanţi de la cacao, fiind un adevărat energizant pentru orele ce vor urma.

Cir de hrişca, măr, dovleac şi alune

retete-fara-coacere-totul-despre-mame

Hrişca, care nu este o cereală, aşa cum s-ar fi crezut, ci sămânţa unui fruct care face parte din familia măcrişului, este unul dintre cele mai inspirate ingrediente pentru micul-dejun. Bogată în antioxidanţi, în vitamine din gama B-urilor, dar şi vitamina E, magneziu şi flavonoide, aceasta reuşeşte să îi aducă organismului o serie de beneficii.

Lasă hrişca la înmuiat în suc de portocale de seara, iar dimineaţa combin-o cu felii de mere, dovleac şi alune şi vei avea un cir gustos, sănătos şi săţios.

O salată veselă de legume

retete-fara-coacere-totul-despre-mame

Veselă pentru că în castronul în care o vei amesteca vei pune legume cât mai variate şi cât mai colorate. Adică ardei gras verde, galben şi roşu, salată verde de mai multe feluri, andive, roşii, morcovi, conopidă, broccoli, varză roşie. Stropeşte-o cu ulei de măsline, adaugă o mână de migdale şi un praf de sare şi vei avea o salată excelentă.

Supă cremoasă de ardei şi avocado

supă cremoasă de avocado

Ardei roşu, nu orice fel de ardei, căci acesta este nu numai puternic din punct de vedere cromatic, dar are şi un gust pregnant, care poate fi cu greu confundat. Ca să obţii o supă de acest fel trebuie să pui câţiva ardei graşi în blender, împreună cu un avocado, un morcov de mărime medie, un praf de sare şi unul de piper şi, în funcţie de preferinţe, puţin ulei de măsline.

Ghiveci de fasole

ghivechi de fasole

Poate că atunci când auzi de ghiveci te gândeşti automat la un aragaz mare pe care se află o oală pe măsură, în care fierb, la foc mic, felurite legume. Ghiveciul acesta nu necesită coacere, cum era de aşteptat, şi se face foarte uşor, amestecând o cutie de fasole boabe, de preferat fasole roşie, pentru că e mai cărnoasă şi are un gust mai puternic, puţină sare şi… surpriză, câteva linguri de zacuscă pe care sunt sigură că o are toată lumea prin dulap.

Dacă zacusca este făcută în casă de vreo bunică pricepută şi dacă în ea se regăsesc vinete, dovlecei, ardei, fasole verde, roşii şi ciuperci, cu atât mai bine. Un astfel de ghiveci îţi va aduce fibre, proteine şi vitamine, dar şi o abundenţă de arome extrem de plăcute.

Supă de lapte de cocos şi curry

supă de lapte de cocos

Dacă ai folosit până acum nuca de cocos doar la deserturi, da-i o altă şansă şi utilizeaz-o la prepararea unei supe reci şi teribil de aromate.

Ca să obţii acest preparat cu gust aparte, trebuie să amesteci în blender 2 căni de lapte de cocos, un morcov, doi căţei de usturoi, o jumătate de linguriţă de curry, un praf de sare, o linguriţă de suc de lămâie şi o mână de fasole verde. În situaţia în care vrei să plusezi, poţi pune şi câteva bucăţele de tofu. Amestecă totul până obţii un lichid cremos şi omogen şi serveşte supa decorată cu frunzuliţe de coriandru.

Salată de năut cu ton

salată de năut cu ton

O salată excelentă este salata de năut cu ton. Se prepară la fel de repede precum ai şi citit, adică prin amestecarea acestor două ingrediente şi a câtorva bucăţele de roşii, castraveţi, rucola şi ceapă verde sau roşie, în proporţiile dorite, la care se mai adaugă sare şi ulei de măsline, în cazul în care tonul nu vine la pachet cu acest tip de ulei. Pentru cei care preferă mâncărurile un pic mai picante, piperul alb e cea mai bună varianta de asezonare a acestei salate.

Tocană de legume fără foc

tocană de legume fără foc

Tot fără ajutorul cuptorului sau a aragazului se pregăteşte şi această tocană de legume. Lista de ingrediente conţine ciuperci, morcovi, ridichi, ţelină, ceapă, fasole verde, coriandru, ulei de seminţe de dovleac, suc de roşii şi sare. Toate se amestecă şi se lasă puţin să se înmoaie, cam atât timp cât îi trimiţi pe cei mici să se spele pe mâini, iar tu să pui masa, putând fi servite decorate cu pătrunjel verde şi stropite cu o linguriţă de zeamă de lămâie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa