Retete rapide de vacanță. Rețetele rapide pentru întreaga familie sunt cea mai bună soluție atunci când ești în vacanță cu niște copii mâncăcioși!
Iată două rețete rapide, de paste cu zucchini și prosciutto și de clătite cu piept de curcan și mozarella, pe gustul întregii familii. Cele două rețete rapide sunt propuse de Laura Frunză, traducător de cărți pentru copii, mama Elizei de 5 ani, și autoarea unui minunat blog cu idei creative.
1. Retete rapide de vacanță. Paste cu zucchini și prosciutto
„Oricât de ciudat ar suna, pastele cu zucchini sunt delicioase şi până şi Eliza, fetița mea, care preferă pastele cu sos roşu, a mâncat o porţie zdravănă”, ne spune Laura.
Ingrediente pentru paste rapide cu zucchini și prosciutto:
– paste după preferinţe: penne sau mini-farfalle cu dovleac pentru copii
– o cutiuţă de smântână pentru gătit
– câteva felii de prosciutto de calitate
– un zucchini (dacă aveți la îndemână un dovlecel, merge foarte bine)
– puţin ulei de măsline
Cum se fac pastele cu zucchini și prosciutto?
Se pun la fiert pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Dovlecelul se taie în felii şi feliile în jumătate. Prosciutto-ul se rupe în fâşii.
Se încălzeşte puţin ulei de măsline într-o tigaie nonaderentă. Se căleşte dovlecelul, dar nu mult, cât să rămână crocant, se adaugă prosciutto şi după un minut se toarnă smântâna. Se mai lasă treizeci de secunde pe foc amestecând continuu, apoi se adaugă pastele şi o lingură de apă în care au fiert pastele (va lega sosul mai bine). Nu puneţi sare, deoarece prosciutto-ul este deja sărat. Şi cam atât! Masa e gata!
2. Retete rapide de vacanță. Clătite rapide cu piept de curcan şi mozzarella
Iată mai jos și o idee de pseudo-desert sărat: clătite cu carne și brânză. Clătitele cu piept de curcan și mozarella sunt o idee excelentă de meniu de vacanță, pentru că se prepară repejor, și sunt bune și calde, și reci.
Ingrediente pentru clătite cu curcan și mozarella:
– 250 de grame de făină
– 200 de grame de brânză de vaci bine scursă
– 500 de ml de iaurt gros
– 3 ouă
– 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
– 1 praf de sare
– lapte cât e necesar (50-100 ml)
Pentru umplutură:
– 300 de grame de piept de curcan fiert
– sos de roşii
– 200 de grame de mozzarella
– oregano
– ulei de palmier pentru prăjit
Cum se fac clătitele rapide cu piept de curcan și mozarella?
„Am pus brânza, sarea, ouăle şi jumătate din cantitatea de iaurt într-un vas şi le-am pasat cu blenderul cu picior. Apoi am băgat mixerul în funcţiune şi am adăugat treptat făina. Separat, am amestecat cealaltă jumătate de iaurt cu bicarbonatul de sodiu şi l-am adăugat la aluat. Am turnat lapte, puţin câte puţin, până când aluatul a căpătat consistenţa potrivită pentru clătite. Un aluat prea gros va duce la formarea unor clătite groase care, însă, nu ne sunt bune la nimic, pentru că la îndoire, ele vor crăpa (am aflat lucrul ăsta pe pielea mea cu aluatul iniţial fără lapte şi abia apoi l-am dres eu).
Se ia câte un polonic din compoziţie, se toarnă în tigaia unsă cu ulei şi se formează clătite. Când devin aurii pe margini, se pune pe jumătate de clătită sos de roşii, oregano, şuviţe de piept de curcan, felii subţiri de mozarella şi se pliază clătita care se sigilează pe margini cu furculiţa, ca la ravioli. Aveţi grijă să nu puneţi mozarella prea aproape de margini pentru că va curge şi se va arde. Mai lăsaţi pe foc un minut pe o parte şi un minut pe cealaltă şi scoateţi pe prosoape de hârtie absorbante.
Sunt delicioase şi, într-adevăr, hrănitoare, cum spune denumirea lor, aşa că le recomand şi pentru pacheţelul de şcoală/grădiniţă, dar şi pentru o masă completă alături de o salată verde, în vreme de vacanță.”
Nu ne rămâne decât să vă spunem poftă bună!
P.S. Dacă tot sunteți în căutare de rețete rapide, iată și o tartă rapidă cu spanac și brânză, fără făină.