Prăjituri de Revelion fără coacere. Idei de desert pe care le poți pregăti pentru copii și adulți

Anca Lupescu
familie la masa de revelion cu desert fara coacere pe masa
Iată câteva idei de desert pentru noaptea dintre ani! Ușor de făcut, fără coacere. FOTO: Shutterstock

Cu toate pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, îți rămâne destul de puțin timp pentru a te bucura de liniște alături de cei dragi. De aceea, de Revelion poți pregăti deserturi delicioase care nu necesită coacere și nici prea mult timp de petrecut în bucătărie.

Dacă vrei să îți impresionezi musafirii, dar să economisești timp, prăjiturile de Revelion fără coacere sunt soluția ideală. Sunt rapide, ușor de făcut și, cel mai important, sunt pe placul tuturor, de la cei mici la adulți.

Ce prăjituri poți pregăti fără coacere

De la cheesecake fără coacere până la tiramisu cu fructe sau salam de biscuiți cu fistic și rahat, aceste prăjituri de Revelion fără coacere sunt delicioase și se fac rapid.

Cheesecake cu fructe, fără coacere

  • Pentru bază:
  • 150 g biscuiți digestivi
  • 70 g de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 115 g de unt topit 
  • Pentru cremă:
  • 225 de grame de cremă de brânză
  • 70 g de zahăr 
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • 480 de ml de smântână pentru frișcă
  • Pentru topping:
  • 300 g de căpșuni proaspete, feliate
  • 150 g de afine proaspete
  • 120 g de zmeură proaspătă
  • 25 g zahăr

Într-un bol mic, amestecă biscuiții digestivi, zahărul brun și scorțișoara. Adaugă untul topit și amestecă bine. Presară amestecul pe fundul și pe pereții laterali (aproximativ 2,5 cm în sus) ai unei tăvi rotunde cu inel detașabil de 23 cm. Pune baza la frigider pentru 30 de minute. Într-un bol mare, bate crema de brânză, zahărul și zeama de lămâie până devin o compoziție fină. Adaugă treptat smântâna pentru frișcă și continuă să bați până obții vârfuri ferme. Transferă compoziția peste baza pregătită. Acoperă tava și pune-o la frigider peste noapte.

Într-un bol, amestecă ușor fructele de pădure cu zahărul. Lasă-le să stea 15-30 de minute pentru ca sucurile naturale să se elibereze. Cu ajutorul unui cuțit, desprinde marginile cheesecake-ului de pe pereții tăvii, apoi îndepărtează inelul detașabil. Taie cheesecake-ul în felii și servește-l împreună cu topping-ul de fructe.

FOTO: Shutterstock

Tiramisu cu căpșuni pentru copii 

Ingrediente

  • 110 g dulceață de căpșuni
  • 60 ml compot de orice fel
  • 1/2 linguriță zeamă de lămâie
  • 120 ml de smântână pentru frișcă
  • 225 g mascarpone
  • 60 g zahăr pudră
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 300 g căpșuni feliate
  • 24 pișcoturi: aproximativ 200 g

Într-un bol mediu, combină brânza mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și esența de vanilie. Folosind un mixer electric sau un mixer de masă, bate la viteză medie spre mare timp de 1-1,5 minute, până când obții o consistență netedă și groasă. Într-un bol mic, amestecă dulceața de căpșuni, compotul și zeama de lămâie. Folosește o furculiță pentru a amesteca până când compoziția devine omogenă.

Înmoaie pișcoturile pe rând în amestecul lichid și așază-le într-un singur strat pe fundul unui vas de copt de aproximativ 20×20 cm. Întinde jumătate din crema de mascarpone peste pișcoturi, apoi adaugă un strat uniform de jumătate din căpșunile feliate. Repetă procesul cu restul de pișcoturi, cremă de mascarpone și căpșuni feliate. Acoperă desertul cu folie alimentară și lasă-l la frigider timp de cel puțin 8 ore sau peste noapte pentru a permite aromelor să se întrepătrundă. 

FOTO: Shutterstock

Salam de biscuiți cu rahat și fistic

Ingrediente:

  • 500 g biscuiți simpli
  • 150 g rahat asortat
  • 100 g fistic crud, decojit
  • 150 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 30 g cacao (aproximativ 3 linguri)
  • 1 fiolă esență de rom
  • Zahăr pudră pentru decor (opțional)

Rupe biscuiții în bucăți mici, dar nu foarte mărunți, și pune-i într-un bol mare. Taie rahatul în cubulețe mici. Toacă grosier fisticul decojit. Într-o cratiță, combină laptele, zahărul și cacao. Amestecă bine pentru a omogeniza ingredientele. Pune cratița pe foc mediu și adu amestecul la punctul de fierbere, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce începe să fiarbă, redu focul și lasă să fiarbă ușor timp de 2-3 minute, până când zahărul este complet dizolvat și siropul începe să se îngroașe ușor. Ia cratița de pe foc și adaugă untul tăiat cubulețe și esența de rom. Amestecă până când untul este complet topit și încorporat în sirop.

Toarnă siropul fierbinte peste biscuiții rupți. Adaugă cubulețele de rahat și fisticul tocat. Amestecă bine cu o spatulă până când toate ingredientele sunt bine încorporate și biscuiții sunt uniform acoperiți cu sirop. Pregătește o folie alimentară sau hârtie de copt pe suprafața de lucru și transfer- compoziția pe folie, apoi modeleaz-o sub formă de cilindru, presând și compactând bine pentru a elimina eventualele goluri de aer.

Înfășoară strâns folia în jurul cilindrului și răsucește capetele pentru a sigila. Pune salamul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte, pentru a se întări și a permite aromelor să se combine. După răcire, îndepărtează folia și, dacă vrei, trece salamul de biscuiți prin fulgi de cocos. Taie feliuțe și servește.

Idei de deserturi pentru meniul festiv de Revelion

Dacă te-ai săturat de clasicul cozonac și nu vrei să cumperi deserturi pentru seara de Revelion, aceste idei de deserturi pentru meniul festiv din noaptea dintre ani te vor salva. Se fac rapid, sunt delicioase și îți vei impresiona musafirii. 

Mousse de ciocolată vegan

Ingrediente

  • 80 ml apă clocotită
  • 100 g smochine uscate (de tip mission), fără codițe, tăiate pe lungime în jumătate
  • 170 g fulgi de ciocolată neagră fără lactoză
  • 2 avocado medii, bine copți, curățați de coajă și sâmburi
  • 40 g pudră de cacao
  • 30 ml lapte de migdale fără zahăr
  • 15 ml sirop de arțar
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/8 linguriță sare de mare
  • 1 conservă (400 g) de năut, nedeschisă
  • 1/4 linguriță cremă de tartru
  • Zmeură proaspătă, opțional

Instrucțiuni

Pune smochinele într-un bol mic, rezistent la căldură. Toarnă apa clocotită peste ele și lasă-le să stea timp de 45 de minute, neacoperite. Într-un vas sigur pentru microunde, topește fulgii de ciocolată și amestecă până devin omogeni. Lasă ciocolata să se răcească la temperatura camerei. Pune smochinele împreună cu lichidul rămas într-un robot de bucătărie. Procesează până obții o pastă. Adaugă avocado, ciocolata răcită, cacao, laptele de migdale, siropul de arțar, vanilia și sarea. Procesează până când amestecul devine o cremă fină. Transferă compoziția într-un bol mare.

FOTO: Shutterstock

Scurge năutul, păstrând lichidul din conservă (năutul poate fi folosit pentru alte rețete). Într-un mixer electric, adaugă lichidul scurs și crema de tartru. Mixează la viteză mare până când obții vârfuri ferme, aproximativ 2-3 minute. Înglobează cu grijă aquafaba în compoziția cu smochine, amestecând ușor. Pune mousse-ul în boluri de desert sau într-un vas mai mare de servire. Refrigerază timp de cel puțin 2 ore sau peste noapte. Înainte de servire, decorează cu zmeură proaspătă, dacă dorești. Această rețetă este perfectă pentru copii, fiind sănătoasă și cu un conținut redus de zahăr procesat.

Negrese

Ingrediente

  • 100 g unt ușor sărat, tăiat în bucăți mici
  • 200 g ciocolată neagră 70%, ruptă în bucăți
  • 150 g cremă de ciocolată cu alune de pădure
  • 3 ouă, bătute
  • 200 g zahăr fin auriu
  • 150 g făină simplă
  • 100 g nuci prăjite, tăiate grosier

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge baza și pereții unei tăvi pătrate de 20 cm cu unt și tapetează cu hârtie de copt. Pune untul, ciocolata și crema de ciocolată într-un bol termorezistent și topește-le pe baie de aburi, deasupra unei cratițe cu apă ușor clocotită. După ce s-au topit, amestecă bine și lasă compoziția să se răcească ușor. Într-un alt bol, bate ouăle și zahărul cu un mixer electric timp de 5 minute, până când amestecul devine ușor și pufos. Toarnă amestecul de ciocolată și amestecă scurt pentru a le combina. Cerne făina deasupra și încorporeaz-o delicat în compoziție, apoi adaugă majoritatea nucilor pecan. Toarnă compoziția în tavă și nivelează cu o spatulă. Presară deasupra restul nucilor pecan și un praf generos de sare de mare. Coace prăjitura timp de 30-35 de minute, până când se întărește, dar rămâne ușor moale în mijloc. Las-o să se răcească complet, apoi taie-o în pătrate și o poți servi cu sos de caramel sau fructe proaspete.

FOTO: Shutterstock

Panna cotta cu vanilie

Pentru panna cotta:

  • 2 ½ foi de gelatină
  • 150 ml lapte
  • 400 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 60 g zahăr fin
  • 1 baton de vanilie, tăiat pe lungime și semințele scoase
  • Căpșuni proaspete, pentru servire
  • Compot de căpșuni, pentru servire

Mod de preparare

Pune foile de gelatină într-un bol cu apă rece și lasă-le la înmuiat timp de 5 minute. Într-o cratiță, adaugă laptele, smântâna lichidă, zahărul și semințele de vanilie (folosește partea din spate a unui cuțit pentru a răzui semințele din baton). Amestecă bine și adu la punctul de fierbere, apoi ia cratița de pe foc. Scoate gelatina din apă, stoarce excesul de lichid și adaug-o în amestecul fierbinte. Amestecă până când gelatina este complet dizolvată. Toarnă compoziția în patru forme de ramekin și pune-le în frigider să se întărească pentru cel puțin 2 ore. Pentru servire, întoarce fiecare ramekin cu susul în jos pe o farfurie. Poți servi cu sos de fructe sau de ciocolată, după preferințe. 

Ce fel de dulce mai poți pune pe masa de Revelion

Când masa e plină de aperitive care mai de care mai festive, fripturi, preparate speciale și altele, se cere cu siguranță și ceva dulce. Dacă variantele de mai sus nu te-au convins, iată și alte propuneri:

  • Mini tarte cu fructe – arată bine, se fac ușor dacă alegi să cumperi cojile de tartă deja făcute și sunt delicioase. Trebuie să faci doar crema de vanilie și să adaugi fructe, fie proaspete, fie din compot. 
  • Brioșe cu nuci și ciocolată – brioșele se fac cu doar câteva ingrediente și sunt ideale pentru porții individuale. În plus, pot fi decorate festiv cu tot felul de glazuri și creme colorate. 
  • Mousse de ciocolată albă cu fructe – Un alt desert ușor de făcut și care arată spectaculos pe masa de Revelion. Dacă faci monoporții, le poi decora individual cu fructe proaspete pentru un strop de prospețime și culoare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa