9 martie este Ziua Mucenicilor. Doamnele trebăluie prin bucătărie să prepare ori sfințișorii, după tradiția din zona Moldovei, ori mucenici cu zeamă după cum e obiceiul în Muntenia. Totuși care este originea acestei sărbători?
În secolul al II-lea, când Imperiul Roman era condus de Împăratul Liciniu, 40 de soldați în armata sa au fost uciși de armeni pentru că nu au vrut să renuțe la credința în Christos. Când conducătorul armenilor, Agricola, le-a cerut să se închine la idoli, Chiron, unul dintre cei 40 de oșteni romani i-a răspuns: „Cum am luptat şi am biruit pe vrăjmaşi, pentru împăratul pământesc, tot aşa vom lupta şi pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmaşilor Lui“. Atunci, armeanul a cerut ca soldații să fie dezbrăcați și să intre în apa înghețată a lacului Sevastia. Unul dintre ei nu a avut putere să îndure frigul, a ieșit și a intrat în apa caldă cu care erau toți ademeniți. A murit din cauza șocului provocat de diferența de temperatură. În locul lui în lac a intrat un armean impresionat de credința romanilor și așa au rămas 40 de mucenici. Legenda spune că peste noapte apa lacului s-a încălzit și deasupra soldaților au apărut cununi strălucitoare, iar în zori au ieșit vii din lac, dar au fost uciși de armeni.
Tot în această zi se beau și 40 de pahare de vin roșu în cinstea sângelui vărsat de ostașii martiri.
În lumea satului, ziua de 9 martie are și alte semnificații. Este ziua în care se scoate prima dată în an plugul la arat după ce în prealabil a fost curățat și reparat.
Mucenici muntenești
Ingrediente
Aluat
500 g făină
200 ml apă
1/2 linguriță sare
Zeamă
2-3 l apă
zahăr după gust
Pentru servit
300 g nucă măcinată
esenţă de rom
coaja de la o portocală
coaja de la o lămâie
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
scorţişoară după gust
Mod de preparare
Se amestecă făina cu apa la temperatura camerei și sarea. Se frământă până rezultă un aluat omogen și puțin elastic. Se întinde o foaie de aproximativ 9,5 cm și se formează mucenici cu ajutorului aparatului special. Mucenicii se pun pe hârtie și se lasă să se usuce peste noapte.
Pentru fiert, se pune apă într-o oală sufiecient de mare, cu sare și zahăr. Când începe să fiarbă, se pun mucenicii, coaja rasă de la portocală și lămâie, zahărul vanilat și esența de vanilie. Se lasă la fiert 20-25 de minute.
Se servesc și calzi și reci. Se adaugă nucă, scorțișoară și zahăr dacă mai este cazul.
Mucenici moldovenești (Sfințișori)
Ingrediente
550 g făina albă
1 plic drojdie instant
125 ml lapre cald
150 g zahăr
1 ou
1 gălbenuș
80 g unt
1 linguriță de sare
2 linguri de miere
100 g nucă măcinată
Mod de preparare
Făina, sarea, drojdia și zahărul se pun într-un bol și se omogenizează. Se adaugă oul, untul la temperatura camerei, laptele și se frământă 30 de minute până aluatul devine nelipicios și elastic. Se pune într-un vas curat, se acoperă și se lasă la căldură să crească timp de o oră.
După ce a dospit aluatul, se presară pe masă o cantitate mică de făină și scote din vas. Se întinde cu sucitorul și se formează 20 de mucenici.
Se pun in tavă cu hârtie de copt și se mai lasă o oră să crească. Apoi, se ung cu ou și se dau la cuptor la 180ºC până devin aurii.
Între timp se face un sirop din apă și miere cu care se ung mucenicii când s-au răcit. Se presară deasupra nucă măcinată.