Croissant cu unt, micul dejun perfect pe care ți-l poți face singură acasă

Iulia Mirică
croissant cu unt pe farfurie
Un croissant cu unt pentru micul dejun este una dintre micile plăceri ale vieții, chiar dacă nu toți locuim deasupra unei patiserii pariziene.

  Rețetă delicioasă de croissant cu unt

  Un croissant cu unt pentru micul dejun este una dintre micile plăceri ale vieții, chiar dacă nu toți locuim deasupra unei patiserii pariziene. Prepararea unui croissant cu unt presupune un proces laborios, însă puteți să beneficiați de ajutorul celor mici. Vor avea nevoie de ceva mai multă răbdare decât de obicei, pentru pliere și rulare, așa că va trebui să-i supravegheați. După ce sunt gata croissantele, pot fi servite cu gem făcut în casă.

  Ingrediente pentru 4-6 bucăți de croissant cu unt:

  500 de grame de făină albă
  1 plic de drojdie (de 7 grame)
  1 linguriță de sare
  ulei pentru a unge croissantele
  250 de grame de unt (și extra pentru uns)
  200 de mililitri de lapte călduț
  150 de mililitri de apă călduță
  1 ou bătut

  9 pași pentru a prepara 4-6 bucăți de croissant cu unt:

  1. Se amestecă toate ingredientele uscate într-un bol mare. Adăugăm 50 de grame de unt în mijlocul compoziției și amestecăm. Combinăm laptele cald și apa într-un alt vas și se adaugă peste celelalte ingrediente. Puteți lăsa copiii să frământe aluatul cu mâinile.

  2. Aluatul se pune pe o suprafață de lucru presărată cu făină și se arată copiilor cum frământăm cu ajutorul palmei. Frământați aluatul până devine mătăsos.

  3. Curățați bolul în care ați amestecat și puneți puțin ulei, pentru a nu se lipi aluatul. Se pune aluatul în castron și se acoperă, lăsându-se la cald să crească.

  4. Între timp, puneți restul de unt între două folii alimentare și întindeți-l cu ajutorul unui sucitor, într-un dreptunghi de 20cm x 15cm.

  5. Când aluatul își dublează volumul (aproximativ o oră), se scoate pe o suprafață presărată cu făină, se frământă din nou și se rulează într-un dreptunghi de 50cm x 25cm. Dreptunghiul de unt se așază în centrul aluatului și se înfășoară aluatul în jurul lui, de parcă ar fi un colet. Se rulează iar pentru a reveni la forma de dreptunghi, după care se împăturește în 3 părți.

  6. Împachetați compoziția în hârtie de copt și dați-o la frigider până când untul devine ferm (cel puțin 20 de minute). Repetăm procesul e rulare și împachetare de 3 ori, după fiecare dată dând la frigider.

  7. Ungem cu ulei și făină două foi de copt. Întindeți aluatul într-un pătrat gros de 5 milimetri și tăiați marginile. Pătratul se taie în 3 părți egale, pe care le tăiem ulterior în 4-6 triunghiuri.

  8. După ce aplicăm puțină făină pe mâini, luam muchia cea mai lungă a triunghiurilor și o rulăm ușor, fără a aplica presiune. Capetele le introducem puțin în interior, apoi acoperim cu un prosop și le lăsăm la crescut (aproximativ 1 oră).

  9. Se preîncălzește cuptorul la 200°C / treapta 6 dacă e pe gaz. Cu o pensulă, aplicăm oul bătut peste croissante și le introducem în cuptor pentru 10-15 minute, până când se rumenesc. Asigurați-vă că sunt gătite și lăsați-le puțin la răcit, înainte de a le servi celor mici.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa