De la 1 an copilul tău va începe să mănânce aproape tot ce mănâncă restul familiei, cu condiția ca alimentele să fie sănătoase. Este o perioadă în care va descoperi din ce în ce mai multe arome și texturi și va începe să aibă preferințe alimentare. De aceea, este bine să insiști cu un regim de viață cât mai sănătos și mai echilibrat.
După vârsta de un an, bebelușul va dori să fie cât mai independent chiar și la masă, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare. Va mânca ori cu mâna, ori va încerca să folosească ustensilele. Pregătește-te cu tacâmuri și veselă potrivite pentru un copil mic.
Chiar dacă pare că poate mânca orice, exclude din meniul bebelușului zahărul, alimentele procesate, mezelurile, sarea în cantități mari, produsele de tip fast-food. Dacă încă mai alăptezi, mesele le poți completa cu lapte matern. Mai jos, găsești sugestii pentru un meniu pentru o săptămână:
Meniu luni
- Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 5 g unt, 15 g miere
- Gustarea de dimineață: 120 g compot de fructe fără zahăr
- Prânz: 100 ml supă cremă de morcovi, 100 g colţunași cu brânză de vaci, 40 g pâine integrală
- Gustarea de după-amiază: 1 brioșă din făină integrală
- Cină: griș cu lapte
Meniu marți
- Mic-dejun: 200 ml lapte, 30 g pâine integrală cu 25 g cremă de brânză de vaci
- Gustare: 100 g piure de mere, pere sau piersici, 2-3 biscuiți integrali
- Prânz: 100 ml supă de roșii, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală
- Gustare de după-amiază: 1 banană
- Cină: lapte cu fulgi de ovăz
Meniu miercuri
- Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 20 g magiun fără zahăr
- Gustare: 140 g griș cu lapte și fructe
- Prânz: 100 ml bulion de carne, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală
- Gustarea de după-amiază: 30 g biscuiți integrali, 1 măr
- Cină: 120 g mămăliguță, 40 g brânză de vaci, 5 g unt, 30 g smântână
Meniu joi
- Mic-dejun: 200 ml orez cu lapte
- Gustarea de dimineață: 120-150 ml compot fără zahăr, 2-3 biscuiţi integrali
- Prânz: 100 ml supă cremă de legume, 100 g carne cu legume trase la tigaie
- Gustarea de după-amiază: 200 g iaurt simplu cu fructe adăugate
- Cină: 150 g macaroane cu brânză de vaci, 100 ml lapte
Meniu vineri
- Mic-dejun: 200 ml lapte, 3-4 biscuiţi integrali
- Gustarea de dimineață: 140 g griș cu lapte cu fructe
- Prânz: 100 g sote de fasole verde, 70 g colțunași cu brânză de vaci, 50 ml sos de roșii
- Gustarea de după-amiază: jumătate de avocado
- Cină: lapte cu fulgi de ovăz
Meniu sâmbătă
- Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 25 g cremă de brânză de vaci
- Gustarea de dimineață: 120 g salată din amestec de fructe
- Prânz: 100 ml bulion de carne, 80 g budincă de macaroane cu carne, 50 ml sos de legume
- Gustarea de după-amiază: 180 ml lapte bătut, 30 g pâine integrală
- Cină: 100 g coltunași cu brânză de vaci, 100 ml lapte
Meniu duminică
- Mic-dejun: 250 ml lapte, 50 g pâine, 20 g pastă de ficat
- Gustarea de dimineață: 120 g piure de mere coapte
- Prânz: 100 ml bulion de carne cu paste făinoase, 150 g roșii cu carne de vită, 50 g pâine integrală
- Gustarea de după amiază: 100 g șodou
- Cină: 150 g fasole verde cu sos de smântână, 20 g pâine integrală
Mai jos, îți propunem și câteva rețete pentru meniuri bebe 1 an din care să te inspiri pentru mesele zilnice ale celui mic. Sunt ușor de preparat și pot fi consumate de întreaga familie.
- CITEȘTE ȘI: Tabel diversificare. Cum să introduci alimentele solide mai ușor în alimentația bebelușului
Meniuri bebe 1 an. Colţunaşi cu brânză de vaci
Ingrediente
- 50 g făină
- 1 ou
- 30 ml apă
- 60 g brânză de vaci
- 10 g unt
- 5 g verdeață
- 80 ml sos de roșii
Mod de preparare
Amestecă făina cu apa caldă şi oul şi frământă. Lasă aluatul rezultat să se odihnească 10 minute, acoperit. Apoi întinde o foaie subţire, din care taie pătrate cu latura de aproximativ 6 cm.
Amestecă brânza cu jumătate din cantitatea de unt şi cu verdeaţa tocată mărunt. Așază compoziţia în mijlocul pătratelor de aluat, unge marginile cu apă şi îndoaie apoi pătratele în formă de triunghi.
Fierbe colţunaşii în apă, timp de 15 minute. Servește-i fierbinţi, după ce ai pus restul de unt deasupra. Sunt mai gustoşi dacă se servesc cu sos de roşii.
Meniuri bebe 1 an. Pastă de ficat
Ingrediente
- 200 g ficat de vită sau de pasăre
- 40 g unt
- 1 praf de sare
- 10 g verdeață
Mod de preparare
Spală ficatul, curăță-l de pieliţe și şterge-l cu o cârpă udă. Apoi, înveleşte-l în hârtie pergament, legându-i capetele pentru a nu se desface,. Pune-l într-o tigaie unsă cu unt şi bagă-l la cuptor, la foc mic.
După 20 de minute, scoate-l din cuptor, desfă hârtia, înlătură coaja şi dă-l prin maşina de tocat sau pasează-l în sită. Adaugă sarea şi freacă-l cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Serveşte cald, adăugând un piure de legume.
Este potrivit pentru copiii mai mari de 7 luni. Pentru copiii mai mari de 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă pe pâine. În acest caz, i se adaugă verdeaţa preferată tocată foarte fin.
- CITEȘTE ȘI: Sandvici cu pate de ficat pregătit în casă
Meniuri bebe 1 an. Roşii cu carne de vită
Ingrediente
Mod de preparare
Spală bine carnea, tai-o în bucăţi, sărează și înăbuş-o în ulei. Pune deoparte când e gata. Adaugă ceapa tocată în tigaie, sărează, apoi stinge cu apă sau supă de legume.
Adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii. Când carnea este aproape fiartă, adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Spre final, adaugă zeamă de lămâie şi mai fierbe împreună jumătate de oră. Se recomandă copiilor mai mari de 1 an.
- CITEȘTE ȘI: Rasol de vită
Meniuri bebe 1 an. Bulion de carne
Ingrediente
- 70-80 g carne cu oase (poate fi orice tip de carne)
- 300 ml apă
- 5 g ceapă
- 10 g praz
- 10 g rădăcină de pătrunjel
- 10 g morcov
- 1 praf de sare
- 5 g verdeaţă
Mod de preparare
Curăță carnea de grăsime şi tendoane, spal-o şi tai-o în bucăţi mici, iar oasele zdrobește-le mărunt. Adaugă apă rece, pune la foc potrivit, acoperind cu un capac până când începe să fiarbă. Îndepărtează capacul şi pune vasul cu supă pe marginea aragazului, lăsând să se ridice spuma pe care o îndepărtăm.
În bulionul limpede pune zarzavaturile curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Când încep să clocotească, acoperă cu capacul şi lasă să fiarbă încet 2 ore şi jumătate, punând şi sare. La sfârşit, strecoară supa şi, în zeama obţinută, adaugă verdeaţa tocată mărunt.
Poți folosi carnea fiartă şi o parte din zarzavaturi la pregătirea altor feluri de mâncare (rasol etc).
Meniuri bebe 1 an. Şodou
Ingrediente
- 1 gălbenuş de ou
- 150 lapte
- 15 g zahăr
Mod de preparare
Freacă gălbenuşul cu zahărul şi adaugă laptele călduţ (după ce a fost fiert şi lăsat să se răcorească). Bate bine amestecul. După gust, poți adăuga zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie etc.
- CITEȘTE ȘI: Chec pentru copii de 1 an. Rețetă fără zahăr
Dacă ai găsit util acest articol despre meniul unui bebeluș de 1 an, s-ar putea să ai nevoie și de aceste informații:
- Ce să mai fac de mâncare? Soluții pentru orice provocare
- Brioșe fără gluten cu legume, o rețetă rapidă și sănătoasă
- S.O.S copilul nu mănâncă! Situații frecvente explicate de specialiști și soluții