Meniuri bebe 1 an. 7 idei și rețete din care să te inspiri

Cristina Călin, redactor-șef
Meniuri bebe 1 an

De la 1 an copilul tău va începe să mănânce aproape tot ce mănâncă restul familiei, cu condiția ca alimentele să fie sănătoase. Este o perioadă în care va descoperi din ce în ce mai multe arome și texturi și va începe să aibă preferințe alimentare. De aceea, este bine să insiști cu un regim de viață cât mai sănătos și mai echilibrat.

După vârsta de un an, bebelușul va dori să fie cât mai independent chiar și la masă, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare. Va mânca ori cu mâna, ori va încerca să folosească ustensilele. Pregătește-te cu tacâmuri și veselă potrivite pentru un copil mic.

Chiar dacă pare că poate mânca orice, exclude din meniul bebelușului zahărul, alimentele procesate, mezelurile, sarea în cantități mari, produsele de tip fast-food. Dacă încă mai alăptezi, mesele le poți completa cu lapte matern. Mai jos, găsești sugestii pentru un meniu pentru o săptămână:

Meniu luni

Meniu marți

Meniu miercuri

  • Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 20 g magiun fără zahăr
  • Gustare: 140 g griș cu lapte și fructe
  • Prânz: 100 ml bulion de carne, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală
  • Gustarea de după-amiază: 30 g biscuiți integrali, 1 măr
  • Cină: 120 g mamaliguță, 40 g brânză de vaci, 5 g unt, 30 g smântână

Meniu joi

Meniu vineri

  • Mic-dejun: 200 ml lapte, 3-4 biscuiţi integrali
  • Gustarea de dimineață: 140 g griș cu lapte cu fructe
  • Prânz: 100 g sote de fasole verde, 70 g colțunași cu brânză de vaci, 50 ml sos de rosii
  • Gustarea de după-amiază: jumătate de avocado
  • Cină: lapte cu fulgi de ovăz

Meniu sâmbătă

  • Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 25 g cremă de brânză de vaci
  • Gustarea de dumineață: 120 g salată din amestec de fructe
  • Prânz: 100 ml bulion de carne, 80 g budincă de macaroane cu carne, 50 ml sos de legume
  • Gustarea de după-amiază: 180 ml lapte bătut, 30 g pâine integrală
  • Cină: 100 g coltunași cu brânză de vaci, 100 ml lapte

Meniu duminică

Mai jos, îți propunem și câteva rețete pentru meniuri bebe 1 an din care să te inspiri pentru mesele zilnice ale celui mic. Sunt ușor de preparat și pot fi consumate de întreaga familie.

Meniuri bebe 1 an. Colţunaşi cu brânză de vaci

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă făina cu apa caldă şi oul şi se frământă. Aluatul rezultat se lasă să se odihnească 10 minute, acoperit. Apoi se întinde o foaie subţire, din care se taie pătrate cu latura de aproximativ 6 cm.

Brânza se amestecă cu jumătate din cantitatea de unt şi cu verdeaţa tocată mărunt. Se aşează compoziţia în mijlocul pătratelor de aluat, ale căror margini se ung cu apă şi se îndoaie în formă de triunghi. Colţunaşii se fierb în apă, timp de 15 minute. Se servesc fierbinţi, după ce s-a pus restul de unt deasupra. Sunt mai gustoşi dacă se servesc cu sos de roşii.

Meniuri bebe 1 an. Pastă de ficat

Ingrediente

  • 200 g ficat de vită sau de pasăre
  • 40 g unt
  • 1 praf de sare
  • 10 g verdeață

Mod de preparare

Ficatul se spală, se curăță de pieliţele exterioare și se şterge cu o cârpă udă. Apoi se înveleşte într-o hârtie pergament, legându-se capetele pentru a nu se desface, se pune într-o tigaie unsă cu unt şi se introduce în cuptor, la foc mic.

După 20 de minute, se scoate din cuptor, se desface, se înlătură coaja şi se trece prin maşina de tocat sau se pasează prin sită. Se adaugă sarea şi se freacă cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Se serveşte cald, adăugându-se la un piure de legume.

Este potrivit pentru copiii mai mari de 7 luni. Pentru copiii mai mari de 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă pe pâine. În acest caz i se adaugă verdeaţă tocată foarte fin.

Meniuri bebe 1 an. Roşii cu carne de vită

Ingrediente

Mod de preparare

Carnea se spală bine, se taie în bucăţi, se sărează și se înăbuşă în ulei. Când este gata se scoate. În tigaie se  adaugă ceapa tocată şi sare, care apoi se stinge cu apă sau supă de legume.

Se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă zeamă de lămâie şi se mai fierb împreună jumătate de oră. Se recomandă copiilor mai mari de 1 an.

Meniuri bebe 1 an. Bulion de carne

Ingrediente

Mod de preparare

Carnea se curăţă de grăsime şi tendoane, se spală şi se taie în bucăţi mici, iar oasele se zdrobesc mărunt. Se adaugă apa rece, se pune la foc potrivit, acoperindu-se cu un capac, până când începe să fiarbă. în acest moment se scoate capacul şi se pune vasul cu supă pe marginea aragazului, lăsând să se ridice spuma, care se scoate cu atenţie.

Se pun în bulionul limpede zarzavaturile curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Când încep să clocotească, se acoperă cu capacul şi se lasă să fiarbă încet 2 ore şi jumătate, punând şi sare. La sfârşit, supa se strecoară şi, în zeama obţinută, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Carnea şi o parte din zarzavaturi pot fi folosite la pregătirea altor feluri de mâncare (rasol etc).

Meniuri bebe 1 an. Şodou

Ingrediente

Mod de preparare

Se freacă gălbenuşul cu zahărul şi se adaugă laptele călduţ (după ce a fost fiert şi lăsat să se răcorească). Se bate bine. După gust se pot adăuga zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie etc.

Te-ar mai putea interesa