Una dintre cele mai mari provocări pentru o mamă este să alcătuiască un meniu sănătos pentru copii. Printre pizza și paste, preferatele celor mici, trebuie să mai introducă în alimentație și alte ingrediente astfel încât meniul să fie unul echilibrat.
Iată câteva preparate de la care să pornești pentru a face un meniu sănătos pentru copii.
Meniu sănătos pentru copii. Pizza din paste
Ingrediente
24 bucăți de paste tip scoică mari
140 g ardei gras roșu
450 g brânză ricotta
340 g brânză mozzarella
2 lingurițe de condimente italienești
1 praf de sare
1 praf de piper
50 g parmezan răzuit
500 g sos de tomate de casă
1 legătură de pătrunjel tocat foarte fin
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge cu ulei o tavă de copt. Pastele se fierb. Se pune un strat de sos de tomate pe fundul tăvii. Într-un vas se amestecă jumătate din cantitatea de ardei gas, brânza ricotta, jumătate din cantitatea de mozzarella, condimentele italienești, sarea, piperul și parmezanul. Fiecare scoică se umple cu amestecul de mai sus. Restul de ardei și de mozzarella se presară peste paste. Se dau la cuptor pentru 25 de minute. Apoi se presară cu pătrunjel tocat mărunt și se servește fierbinte.
Meniu pentru copii. Piept de pui cu fulgi de porumb
Ingrediente
70 ml iaurt grecesc
600 g piept de pui
500 g fulgi de porumb zdrobiți fin
70 g parmezan răzuit
2 linguri de ulei de măsline
1 ceapă albă tocată mărunt
2 linguri de unt
400 g mazăre congelată
500 g cartofi
1 legătură de mentă verde
1 linguriță de coajă de lămâie
Sare
Piper
Mod de preparare
Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Pieptul feliat de pui se pune în iaurt având grijă să fie acoperit. Se adaugă fulgii de porumb, parmezanul și uleiul de măsline. Se acoperă fiecare bucată de piept de pui cu această compoziție. Se pun într-o tavă în care am așezat în prealabil hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 12-15 minute.
Între timp, ceapa se călește în untul încins. Se adaugă apoi mazărea și se mai lasă 1-2 minute, apoi cartofii tăiați cubulețe. Se mai lasă 5 minute. Se adaugă menta tocată mărunt și coaja de lămâie. Se lasă la foc mediu până se înmoaie cartofii.
Pieptul de pui se servește cu cartofii și mazărea.
Meniu sănătos pentru copii. Fettuccine Alfredo cu pui
Ingrediente
375 g fettuccine
25 g unt
1 ceapă tocată foarte fin
120 g smântână pentru fătit
200 g parmezan răzuit
1 piept de pui gătit
Pătrunjel tocat
Mod de preparare
Se gătesc pastele potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata se scurg, păstrându-se 1 cană de apă.
Untul se topește. Se adaugă ceapa și se călește timp de 2 minute. Se adaugă smântâna și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la minimum și se lasă să firbă 3 minute. Se ia de pe foc. Se adaugă parmezanul. Se amestecă și se asezonează cu sare și piper.
Se dă focul la maximum și se pune din nou tigaia pe foc. Se adaugă pastele și pieptul de pui. Se toarnă și cana de apă rămasă de la paste. Se amestecă. Se lasă să fiarbă 2-3 minute. Se ia de pe foc. Se presară cu parmezan și pătrunjel.
Meniu sănătos pentru copii. Supă de cartofi
Ingrediente
4 felii de bacon
6 fire de ceapă verde tocate mărunt
1 kg de cartofi
750 ml lapte integral
Sare
Piper
200 g brânză cheddar
Mod de preparare
Baconul se pune într-o oală de supă și se lasă până devine crocant. Se scoate apoi pe un șervețel de hârtie. În oală se pune partea albă de la ceapă și se lasă să se soteze aproximativ 1 minut. Se adaugă cartofii și se lasă 5 minute, amestecând din când în când. Se adaugă laptele și se lasă să fiarbă. Se mai lasă 10 minute. Între timp se toacă mărunt baconul.
Cartofii se scot din supă și se pasează ca pentru piure. Se pun înapoi în oală. Se mai lasă să fiarbă 3 minute. Supa se servește cu bacon presărat deasupra, brânză cheddar și partea verde de la ceapă.
Meniu sănătos. Prăjitură cu lămâie
Ingrediente
9 biscuiți simpli
3 lingurițe de zahăr tos
5 lingurițe de unt topit
400 de grame de lapte condensat îndulcit
3 gălbenușuri de ou
Sucul a 5-6 lămâi stoarse
200 de grame de smântână lichidă de gătit cât mai grasă
Jumătate de linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 160 de grade Celsius și așezați grătarul la mijloc. Rupeți biscuiții în bucăți mari și apoi băgați-i în blender până se mărunțesc (dacă nu aveți blender puteți să-i aruncați într-o pungă și îi bateți ușor până se sfărâmă). Adăugați zahărul și untul topit și amestecați (dacă folosiți punga transferați biscuiții într-un castron înainte de a adăuga celelalte ingrediente).
Așezați biscuiții într-o tavă de copt, apoi presați ca să se lipească de pereți și baza tăvii. Băgați-o la cuptor pentru 12-14 minute, până se face o crustă și începe să i se schimbe culoarea și se face maronie. Lăsați să se răcească.
După ce crusta s-a răcit încălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Lăsați deoparte 3 lingurițe din laptele condensat într-un recipient cu capac pentru a fi folosit mai târziu. Amestecați ce a rămas cu gălbenușurile de ou până se formează o cremă. Adăugați sucul de lămâie și turnați toată compoziția în crusta răcită. Băgați tava la cuptor aproximativ 15 minute, până se coace la exterior, dar la mijloc încă se mișcă.
Scoateți prăjitura de la cuptor și lăsați-o să se răcească. După ce se răcește, acoperiți-o și băgați-o la frigider de la 3 ore până la o zi întreagă, dacă doriți.