La 10 ani tentația fast-foodului și a produselor de tip junk este foarte mare, așa încât părinții au de dus adevărate bătălii pentru ca preadolescenții lor să mănânce sănătos. Mamele caută tot felul de rețete care să fie și gustoase și apetisante, doar-doar copiii lor vor veni la masă de plăcere. Iată 5 rețete de mâncare sănătoasă pentru copii de 10 ani care se prepară rapid și sunt delicioase.
Mâncare sănătoasă pentru copii de 10 ani. Frigărui de porc și ananas
Ingrediente
400 g mușchi de porc
4 lingurițe de zahăr moscovado
60 ml oțet
1 linguriță de sos de pește
½ de ananas
1 ardei gras verde
4 fire de ceapă verde
1 legăură de coriandru proaspăt
Orez sau lipie pentru servit
Mod de preparare
Carnea se taie cubulețe. Zahărul și oțetul se pun într-o tigaie la foc mic. Se amestecă până se topește zahărul, apoi se adaugă sosul de pește. Se lasă să se răcească. Se pun apoi bucățile de carne de porc și se amestecă bine.
Se pune pe foc o tigaie de tip grill și se lasă să se încingă. Ananasul se taie cubulețe. Bucățile de carne de porc și cele de ananas se pun pe bețe de frigăruie, alternându-se când una când alta. Printre ele se pun bucăți de ardei gras și ceapă.
Fiecare frigăruie se lasă la foc 3-4 minute pe fiecare parte. La final se presară cu coriandru și se servesc cu orez fiert sau cu lipie.
Mâncare sănătoasă pentru copii. Pește pane
Ingrediente
500 g pește file (de preferat cod)
100 g făină
3 ouă mari, bătute
200 g pesmet
1 praf de turmeric
Ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Făina se pune într-un bol, în altul ouăle bătute și în altul pesmetul amestecat cu turmeric. Fileurile de pește se porționează și apoi se trec prin fiecare dintre cele 3 boluri în ordinea indicată.
Uleiul se încinge în tigaie. Se pun fileurile de pește și se lasă pe fiecare parte câte 3-4 minute. Se scot pe un șervet de hâtie. Se pot prepara și la cuptor, care se preîncălzește la 200°C. Fileurile de pește trecute prin făină, ou și pesmet se pun pe hârtie de copt într-o tavă și se dau la cuptor pentru 10-12 minute.
Mâncare sănătoasă pentru copii de 10 ani. Spaghete cu chiftele de curcan
Ingrediente
3 linguri de ulei de măsline
4 căței de usturoi tocați mărunt
800 g roșii în sos propriu
10 g mărar uscat
Sare
Piper
1 ou
70 ml lapte
1 ceapă mare tocată
60 g crutoane
100 g parmezan răzuit
2 legături de pătrunjel proaspăt
450 g carne de curcan tocată
400 g spaghete
Mod de preparare
Pentru a face sosul se pune pe foc o tigaie mare neaderentă. Se adaugă uleiul și când s-a încins se pune usturoiul. Se lasă 1 minut, apoi se pun roșiile, mărarul, sare și piper. Se lasă să fiarbă 20-25 de minute.
Pentru a face chiftelele se amestecă într-un vas oul cu laptele, un praf de sare și unul de piper. Se amestecă, apoi se pun ceapa, crutoanele, brânza și pătrunjelul tocat mărunt. Se omogenizează și apoi se adaugă carnea de curcan tocată și se amestecă foarte bine. Se formează perișoarele.
Chiftelele se pun în sosul de roșii și se lasă să fiarbă până sunt gata, aproximativ 10 minute.
Spaghetele se fierb potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg și se adaugă peste chiftele. Se servesc cu mult parmezan presărat deasupa.
Mâncare pentru copii de 10 ani. Tocăniță de pui
Ingrediente
1 liguriță de ulei de măsline
1 legătură de ceapă verde
1 nap mic
400 g cartofi
8 pulpe de pui dezosate
1 linguriță de muștar
500 ml supă de pui
200 g varză
pâine prăjită pentru servit (opțional)
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă partea albă a cepei verde tocate mărunt și se lasă 1 minut să se înmoaie. Se adaugă apoi napul și cartofii tăiați cubulețe și se lasă 2-3 minute. Apoi, se pune carnea de pui, muștarul și supa.
Se acoperă vasul și se lasă să fiarbă aproximativ 35 de minute sau până când sunt gata pulpele. La final se adaugă varza și se mai lasă să fiarbă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se presară ceapa verde rămasă și se servește cu pâine prăjită.
Mâncare sănătoasă pentru copii de 10 ani. Supă de roșii rapidă
Ingrediente
Pentru supă
400 g roșii
1 linguriță de zahăr brun
100 ml supă de legume
2 picături de sos Tabasco
2 linguri de mascarpone
1 linguriță de busuioc proaspăt tocat
1 pâine ciabatta tăiată pe jumătate
1 cățel de usturoi tocat
125 g mozzarela zdrobită
Mod de preparare
Roșiile, zahărul, supa și sosul Tabasco se pun într-un vas. Se asezonează cu sare și piper. Se aduce compoziția la punctul de fierbere și se mai lasă să fiarbă 5-10 minute. Se adaugă mascarpone și se amestecă foarte bine astfel încât supa să fie foarte cremoasă. Se mai lasă 10 minute pe foc. La final, se presară busuiocul tocat foarte fin.
Se încinge o tigaie de tip grill pe care le pune ciabatta și se lasă până devine aurie. Se freacă cu usturoiul și se presară cu mozzarella. Se lasă pe grătar până ce se topește brânza.
Supa de roșii se servește cu ciabatta și mozzarella.