Înghețată de pepene roșu, un deliciu răcoritor și rapid

Anca Lupescu
Copil care pregateste o inghetata din pepene rosu
Înghețată de pepene roșu, un deliciu răcoritor și rapid. FOTO: Shutterstock

Această înghețată de pepene roșu este o rețetă ușoară, sănătoasă și răcoritoare—perfectă pentru vară. Este plină de vitamine, are un gust fructat și dulce, și este ușor cremoasă. Pentru că este fără aditivi, bogată în antioxidanți și fără adaos de zahăr, este o gustare ideală și pentru copii. Pepenele roșu este fructul cel mai iubit al verii, fiind bogat în vitaminele A, C și B. Laptele adaugă un aport de calciu, așa că este benefic pentru sănătatea adulților și copiilor.

Înghețată de pepene roșu – rețetă

Ingrediente

  • Pepene roșu – Folosește un pepene roșu copt, deoarece va fi mai dulce. Când cumperi pepeni, caută unul greu—cu cât este mai greu, cu atât este mai copt. Dacă are o pată galbenă pe suprafață, înseamnă că pepenele a stat mai mult timp pe pământ sub soare, deci va fi mai dulce. De asemenea, poți să-l bați ușor. Dacă sună gol, este copt și gata de consum. Alege un pepene ușor verde mat, aceștia vor fi mai dulci. 
  • Lapte – Folosește orice tip de lapte vrei, fie lapte de origine animală, fie lapte vegetal.
  • Suc de lămâie – Adaugă un pic de aciditate înghețatei și subțiază amestecul.

Mod de preparare

Pregătește pepenele roșu prin îndepărtarea cojii verzi și albe și scoaterea semințelor. Taie-l în bucăți. Transferă bucățile într-o pungă de plastic resigilabilă. Pune în congelator timp de 12 ore. Când vrei să faci înghețata, pune pepenele roșu congelat în blender. Adaugă sucul de lămâie și laptele și amestecă până devine omogen. Transferă înghețata într-un recipient, sigilează și păstreaz-o la congelator sau servește-o imediat. Poți adăuga frunze de mentă pentru decor. În funcție de preferințele tale pentru înghețata mai cremoasă sau mai în stil sorbet, poți ajusta cantitatea de lichid adăugată.

Poți folosi smântână lichidă sau lapte condensat dacă vrei o înghețată mai dulce și cremoasă. De asemenea, poți experimenta cu diferite arome. Poți folosi înghețată cu aromă de vanilie în care să amesteci piureul de pepene congelat. Poți, de asemenea, să amestecii pepenele roșu cu alte fructe congelate. Încearcă afine, căpșune, ananas sau banane. Dacă folosești banene congelate, vei obține o înghețată mai cremoasă. Înlocuiește smântâna lichidă cu smântână de cocos dacă vrei să faci înghețata vegană.

Cum să păstrezi înghețata de pepene roșu

Înghețata este cel mai bine servită imediat, dar dacă ai făcut mai multă, o poți ține în congelator timp de până la o săptămână. Ai grijă să o pui într-un recipient cu capac etanș. Dacă vrei să prepari înghețata în timp, păstrează pur și simplu bucățile de pepene roșu congelate în congelator până ești gata să le dai prin blender și să faci înghețata. Dacă folosești smântână lichidă, ai grijă ca aceasta să fie rece, din frigider. 

CITEȘTE ȘI: Când îi dăm bebeluşului pepene?

Cât de sănătos este pepenele roșu și în ce cantități să îl consumi

150 de grame de pepene roșu conțin:

  • Calorii: 45,6
  • Grăsimi: 0,2g
  • Colesterol: 0mg
  • Sodiu: 1,52mg
  • Carbohidrați: 11,5g
  • Fibre: 0,6g
  • Vitamina C: 12,3mg
  • Potasiu: 170mg
  • Calciu: 10mg
  • Vitamina A: 865 UI
  • Licopen: 6.890 micrograme

Având un conținut scăzut de calorii și zahăr, poți consuma mai multe porții de pepene roșu pe zi fără a te îngrijora de impactul pe termen lung asupra dietei tale. Totuși, este bine să variezi tipurile de fructe pe care le consumi pentru a asigura un aport divers de nutrienți necesari corpului. Deși poate fi tentant să consumi jumătate sau mai mult dintr-un pepene roșu întreg într-o după-amiază călduroasă de vară, cel mai bine este să mănânci doar 1 sau 2 felii de pepene roșu pe zi. Poți consuma în aceeași zi alte fructe precum caise, piersici, nectarine sau alte fructe și legume de sezon. Pepenele roșu este considerat un fruct cu conținut ridicat de oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili, ceea ce înseamnă că conține zaharuri cu lanț scurt pe care unii oameni le digeră greu, motiv pentru care poate provoca balonare sau disconfort când este consumat în cantități mari.

Persoanele cu diabet sau cele care trebuie să își monitorizeze consumul de carbohidrați ar trebui să acorde atenție consumului de pepene roșu. Consumul excesiv de fructe ar putea introduce prea mult zahăr în dietă, ducând la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate fi riscant pentru persoanele cu diabet. Poți consuma în continuare pepene roșu atunci când suferi de diabet, dar limitează-te la o felie pe zi.

Este bogat în nutrienți. La doar 46 de calorii pe 150 de grame, pepenele roșu este bogat în nutrienți. Conține aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamina C, alături de alte vitamine și minerale esențiale, precum potasiu și vitaminele A și B6. Vitamina C întărește sistemul imunitar și ajută corpul să absoarbă fierul, în timp ce vitamina A este crucială pentru sănătatea pielii și a ochilor. Pepenele roșu este, de asemenea, bogat în potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și sprijină funcționarea nervilor, și vitamina B6, care ajută la descompunerea proteinelor pe care le consumați și sprijină funcția imunitară și nervoasă.

Oferă o doză mare de licopen. Licopenul este un compus natural găsit în pepenele roșu și alte fructe și legume, cu proprietăți antioxidante. Substanța este, de asemenea, responsabilă pentru culoarea roșie a pepenelui; dar dincolo de culoare, licopenul are beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că licopenul reduce riscul de cancer, boli de inimă și afecțiuni oculare legate de vârstă. Licopenul protejează celulele de deteriorare și cercetările sugerează că poate avea efecte de scădere a tensiunii arteriale atunci când este consumat regulat.

Pepenele roșu ajută la hidratare. Acest fruct este compus în proporție de peste 90% din apă. Obținem 80% din hidratare din ceea ce bem și 20% din ceea ce mâncăm, așa că pepenele roșu poate ajuta cu siguranță la acest aport echilibrat. Majoritatea adulților nu beau suficientă apă, iar hidratarea este deosebit de importantă în timpul verii, când temperaturile cresc și poți pierde lichide prin transpirație.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa