Idei de gustări pentru copii. 5 rețete salvatoare

Cristina Călin, redactor-șef

Copiii cer mai mereu câte ceva de ronțăit și pare greu să le oferim preparate sănătoase. Totuși, ele există. Putem face din doar câteva ingrediente gustări pentru copii. Ideal ar fi să fie aranjate în farfurie astfel încât celor mici să li se pară și apetisante astfel încât să nu mai dorească produse pline de aditivi alimentari și zahăr.

Iată 5 idei de gustări pentru copii bune atât pentru drum, pentru ieșirile în parc sau pur și simplu pentru momentele de peste zi când le este foame.

Idei de gustări pentru copii. Pachețele de casă cu șuncă și cașcaval

gustare pentru copii

Ingrediente

Pentru pachețele

1 pachet de drojdie uscată

320 ml apă caldă

440 g făină

13 g zahăr

30 ml ulei de măsline

1 praf de sare

1 ou

1 linguriță de lapte

Pentru umplutură

250 g brânză cheddar răzuită

16 felii de șuncă

Mod de preparare

Într-un vas mare se amestecă drojdia cu apa căldură. Se lasă apoi 5 minute până devine ca o spumă. Se adaugă făina, zahărul, uleiul de măsline și sarea. Se amestecă cu mâna până se formează aluatul. Apoi, se frământă 7 minute până aluatul devine elastic. Se verifică dacă este gata dându-i un bobârnac. Dacă revine la forma inițială pune-l la crescut, dacă nu, continuă să frămânți.

Se lasă la crescut timp de o oră sau până își dublează greutatea.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie pergament în două tăvi.

După ce aluatul a crescut se mai frământă 1 minut pentru a scoate aerul din el. Se împarte apoi în două, iar fiecare jumătate în 4. Fiecare bucată de aluat se întinde pentru a se forma dreptunghiuri. În mijlocul fiecăruia se pun două felii de șuncă și brânză cheddar. Se împăturesc și cu ajutorul unei furculițe se unesc marginile.

Oul se bate cu laptele. Cu ajutorul unei pensule se unge fiecare portofel. Se dau 2-3 găuri cu ajutorul unei furculițe.

Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. La jumătatea timpului se întoarce. Când sunt gata, se scot din cuptor și se lasă să se răcească puțin.

Gustări pentru copii. Brioșe de lasagna

brioșe de lasagna

Ingrediente

150 g carne de vită tocată

Sare

Piper

1 pachet foi de plăcintă congelate

300 g parmezan răzuit

300 g mozzarella sfărâmată

70 g brânză riccota

250 g pastă de tomate de casă

1 legătură de busuioc tocat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 160°C. Tava de brioșe se unge cu ulei.

Se încinge o tigaie adâncă, apoi se pune în ea carnea de vită. Se lasă 5-7 minte amestecându-se constant. Se asezonează cu sare și piper. Apoi se pune într-o farfurie scurgându-se grăsimea în surplus.

Se taie cercuri cu diametrul de 3,5 cm din foaia de plăcintă. Fiecare foaie se pune într-o formă din tava de brioșe și se apasă cu degetele astfel încât să îmbrace marginile. Se presară în fiecare formă cantități egale de parmezan, mozzarella și ricotta. Deaspura lor se pune carne de vită și apoi sos de pastă de roșii. Se repetă până când se umple forma.

Tava se dă la cuptor 18-20 de minute. Se scoate din cuptor și se mai lasă să se răcească 5 minute. Se decorează cu busuioc verde tocat și se servește.

Idei de gustări pentru copii. Cartofi umpluți și copți

cartofi umpluti

Ingrediente

4 cartofi

200 g carne tocată de vită

200 g broccoli

1 cană de apă

250 g brânză cheddar

100 g smântână

Sare

Piper

3 fire de ceapă verde tocată mărunt

Mod de preparare

Se înțeapă cartofii peste tot cu o furculiță. Se dau la cuptor pentru 20 de minute având grijă să fie întorși de câteva ori. Între timp se călește carnea de vită pentru 3 minute, după care se pune într-un vas mare. În grăsimea rămasă se sotează broccoli. Când se înmoaie, se adaugă apă și se mai lasă 4-5 minute. Broccoli se scurge și se adaugă peste carne.

Cartofii se scot din cuptor și se taie pe jumătate. Se scobește miezul. Restul de cartof se așează într-un vas termorezistent. Fiecare jumătate se umple cu brânză cheddar, smântână. Carnea tocată și broccoli se amestecă cu miezul de la catorfi și ceapa verde și adaugă în cartof. Se dă la cuptor pentru 15 minute.

Gustări pentru cei mici. Sandviș franțuzesc

sandviș franțuzesc

Ingrediente

2 felii de pâine

30 ml de sos bechamel

2 felii de șuncă

2 felii de mozzarella

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Feliile de pâine se ung cu sos bechamel. Se așează apoi o o felie de șuncă, una de mozzarella, alta de șuncă și apoi cealaltă felie de mozzarella. Deasupra se pune felia de pâine și se dă la cuptor pentru 10-12 minute.

Idei de gustări pentru copii. Prăjitură din porumb

brioșă de porumb

Ingrediente

100 g făină

70 g mălai

2 lingurițe de praf de copt

1 praf de sare

1 praf de piper

150 g smântână

2 ouă

2 linguri de ulei de măsline

150 g boabe de porumb de la conservă

50 g dovlecel tocat mărunt

25 g ceapă roșie tocată mărunt

1 legătură de ceapă verde tocată mărunt

1 legătură de busuioc proaspăt tocat

1 linguriță de oțet

1 roșie tocată mărunt

Mod de preparare

Se amestecă făina, cu mălaiul, praful de copt, sarea.

Într-un alt vas se amestecă smântâna cu ouăle, 1 lingură de ulei de măsline. Acestă compoziție se varsă peste făină și se mixează până se omogenizează.  Apoi, se împarte în 8 porții egale.

O tigaie nonaderentă se pune pe foc. Cu ajutorul unui polonic se toarnă în tigaie aluat. Se lasă 6 minute pe fiecare parte.

Dovlecelul se amestecă cu ceapa, busuiocul, roșia, restul de ulei, sare, piper. Se amestecă foarte bine. Prăjiturile de mălai se servesc cu acest sos.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa