Pâine de casă pufoasă

Iulia Mirică
pâine-de-casă-totul-despre-mame

Rețetă pâine de casă pufoasă, perfectă pentru sandvișuri

Pâinea pe care o găsim la supermarket conține de cele mai multe ori aditivi pentru a rezista mai mult pe rafturile magazinelor și pentru a părea mai îmbietoare. Pe lângă avantajul ingredientelor sănătoase pe care le putem cumpăra pentru a face acasă pâinea, se adaugă și mirosul care ne aduce aminte de copilărie în momentul când scoatem minunăția cea caldă din cuptor. Rețeta noastră este perfectă pentru a face o pâine de casă pufoasă și gustoasă, care se feliază ușor și e perfectă pentru sandvișurile din pachețelul copiilor. Iată cum se prepară:

Ingrediente pentru pâine de casă pufoasă

1/2 kilogram de făină
25 de grame de drojdie (preferabil proaspătă)
50 de grame de miere de albine
50 de mililitri de ulei
2 căni cu lapte
1 cană cu apă

11 pași pentru a face pâine de casă pufoasă

1. Se încălzesc puțin laptele și apa, urmând să le amestecăm.

2. Mierea se adaugă peste mixul de lapte cu apă, amestecând compoziția până când devine omogenă.

3. Făina se amestecă într-un bol cu sare.

4. Într-un alt bol, vom dizolva drojdia in 5 linguri din compoziția de lapte, apă și miere, urmând să adăugăm și restul lichidului.

5. Peste făina cu sare începem să turnăm treptat laptele în care s-au dizolvat celelalte ingrediente, amestecăm și începem să frământăm.

6. După ce se absoarbe laptele, turnăm și cei 50 de mililitri de ulei și frământăm în continuare. Dacă aluatul este prea lipicios sau prea moale, mai presărăm puțină făină, până când devine omogen si neted.

7. Ungem aluatul cu ulei, acoperim bolul cu un prosop de bucătărie și-l lăsăm la crescut într-un loc cald, până își dublează volumul.

8. Se presară făină pe un tocător de lemn, se așază aluatul și îi dăm o formă dreptunghiulară (cam cum arată pâinea feliată de la magazin), după care începem să-l rulăm, având grijă ca straturile din interior să se lipească între ele. Într-o tavă dreptunghiulară punem hârtie de copt, pe care o ungem cu ulei și așezăm aluatul în ea, lăsându-l la crescut încă o oră.

9. Încălzim cuptorul la 190 de grade și punem tava cu aluatul la mjloc, pe grătarul cuptorului, iar în partea inferioară a cuptorului se pune o tavă cu 1/2 litru de apă fierbinte.

10. După 25 de minute, scoatem tava cu apă și lăsăm pâinea încă 20-25 de minute, până se coace în interior.

11. După ce scoatem pâinea din cuptor, folosim o pensulă pentru a umezi coaja pâinii și a-i da un luciu aspectuos.

Sfat:
Pâinea se lasă la răcit înainte de a o felia, pentru a nu se sfărâma.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa