Gustări de tip finger food: ce alimente poţi include în alimentaţia copilului

Alexandra Constantin
mancare finger food

După etapa introducerii piureurilor în alimentaţie, copiii devin tot mai capabili să ducă şi singuri alimente la gură, acestea fiind cunoscute sub denumirea de finger food. Îţi venim în întâmpinare cu idei de gustări hrănitoare pe care cei mici le pot mânca singuri.

Peşte pregătit la aburi

Printre alimentele pe care le poţi pregăti astfel încât să le apuce cu mâna şi să le mănânce singur copilul se numără şi peştele. Nu numai că este un aliment sănătos, ci are o textură moale şi este uşor de mestecat. În plus, are şi un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, esenţiali pentru dezvoltarea creierului în primii doi ani de viaţă, potrivit www.parents.com. Ideal este să-l pregăteşti la aburi sau la cuptor pe hârtie de copt, apoi îl poţi tăia în bucăţi mai mici şi da copilului.

Morcovi fierţi

O altă gustare de tip finger food sunt şi morcovii, alimente pe care le poţi pregăti atât la aburi, cât şi prin fierbere. După ce se pătrund bine, taie-i sub formă de bastonaşe şi pune-i în faţă copilului. Pentru a te asigura că sunt gătiţi bine, încearcă înainte să-i strangi între degete şi să vezi dacă se pot pasa uşor. Specialiştii în nutriţie sunt de părere că sub această formă pot fi daţi copilului după vârsta de 8-9 luni.

Ghidul Headspace pentru mancatul constient Mindfulness la masa

Paste făinoase

Nu mai ştii ce să pregăteşti celui mic pentru masa de seară? O idee hrănitoare sunt şi pastele pe care le poţi combina cu sos de roşii sau cu diferite piureuri de legume. Nu numai că se prepară rapid, ci au şi forme interesante, lucru ce îi poate atrage atenţia celui mic mai ales dacă el le poate lua singur cu mâna şi duce la gură. Fierbe-le bine înainte şi taie-le în bucăţi mai mici dacă sunt prea mari. Indicat este să le incluzi în alimentaţia copilului după vârsta de 9 luni.

Omletă

O sursă importantă de proteine de calitate, vitamine şi minerale pe care trebuie să o incluzi în dieta copilului sunt şi ouăle. În plus, ele sunt şi o idee hrănitoare de finger food. Le poţi prepara sub formă de omletă la cuptor, apoi tăia în bucăţi mai mici şi da copilului. Pentru ca gustarea să fie variată, alături de omletă poţi să prepari şi legume la aburi.

Bucheţele de broccoli

Ideale pentru a fi prinse cu mâna sunt şi bucheţelele de broccoli, o altă gustare de tip finger food ideală pentru copii. Leguma, pe care o poţi pregăti atât prin fierbere, cât şi la aburi, este bogată în vitamine, minerale şi fibre. Textura uşor crocantă a legumei este de ajutor şi pentru a masa gingiile inflamate ale celui mic, cu atât mai mult în perioada de apariţie a dentiţiei.

Dispozitive de hrănire a bebelușului

Bastonaşe de castravete

Bogat în vitaminele A, B, C, în magneziu, potasiu şi calciu, castravetele completează lista gustărilor de tip finger food pe care le poţi include în alimentaţia copilului. În plus, este şi o soluţie ideală pentru a calma durerile care apar în timpul erupţiei dentare. Indicat este să fie inclus în dietă după vârsta de 10 luni şi să fie consumat ca tare sau în combinaţie cu alte legume. Cumpără castraveţi din culturi cât mai sigure, spală-i bine şi taie-i în fâşii lungi şi late, astfel încât să fie uşor de prins în mână de către copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa