Meniu bebeluși 10 luni. 8 rețete pentru toate gusturile

Unii bebeluși sunt încă alăptați, alții au trecut deja pe formula de lapte. Iată ce meniuri sunt potrive pentru vârsta de 10 luni.

Cristina Călin, redactor

La 10 luni bebelușul tău are un meniu foarte diversificat și poate mânca și singur folosindu-se de mânuțe. Unii bebeluși sunt încă alăptați, alții au trecut deja pe formula de lapte. Oricum, programul lor de masă seamănă destul de mult cu al adulților din casă.

Bebelușilor de 10 luni încă le sunt introduse în meniu alimente noi, la 3 zile distanță între ele pentru a vedea dacă au sau nu alergie la ele. Fructele și legumele vor continua să fie baza alimentației, sub formă de piure sau tăiate în bucățele mici. Dacă ești adepta autodiversificării îi poți da copilului tău bucățele mici de avocado, banană, piersică, cartof dulce (gătit), morcov (de preferat gătit), fasole verde sau fructe de pădure. De asemenea, mai poate mânca cu mânuțele lui în siguranță paste fierte (nu spaghete, ci pene), biscuiți speciali pentru bebeluși sau tofu.

La 10 luni bebelușii pot avea în meniu și carne. Bucățelele de carne de pui sau curcan le poate mânca și cu mâna, în timp ce carnea de vită trebuie tăiată în bucățele extrem de mici sau pasată cu blederul. Mai poți intoduce în meniu ouă, brânzică dulce,  pseudocereale.

Meniu bebeluși 10 luni. Crochete de spanac și cartofi

meniu bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 1 cartof
  • 5 frunze de spanac
  • 1 praf de turmeric
  • 1 linguriță de ulei

Mod de preparare

Cartoful se curăță, se spală foarte bine și se pune la fiert. Frunzele de spanac se spală foarte bine. Când cartoful este fiert se pasează bine cu furculița și se pune într-un bol cu restul ingredientelor. Se amestecă foarte bine. Din compoziția rezultată se formează niște bastonașe de mărime medie.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o tavă de mărime medie se pune hârtie de copt. Se așază crochetele și se dau la cuptor până devin aurii.

Se servesc la temperatura camerei.

Meniu bebeluși 10 luni. Kebab de legume

Ingrediente

  • 150 g ciuperci
  • ½ ardei gras roșu feliat pe lung
  • ½ ardei gras galben feliat pe lung
  • ½ ardei gras verde feliat pe lung
  • 1 zucchini feliat rotund (2-3 cm grosime)
  • 4 bețe de frigărui
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de oțet balsamic
  • Zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Se amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic și zeama de lămâie într-un vas adânc. Se adaugă legumele și se amestecă având grijă să fie acoperite cu sos. Se dă la rece pentru minimum 2 ore, de preferat peste noapte.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Legumele se pun pe bețele de frigărui, alternându-le. Sosul se păstrează. Frigăruile se pun pe foaie de copt într-o tavă și se ung cu restul de marinată.

Tava se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească. Pentru copiii mici se scot de pe bețe și se servesc. Pentru cei mai mari sau pentru adulți se servesc direct de pe bețele de frigărui. Se pot servi și după 2 zile.

Rețete bebeluși 10 luni. Crocant de măr și caise

rețete bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 6 caise proaspete
  • 2 mere de mărime medie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de pastă de curmale
  • 3 lingurițe de praf de migdale
  • 50 g unt
  • 150 g de făină

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C.

Merele se spală, se curăță de coajă și de semințe. Se taie în cuburi mici. Se pun într-un vas cu apă, se acoperă și se lasă să fiarbă. Se adaugă scorțișoara și se reduce focul. Se mai lasă 5-7 minute, amestecându-se din când în când.

Cât timp se fierb merele, untul și făina se pun în vase separate și se amestecă cu mâna până se omogenizează. Apoi se adaugă pasta de curmale.

Caisele se spală, li se scot sâmburii. Se taie în felii subțiri. Apoi se amestecă cu merele. Compoziția se varsă peste amestecul de făină și se toarnă apoi într-o tavă în care a fost pusă hârtie de copt . Se presară praful de migdale și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate și se servește la temperatura camerei.

Meniu bebeluși 10 luni. Pui cu legume

meniu bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • ½ piept de pui, tăiat în fâșii de 2,5 cm
  • ¼ de ceapă tocată mărunt
  • 100 g dovlecel tocat mărunt
  • ½ morcov tocat mărunt
  • 50 g orez basmati
  • 50 g mazăre
  • 250 ml supă de pui

Mod de preparare

Ceapa se pune într-o tigaie cu puțină apă și se lasă să fiarbă până se înmoaie. Se adaugă puiul și se lasă 4 minute. Apoi, se pun ingredientele rămase. Se completează cu apă cât să fie suficientă. Se lasă să fiarbă 30 de minute cu vasul acoperit. Pentru copiii mai mici compoziția se poate pasa cu blenderul.

„Vreau să îl cresc ca la carte, dar să-i respect ritmul de creștere!” Tu ai spus asta? Ești fix genul de mamă care ar comanda „Cartea bebelușului”! E manualul tău pe care nu-l vei lăsa din mână până nu-ți vezi copilul pe poarta grădiniței.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Meniu bebeluși 10 luni. Risotto cu somon și dovlecel

meniu bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată fin
  • 1 cățel de usturoi
  • ½ ardei gras tocat mărunt
  • 40 g ciuperci tocate mărunt
  • 200 g risotto
  • ½ de linguriță de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 l supă de legume
  • 75 g mazăre
  • 400 g file de somon gătit
  • 250 g dovlecel tocat mărunt
  • 30 g brânză Cheddar

Mod de preparare

Se preîncălezește cuptorul la 180°C. Ceapa, usturoiul și ardeiul gras se pun într-o tigaie cu un pic de apă și uleiul de măsline și se lasă până se înmoaie. Se adaugă ciupercile și se mai lasă 2 minute. Apoi, se pune orezul și se mai lasă alte 2 minute amestecând constant.

Se ia oala de pe foc, se adaugă pătrunjelul, supa, mazărea și somonul și se amestecă foarte bine.

Între timp se fierbe dovlecelul până se înmoaie. Când este gata se adaugă peste risotto, se acoperă vasul și se dă la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se scoate din cuptor, se presară brânza și se mai pune pentru încă 5 minute fără să mai acoperiți vasul.

Rețete bebeluși 10 luni. Clătite de cartofi dulci

rețete bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 350 g cartofi dulci tăiați cuburi
  • 100 g făină
  • ¾ linguriță praf de copt
  • 1 ou bătut
  • ¼ linguriță nucșoară
  • 175 g lapte
  • 25 g unt

Mod de preparare

Se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe cartofii dulci.  Se pun la fiert pentru 10-15 minute sau până când se înmoaie.

Într-un vas se amestecă făina, cu praful de copt și nucșoara. Cartofii dulci se scurg bine de apă și se adaugă peste amestecul de făină. Se pun oul și laptele și se mixează cu un blender. Untul se topește și se varsă peste compoziție.

Se pune pe foc mediu o tigaie neaderentă. Cu ajutorul unui polonic se ia aluat și se pune în tigaie, întinzându-se pe toată suprafața. Când începe să facă bule se întoarce pe partea cealaltă. Se mai lasă 2 minute și se scoate pe o farfurie. Se pot scoate pe șervețel pentru a absorbi excesul de grăsime.

Rețete bebeluși 10 luni. Supă de morcovi, linte și paste

rețete bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 linguriță de arpagic
  • 600 ml supă de pui sau de legume
  • 600 ml apă fiartă
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi
  • 200 g morcovi tocați mărunt
  • 2 tije de țelină tocate mărunt
  • 230 g linte roșie
  • 150 g paste din grâu integral
  • 150 ml brânză dulce proaspătă

Mod de preparare

Ceapa, morcovii, usturoiul și țelina se pun într-un vas cu puțină apă și uleiul de măsline. Când s-au înmuiat, se adaugă lintea, supa și apa fiartă. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă 20 de minte. Apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 10 minute.

După aceea se pune supa în blender și se mixează până devine foarte fină. Se toarnă înapoi în oală, se adaugă pastele și se mai fierbe 5 minute. Se ia de pe foc și se adaugă brânza.

Meniu bebeluși 10 luni. Omletă cu spanac, cheddar și cartofi

meniu bebeluși 10 luni

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 100 g spanac proaspăt
  • 15 unt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 3 fire de ceapă verde
  • ½ de cățel de usturoi
  • 3 ouă mari
  • 1 lingură de lapte
  • 50 g brânză cheddar

Mod de preparare

Cartofii spălați și curățați de coajă se fierb 15 minute. Se scot, se scurg și se taie felii subțiri. Spanacul spălat se fierbe 3-4 minute. Se scurge bine.

Untul și uleiul se pun pun într-o tigaie neaderentă. Se adaugă ceapa și usturoiul, se lasă 3 minute și apoi se adaugă cartofii. Se lasă 10 minute, amestecându-se din când în când. Se pune spanacul, se omogenizează și apoi se presară brânza.

Ouăle se bat cu laptele și compoziția se varsă peste cartofi. Se dă la cuptorul încins la 180°C pentru 15 minute.

Îți recomandă și cartea „Diversificarea naturală-autodiversificarea”. În ea vei găsi cea mai bună metodă de a introduce noi alimente în alimentația copiilor, secrete, diete, trucuri pentru a educa gustul bebelușului.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa