Mâncarea gătită în casă, pentru bebeluși. De ce avem nevoie?

Cristina Călin, redactor

În România, marea majoritate a mamelor le pregătesc bebelușilor hrana în casă, iar motivația lor este simplă. Este foarte simplu și mult mai ieftin decât borcănelele cu piureuri gata preparate. De asemenea, mâncarea gătită în casă pentru bebeluși este mult mai proaspătă și ai siguranța că ai ales chiar tu ingredientele.

10 sfaturi ca să ai un copil care mănâncă sănătos

Mâncarea de casă pentru bebeluși se face până la urmă simplu: poți pasa sau transforma în piure ceea ce gătești pentru restul familiei. Poți face acest lucru doar dacă gătești folosind ingrediente permise în alimentația celui mic, fără sare sau alte adaosuri care i-ar putea face rău.

Alegerea electrocasnicelor necesare

Când începi diversificarea vei avea nevoie de un aparat cu care să pasezi mâncarea bebelușului. Evident, poți să o faci și cu furculița, însă poți alege, în funcție de buget, dintre o mulțime de ustensile care îți pot face viața mai ușoară.

Aparat de gătit cu abur cu blender inclus. Aceasta este varianta cea mai complexă, care că va ajuta să preparați hrana de la fierbere până la pasare. De obicei, sunt încorporate un steamer și un blender, iar unele au posibilitatea de a decongela și reîncălzi hrana.

Nutriția echilibrată a copilului începe cu diversificarea

Blender sau robot de bucătărie. În privința lor părerile sunt împărțite. Unora li se par foarte ușor de folosit, în timp ce alții cred că trebuie să spele prea multe piese după ce prepară o cantitate mică de mâncare.

Blender vertical. Este tot un aparat electric pe care îl introduci în mâncare pentru a o pasa. Este mai ușor de curățat după folosire.

Tocător manual. Acest aparat are avantajul că puteți alege textura potrivită pentru piureuri. De asemenea, poate fi transportat foarte ușor.

Etapele diversificării. Când începi, cu ce începi și care sunt pașii de urmat

”Moară” pentru hrana bebelușilor. Este un aparat manual, portabil și destul de ieftin. Cu ajutorul lui puteți zdrobi ingedientele pe care le folosiți pentru hrana bebelușilor.

Furculița. Este folosită de genereții întregi de mămici, folosită mai ales pentru fructe și legume.

Ingrediente pentru mâncarea gătită în casă pentru bebeluși

Când mergi la piață să alegi fructele și legumele pentru mâncarea bebelușului, ai grijă ca acestea să fie proaspete. Încearcă să folosești după o zi, maximum două, după ce le-ai cumpărat. Atunci când nu ai posibilitatea să alegi fructe și legume proaspete, poți folosi și congelate.

Cele 10 principii ale diversificării, explicate de medicul nutriționist

Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să înceapă în intervalul de vârstă 4-6 luni. Dacă medicul pediatru vă recomandă să începeți mai devreme din diverse motive este bine să nu îi dați legume care pot avea nitriți—sfeclă, morcovi, spanac, dovlecei—mai devreme de 3 luni.

Sunt nitrații o problemă?

Nu. Nitrații sunt substanțe chimice care se găsesc în apă, sol și în anumite legume ca spanacul, sfecla, morcovii, dovleceii și fasolea verde. Pericolul cel mai mare este în acest caz pentru copiii sub 3 luni, însă din moment ce nu este recomandat ca aceștia să fie hrăniți cu alimente solide, nu ar trebui să o problemă.

Avocado pentru bebeluși. Când și cum este bine să îi dăm fructul-minune?

Servirea și păstrarea hranei bebelușului

Servește mâncarea când are temperatura corpului

Atenție mare atunci când încălzești mâncarea la microunde. Hrana nu avea temperatura uniformă și deseori se formează zone foarte fierbinți. Amestecă foarte bine înainte de a hrăni bebelușul.

Pune în castronel doar cât crezi că va mânca cel mic și nu păstra resturile pentru a i le da mai târziu. Combinația de mâncare cu salivă de bebeluș este mediul propice pentru dezvoltarea unor bacterii care îi pot face rău.

Care e cea mai potrivită vârstă pentru a începe diversificarea alimentației la bebeluși

Nu îndulci mâncarea bebelușului. Nu folosi miere până la vârsta de un an pentru că poate duce la botusim.

Folosește condimente sau diverse ierburi. Mâncarea bebelușui nu trebuie să fie fadă.

Dacă pregătești mai multe porții, le poți păstra la frigider în cutii închide ermetic. De asemenea, le poți pune la congelator în cutiile speciale pentru gheață. Fructele și legumele astfel păstrate pot fi consumate în siguranță și după 8 luni, iar carnea și peștele după 2 luni.

Alimentele interzise în dieta copiilor. Un ghid pe categorii de vârstă

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa