Diversificarea la bebeluși este unul dintre punctele de hotar din viața unei mame. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății acest lucru să se întâmple după vârsta de 6 luni. La început, nici nu este important cât de mult mănâncă bebelușul, ci mai degrabă trebuie să se obișnuiască cu ideea de a se hrăni altfel decât la sân sau biberon.
Diversificarea începută corect va ajuta copilul să își seteze un mod de alimentație corect și echilibrat pentru întreaga viață.
De ce trebuie să aștepți până la 6 luni diversificarea la bebeluși?
Laptele matern și/sau cel praf îi asigură bebelușului nutrienții de care are nevoie până la această vârstă. Mai mult, hormonii din laptele matern îl vor apăra de infecții.
Dacă aștepți până la 6 luni bebelușul tău va avea timp să se dezvolte suficient astfel încât să poată digera alimentele solide. Acest lucru se referă și la cereale sau piureuri de legume sau fructe pentru care este indicat să aștepți tot până la vârsta de 6 luni.
La 6 luni copilul poate prinde cu mânuța anumite alimente și poate începe să se hrănească și singur. De asemenea, va fi capabil să mestece și să înghită fără să se înece. Mai mult, va fi conștient de anumite texturi ale alimentelor ceea ce va face mai ușoară introducerea unora noi pe măsură ce timpul trece.
Reține că există și varianta de a învăța copilul cu autodiversificarea. Citește mai multe în cartea Diversificarea naturală- autodiversificarea, scrisă de Gil Rapley și Tracey Murkett. Cartea o poți cumpăra de AICI.
Indicii că bebelușul tău este gata pentru diversificarea alimentației
Sunt câteva semne clare care arată că poți începe diversificarea. Le detaliem mai jos:
- Poate să își țină capul
- Stă bine în scaun
- Își folosește limba pentru a împinge alimentele
- Și-a dublat greutatea de la naștere
- Se arată interesat de alimentele solide
- Închide gura atunci când este hrănit cu lingurița
- Plimbă mâncarea în gură
- Nu împinge alimentele afară din gură folosindu-se de limbă
Unii părinți interpretează anumite comportamente ale copiilor ca fiind dorința acestora de a trece la hrană solidă, dar de fapt nu sunt. Faptul că își bagă mâinile în gură, că se trezesc noaptea mai mult decât de obicei sau că vor mai mult lapte nu înseamnă că sunt pregătiți pentru diversificare. Pot fi pusee de creștere sau altfel de probleme pe care le au. Oricum, hrana solidă nu îl va face pe bebeluș să nu se mai trezească noaptea.
Cum începi diversificarea bebelușului
La început, copilul tău nu va mânca foarte mult, ci doar o cantitate mică înainte de masa lui de lapte cu care este obișnuit. Nici măcar nu trebuie să te îngrijorezi că nu ia decât o linguriță. Cel mai important este să se obișnuiască cu texturile, cu gusturile și să învețe să mestece și să înghită.
Nu trebuie să adaugi în mâncarea bebelușului sare sau zahăr sau combinații de condimente care au aditivi alimentari în compoziție.
Sfaturi pentru a începe cu bine diversificarea bebelușului
- Mâncatul este o activitate total nouă pentru copilul tău. Unii acceptă mai ușor acestă nouă etapă din viața lor. În cazul în care nu sunt foarte încântați nu trebuie să renunți, ci să continui să încerci. Alocă foarte mult timp, mai ales în primele zile.
- Învață să recunoști când copilul tău s-a săturat și, mai ales, să accepți acest lucru indiferent cât de puțin a mâncat. Poate închide gura ferm sau poate doar să întoarcă într-o parte capul. Dacă folosești o linguriță, așteaptă ca bebelușul să deschidă gura. Nu îl forța să mănânce. Dacă nu îi place ceva, renunță pe moment și încearcă altă dată.
- Trebuie să ai destulă răbdare și să îi oferi suficiente variante, chiar și dintre cele care nu par să îi placă. Uneori este nevoie de 10 încercări până când poți spune că nu îi place cu adevărat ceva. În plus, vor fi zile în care va mânca mult, altele în care va mânca puțin și altele în care nu va vrea nimic. Este perfect normal! Nu te îngrijora!
- Lasă bebelușul să atingă mâncarea, să se murdărească. Eventual îi poți da și lui o linguriță cu care să încerce să mănânce. În cele din urmă va reuși.
- Spațiul unde serviți masa trebuie să fie unul liniștit, fără prea multe distracții. Televizorul, tableta și telefonul nu trebuie să fie prezente.
- Arată-i copilului cum trebuie să mănânce, pentru că tu ești cel mai bun exemplu pentru el. Cea mai bună soluție este să mâncați în familie de fiecare dată când timpul o permite.
Nu uita că există varianta de a învăța copilul cu autodiversificarea. Citește mai multe în cartea Diversificarea naturală- autodiversificarea, scrisă de Gil Rapley și Tracey Murkett. Cartea o poți cumpăra de AICI.
Reguli de igienă în diversificarea la bebeluși
- Când începi diversificarea la bebeluși este important să îți iei mai multe măsuri de precauție decât atunci când pregătești mâncarea pentru restul familiei.
- Spală-te întotdeauna pe mâini și curăță suprafețele de lucru.
- Verifică întotdeauna ca mâncarea să nu fie prea fierbinte pentru bebeluș.
- Spală și curăță de coajă fructele și legumele proaspete.
- Evită alimentele tari.
- Scoate semințele și sâmburii de la fructe și legume și oasele de la carne.
- Chiar și fructele de dimensiuni mici taie-le în bucățele.
- Stai întotdeauna lângă copil atunci când mănâncă.
De ce ai nevoie când începi diversificarea la bebeluși
Scaun. Bebelușul tău are nevoie să stea pe o suprafață sigură, în poziție verticală pentru a putea înghiți corect. Scaunul trebuie să aibă siguranțe, pe care trebuie să i le legi de fiecare dată. Nu trebuie să îl lași singur în scaunul de masă indiferent cât de bine este asigurat.
Veselă și tacâmuri din plastic. Este de preferat ca lingurile să fie dintr-un plastic moale. Când copilul tău începe să se hrănească cu alimente solide, vei dori să îi cumperi veselă pentru bebeluși care să fie ușor de folosit și care să nu se spargă ușor. Majoritatea sunt frumos colorate, durabile și pot fi spălate la mașina de spălat vase. Seturile includ de obicei o farfurie și un castronel și sunt realizate din plastic, însă puteți găsi și din inox, sticlă, bambus sau silicon. Dacă le alegeți pe cele din plastic, aveți grijă să fie specificat că nu conțin BPA.
Cănițe. Atunci când începi căutările pentru cănița bebelușului ia în considerare doi factori: ușurința cu care poate bea din ea și cantitatea de lichid care curge din ea. Cănițele anticurgere, cu supapă, par ideale pentru că nu curg, însă copiilor le este destul de greu să bea din ele și se pot simți frustrați la început, mai ales că nu își pot controla bine mișcările gurii.
O bucată de plastic pentru a proteja masa și ce este în jurul ei.
Dacă vrei să știi mai multe despre diversificare mai poți citi și următoarele articole:
- Diversificarea. 5 rețete pentru bebeluși de 8-9 luni
- Bebelușul nu acceptă diversificarea. Ce alternative trebuie să ai în vedere
- Alimente interzise în diversificarea alimentației bebelușului
- Diversificarea cu superalimente pentru bebeluşi
- Diversificarea la cinci luni. Când se impune și cum se face
- Care e cea mai potrivită vârstă pentru a începe diversificarea alimentației la bebeluși
- Cereale pentru bebeluși de 4 luni. Situațiile excepționale când se recomandă, explicate de pediatru
- Cele mai hrănitoare piureuri pentru bebeluși
- Idei de piure de legume pentru bebeluși. 5 rețete pentru începutul diversificării