Dietă pentru bebeluși?

Ramona Dinescu
dietă

Termenul „dietă” este atât de întâlnit în zilele noastre, încât parcă toată lumea își dorește să slăbească. Dar oare bebelușii au nevoie să fie ținuți la dietă?

Am cunoscut mame atât de vehemente atunci când vorbeau de conceptul de alimentație sănătoasă și dietă încât erau în stare să țină o întreagă conferință timp de două zile, fără ca măcar să respire. Mai mult decât atât, erau atât de preocupate de ideea de dietă și își doreau atât de mult să nu aibă copii grăsuți, încât erau în stare să-și țină la dietă propriii copii. Sunt excepții, bineînțeles, câteva cazuri izolate, însă întrebarea se pune dacă bebelușii care au o greutate puțin peste cea normală ar trebui să urmeze o anumită dietă alimentară.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru ne-a spus că a întâlnit mame îngrijorate de greutatea copiilor și care au fost tentate să-și treacă bebelușii la dietă. Mai exact, să le ofere doar produse degresate pentru a-i ajuta să-și mențină greutatea în limite normale. Însă, tot ea ne spune că sunt câteva recomandări importante de care trebuie să ținem cont și anume că nu trebuie să restricționăm consumul de grăsimi și calorii al copilului în primii săi doi ani de viață. Cu alte cuvinte, nu trebuie să supunem un copil mai mic de doi ani unui plan de dietă ce necesită consumul alimentelor degresate.

De ce nu fără dietă?

Primii ani de viață ai copilului sunt cruciali în dezvoltarea normală a creierului și a corpului său. În mod special, copilul are nevoie de grăsimile și caloriile din alimentele pe care le consumă pentru a asigura o creștere și o maturitate normală a creierului.

Ca o regulă generală, copilul ar trebui să-și ia aproximativ jumătate din caloriile zilnice din grăsimi, până la vârsta de doi ani. Vorbim însă de grăsimi sănătoase provenite din lactate, pește și uleiuri vegetale. După această vârstă se poate reduce gradual numărul de calorii provenite din grăsimi. La vârsta de 4-5 ani, caloriile provenite din grăsimi ar trebui să ocupe cam o treime din totalul caloriilor zilnice. Multe familii fac trecerea treptată de la lapte integral la lapte cu un conținut mai scăzut de grăsimi și apoi la lapte degresat, în timp ce unele mame combină aceste tipuri de lapte pentru ca schimbările să devină imperceptibile pentru copiii lor.

Așadar, până la vârsta de doi ani, indiferent dacă alăptezi sau dacă îi dai copilului formulă de lapte praf, nu trebuie să-l privezi de acei nutrienți de care el are nevoie.

Trebuie să te gândești că dacă bebelușul pare puțin mai „umflățel” acum, asta nu înseamnă că așa va rămâne sau că va avea probleme de greutate. În momentul în care cei mici încep să meargă, să aibă mai multă activitate fizică, toți acei colăcei pufoși se vor reduce. În plus, după vârsta de un an, copilul începe să crească și în înălțime, mult mai rapid decât până acum, lucru care de asemenea va duce la dispariția colăceilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa