Tradiţii culinare de Paşte: Paska (pască slovacă) (P)

TOTUL DESPRE MAME

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai importante sărbători creștine: Paștele. Este deci momentul să decidem lângă cine vrem să petrecem această sărbătoare minunată a învierii Domnului, și desigur meniul! Indiferent de naționalitate, de pe masa noastră nu vor lipsi cu siguranță ouăle înroșite, friptura de miel sau berbecuț, cozonacul și mai ales un desert deosebit la care ne gândim tot anul: pască.

Anul acesta, Koliba vă încântă cu o rețetă inedită de pască slovacă (denumită “paska”). Este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune ricoletka, similară branzei dulci de vacă. Acest tip de brânză se găsește și în hipermarketurile din România (din gama de lactate Koliba) și dacă dorești să prepari ceva care să rămână mult timp în amintirea oaspeților tăi, nu ezita să încerci Ricoletka.

Ingrediente

Pentru aluatul de bază:

1 cub de drojdie
230 g apă caldă
1 linguriță de zahăr
250 g lapte fiert
200 g zahăr
800 g făină
200 g Gustul untului Koliba
2 lingurițe de sare
3 ouă

Pentru aluatul cu brânză:

1 cub de drojdie
150 g lapte cald
1 linguriță de zahăr
500 g urdă dulce Ricoletka de la Koliba
stafide
4 gălbenușuri
200 g zahăr
1 linguriță sare
1 linguriță praf de copt
300 g făină

Mod de preparare:

Se pune în apa caldă drojdia și o linguriță de zahăr și se lasă să se topească timp de 5 minute. După care se adaugă laptele încălzit, zahăr și Gustul untului de la Koliba. Se pune făina într-un bol și se amestecă cu sare, ouă și compoziția din lapte. Se frământă aluatul până devin elastic, se acoperă și se lasă la dospit într-un loc cald timp de 2 ore.

Între timp se pregătește aluatul cu urdă. Se pune drojdia în laptele încălzit și o linguriță de zahăr. Se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă peste urda dulce Ricoletka de la Koliba și se amestecă cu stafide, gălbenușurile, zahăr, sare, praf de copt și făină. Se frământă bine, după care se lasă la crescut pentru 2 ore.

Odată crescut aluatul simplu, se rupe în două bucăți inegale. Se mai frământă puțin aluatul mare și i se dă o formă rotundă, iar deasupra, de jur împrejur, se întinde aluatul din urdă Ricoletka. Se pune apoi într-o tavă unsă cu Gustul untului de la Koliba și se lasă să crească pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se folosește pentru a orna pasca, sub formă de împletitură. Se unge deasupra cu gălbenuș și se bagă la copt la 350 grade pentru 50 minute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa