4 rețete de tort sănătos pentru copii

Cristina Călin, redactor-șef
tort sănătos

Aniversările sunt momente de sărbătoare pentru toate familiile, dar este destul de complicat să găsim un tort sănătos pentru copii. Am vrea să nu aibă zahăr, ciocolată cât mai puțină și, dacă se poate, cât mai puține fructe. Dacă nu găsiți la cofetărie puteți face acasă un tort sănătos pentru copii.

Tort cu cremă de brânză și banane

Ingrediente

4-5 banane bine coapte

450 ml sos de mere neîndulcit

1 linguriță bicarbonat de sodiu

200 g făină

1 linguriță de scorțișoară

1 praf de nucșoară

Pentru cremă

220 g cremă de brânză

120 g suc de mere neîndulcit

2 lingurițe de extract de vanilie

Mod de preparare

Într-un bol de mărime medie se zdrobesc bananele. Într-un alt bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și nucșoara. Se adaugă bananele, sosul de mere și vanilia. Se amestecă până când totul este bine omogenizat.

Se iau două tăvi rotunde cu diametrul de 20 de cm și se ung cu ulei sau unt. Aluatul se împarte în două și se întinde uniform în cele două tăvi.

Se coc la 200° C timp de 20 de minute. Se scot de la cuptor și se lasă să se răcească.

Pentru cremă se amestecă foarte bine crema de brânză cu sucul de mere și extractul de vanilie până când compoziția devine foarte cremoasă. Crema se face cu puțin timp înainte de a servi tortul.

Cele două blaturi se taie în două și fiecare felie se acoperă cu cremă. Se decorează după gust.

Tort cu ananas, mere și morcovi

Ingrediente

150 g morcovi dați prin răzătoare

360 g făină

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 linguriță praf de copt

2 lingurițe de scorțișoară

1 linguriță de ghimbir

1 praf de nucșoară

500 g miere

4 ouă

225 g ulei

200 g ananas zdrobit

100 g nuci

150 g stafide

Pentru cremă

340 g cremă de brânză

50 g unt

90 g miere

220 g zahăr pudră

1 linguriță de vanilie

1 linguriță de suc de ananas

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180° C. Se iau două tăvi cu diametrul de 20 de cm și se ung cu ulei.

Se amestecă ouăle cu mierea și uleiul vegetal. Într-un alt vas se amestecă făina, cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, ghimbirul și nucșoara. Amestecul uscat se încorporează treptat în compoziția de ouă, miere și ulei.

Nucile și stafidele se amestecă cu puțină făină și apoi se pun în aluat, împreună cu morcovul și ananasul.

Aluatul se împarte în două și se toarnă în tăvi. Se coace pentru 50-60 de minute. Înainte de a acoperi blaturile cu cremă se lasă să se răcească complet.

Pentru cremă se amestecă bine toate ingredientele până când compoziția devine foarte aerată. Se acoperă apoi blaturile.

Tort sănătos cu rubarbă și cremă de migdale

Ingrediente

Pentru crema de migdale

70 g migdale (lăsate la înmuiat peste noapte)

3 linguri de mălai

1 păstaie de vanilie

50 ml sirop de arțar

50 ml lapte de cocos

Pentru blat

310 g făină spelta

1 linguriță bicarbonat de sodiu

210 g migdale mărunțite

250 ml lapte de orez

50 ml ulei de migdale

150 ml sirop de arțar

2 lingurițe de extract de vanilie

4 linguri de oțet de mere

Pentru stratul de fructe

400 g rubarbă

1 linguriță de miere

3-4 smochine

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C . Se unge cu ulei o tavă cu diametrul de 22 cm.

Migdalele lăsate la înmuiat peste noapte se pun în blender pentru a obține lapte de migdale.

Se scot semințele din păstaie și se pun împreună cu aceasta în tigaie împreună cu laptele de migdale. Se lasă să se încălzească până ajunge la temperatura corpului. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 15 minute.

Pentru blat se pun într-un vas făina și praful de copt. Se adaugă migdalele mărunțite. Compoziția se amestecă folosindu-se telul. Într-un alt vas se pun laptele de orez, uleiul de migdale, siropul de arțar, extractul de vanilie și oțetul de mere. Se amestecă și se toarnă peste ingredientele uscate. Se lasă 5 minute apoi se mixează până se omogenizează.

Se toarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor pentru 65-70 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în formă.

Pentru cremă se pun într-o tigaie mălaiul, vanilia și siropul de ațar. Se amestecă puțin și se adaugă treptat laptele de migdale în timp ce se omogenizează folosindu-se un tel. Se pune pe foc mic și se lasă să ajungă la punctul de fierbere. Se transferă apoi într-un alt vas și se dă la rece. Apoi se pune într-un robot de bucătărie, se adaugă laptele de cocos și se mixează 5 minute, până devine foarte cremoasă. Se dă la rece până când va fi folosită.

Rubarba se taie în bucăți mici și se pune într-o tigaie pe foc cu mierea. Se amestecă din când în când. Se ia de pe foc când se înmoaie.

Când blatul s-a răcit, se taie în două pe orizontală. Se pune pe felia de jos compoziția cu rubarbă, apoi crema de migdale. Apoi se pune celălalt strat acoperidu-se cu restul de cremă. Se ornează cu felii de smochine.

Tort sănătos pentru copii cu pere

Ingrediente

30 g de zahăr brun

3 pere tari (Bartlett sau Anjou)

180 g făină

1 linguriță de ghimbir răzuit

1 linguriță de praf de copt

1 praf de praf de copt

1 praf de sare

3 lingurițe de ulei de măsline

170 g zahăr

Coaja de la o limetă

1 linguriță de extract de cocos

1 ou

1 albuș

180 ml lapte bătut

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180° C. Se unge cu ulei o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm. Se presară apoi zahăr brun.

Perele se spală, se curăță de semințe și se taie felii. Se pun apoi în tavă având grijă să fie acoperit tot fundul. Deasupra lor se presară jumătate din cantitatea de gimbir răzuit.

Într-un bol se amestecă făina, restul de ghimbir, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea.

Într-un alt vas, se mixează uleiul, zahărul, coaja de limetă, extractul de cocos. Se adaugă apoi oul întreg și albușul și se amestecă până când compoziția se îngroașă. Amestecul lichid se încorporează în cel uscat folosindu-se o spatulă. Apoi se adaugă laptele bătut și se amestecă până se încorporează.

Se toarnă peste pere. Se dă la cuptor pentru 30-35 de minute. Se lasă să se răcească 8-10 minute și se răstoarnă în platoul pe care se servește. Este un tort sănătos pentru copii potrivit atât pentru vară, dar și pentru petrecerile de iarnă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa