Desert cu un conținut redus de grăsimi – tort dietetic cu lămâie
Din când în când, mămicile mai țin câte o dietă, însă nu trebuie să renunțe la bunătățile pe care le fac de obicei pentru toată familia. Dimpotrivă, pot înlocui anumite ingredientele cu unele sănătoase sau pot renunța la ele. V-am pregătit o rețetă de tort dietetic cu lămâie, pe care îl puteți împărți cu cei dragi fără griji.
Ingrediente pentru tort dietetic cu lămâie:
75 mililitri de ulei de semințe de rapiță
175 grame de făină
1 1/2 linguriță de praf de copt
50 grame de migdale măcinate
50 grame de mălai
coaja rasă de la 2 lămâi
140 grame de zahăr brun
2 ouă mari
225 grame de iaurt degresat
pentru siropul de lămâie:
85 grame de zahăr
zeama de la 2 lămâi
6 pași pentru a prepara tort dietetic cu lămâie:
1. Se încălzește cuptorul la 180°C/ 160°C pe ventilație/ trapta 4 pe gaz. Se unge cu ulei o tavă rotundă de copt și se adaugă o foaie de copt. Se adaugă făina, praful de copt, migdalele măcinate în prealabil și mălaiul într-un bol mare.
2. Se adaugă coaja rasă de lămâie și zahărul, după care se face o gaură în mijlocul compoziției uscate. Într-un bol separat, se bat ouăle și se amestecă împreună cu iaurtul, după care se adaugă în combinația uscată alături de ulei. Se amestecă scurt și cu atenție, astfel încât să se combine toate ingredientele.
3. Se toarnă amestecul în tavă și se coace timp de aproximativ 40 de minute sau până când puteți introduce o scobitoare în mijlocul tortului, iar aceasta iese curată. Se acoperă cu folie în ultimele 5-10 minute, în cazul în care începe să se rumenească prea tare.
4. Între timp, preparați siropul de lămâie. Se adaugă zahăr într-o cratiță mică, alături de sucul de lămâie și 75 mililitri de apă. Se încălzește compoziția la foc mediu, amestecând ocazional, până când se dizolvă zahărul. Se mărește focul, se fierbe timp de 4 minute, până când sosul este redus și siropos, după care se închide focul.
5. Se scoate tortul din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Cât timp este cald, se scoate din tavă, se dezlipește hârtia de copt și se așază într-o tavă mare.
6. Utilizând o scobitoare, faceți multe găuri mici în partea de sus a tortului, peste care turnați ușor cu o lingură jumătate din siropul de lămâie și se lasă să se absoarbă. Se toarnă și restul siropului pe margini și pe părțile laterale ale tortului.