Tort cu afine şi cremă de brânză, desertul perfect pentru masa de Paști

Raluca Dumitrică
tort cu afine și cremă de brânză
Un tort cu afine şi cremă de brânză este alegerea perfectă pentru o masă de Paşti. Iată cum se prepară acest tort delicios, de sărbătoare!

  Tort cu afine și cremă de brânză – Un tort festiv care va fi pe placul întregii familii

  Paştele bate la uşă, iar mamele mai aruncă o privire prin cărţile de bucate şi scotocesc internetul, în căutarea unor reţete delicioase pentru această sărbătoare pascală. Dacă la capitolul meniu tradiţional lucrurile sunt mai uşor de planificat, pentru că o reţetă de drob, una de pască sau alta de friptură de miel se vor regăsi cu siguranţă pe mesele familiilor din întreaga ţară, puţin mai complicat este atunci când părinţii îşi propun să includă în meniu şi ceva diferit de reţetele clasice de Paşti, dar care să fie la fel de apreciat (poate chiar mai mult) decât acestea. Şi, cum desertul este adesea felul de mâncare pe care lumea îl reţine cel mai mult la finalul mesei, vă propun o reţetă festivă, un tort cu afine şi cremă de brânză, care surprinde prin jeleul fin inclus în compoziţie!

  Iată cum se prepară acest tort cu afine delicios!

  Ingrediente pentru 12 porţii de tort cu afine:

  Blat

  7 ouă
  200 de grame de făină
  200 de grame de zahăr
  Un praf de sare

  Crema de brânză

  500 de grame de brânză dulce tartinabilă
  400 de ml de frişcă lichidă (plus încă 200 de ml pentru ornat)
  150 de grame de zahăr
  2 esenţe de vanilie

  Jeleu de afine

  500 de grame de afine proaspete sau congelate
  6 linguri de zahăr

  Cum se prepară un tort cu afine

  Blatul este primul pas al acestei reţete. Pentru prepararea lui, se pun ouăle, zahărul şi praful de sare în bolul robotului de bucătărie sau într-un vas în care folosiţi de obicei telul de la mixer, lăsând timp de aproximativ 10-15 minute telul să-şi facă treaba şi să omogenizeze perfect totul, până când ouăle se albesc şi îşi măresc volumul. Uşor de tot, adăugăm în ploaie făina şi amestecăm cu mişcări blânde, de sus în jos, având grijă să se înglobeze perfect şi să nu rămână cocoloaşe. Această compoziţie se toarnă într-o tavă de tort cu pereţii detaşabili şi diametrul de 26 sau de 28 de cm, tapetată cu hârtie pergamentată. Tava se introduce în cuptorul încălzit în prelabil la 180 de grade, se lasă acolo timp de aproximativ 30 de minute şi se scoate atunci când trece testul scobitorii. Blatul se lasă deoparte până se răceşte, şi numai atunci se taie în 3 părţi egale.

  Jeleul de afine, a doua parte a reţetei, se face în felul următor: afinele, care nu trebuie să aibă nici urmă de codiţă printre ele, se pun în blender şi pasează până când se transformă într-o pastă fină. Pasta se amestecă cu zahărul şi se pune într-o crăticioară pe aragaz, la foc mic. După ce încep să fiarbă, afinele se amestecă din când în când şi se lasă aproximativ 15 minute pe foc, până când încep să se îngroaşe. După ce s-au transformat într-un piure dens, asemănător unui jeleu, se iau de pe foc şi se pun la răcit.

  Ultima parte a reţetei este crema de brânză, care este foarte uşor de făcut. Frişca lichidă se bate cu telul de la mixer şi cu zahărul până când se solidifică, după care se amestecă cu brânza tartinabilă şi esenţa de vanilie. Dupa ce obţinem o compoziţie foarte pufoasă, adăugăm încet jeleul de afine, observând cu încântare cât de frumoasă e culoarea finală a cremei.

  Tort cu afine – Cum se asamblează:

  Crema de afine se împarte în trei. Pe un platou se aşază primul blat, se adaugă o treime din cremă, se nivelează frumos, se aşază al doilea blat şi se repeta operaţiunea cu crema, urmând ca dupa aşezarea celui de-al treilea blat să se întindă bine pe tot tortul restul cremei rămase. Lateralele se decorează cu cei 200 de ml de frişcă pentru ornat, dar şi cu afine sau cu orice altceva vă doriţi. Tortul se lasă cel puţin 6 ore la rece în frigider înainte de a fi tăiat.

  Ponturi pentru atunci când preparați un tort cu afine:

  Dacă vă plac torturile însiropate, puteţi să faceţi un sirop subţire dintr-o cană de apă, o lingură de zahăr şi o esenţă de vanilie, pe care să-l presăraţi peste blaturi înainte de a întinde crema pe ele. Alternativ, se poate folosi siropul de la un compot slab îndulcit şi care să nu fie în conflict gustativ cu afinele.

  Sărbători luminoase!

   

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa