Prăjitură cu foi şi cremă de vanilie

Iulia Mirică
prajitura-cu-foi-si-crema-de-vanilie-totul-despre-mame

Deliciu culinar – prăjitură cu foi și cremă de vanilie

V-am pregătit o rețetă de prăjitură cu foi și cremă de vanilie, ideală pentru weekend-uri, când aveți mai mult timp liber pentru prepararea unui deliciu culinar.

Ingrediente pentru prăjitură cu foi și cremă de vanilie:

pentru crema de patiserie:

250 mililitri de lapte
1/4 păstaie de vanile, semințele îndepărtate
60 grame de gălbenuș de ou
62 grame de zahăr pudră
10 grame de pudră de budincă de vanilie
15 grame de făină de porumb
25 grame de unt

pentru crema de vanilie:

450 grame de cremă de patiserie (a se vedea mai sus)
50 grame de frișcă

pentru foi:

foi de patiserie cu unt
zahăr pudră
un pumn de fulgi de migdale

pași pentru a prepara prăjitură cu foi și cremă de vanilie:

1. Pentru crema de patiserie, se fierbe laptele împreună cu păstaia de vanilie și semințe, într-o cratiță cu baza groasă. Într-un bol, se amestecă gălbenușurile, zahărul, custard powder și făina de porumb. Se adaugă 1/3 din laptele fierbinte în compoziție și se amestecă bine.

2. Se scoate păstaia de vanilie din cratiță. Se aduce iar la punctul de fierbere laptele, în timp ce se toarnă amestecul cu gălbenușuri. Se amestecă bine și se închide focul, adăugând și untul.

3. Se pune crema de patiserie într-un recipient și se acoperă cu o folie alimentară.

4. Pentru crema de vanilie, se bate crema de patiserie până se omogenizează, cu ajutorul unui tel și se adaugă ușor și frișca.

5. Se rulează foile de patiserie, la 1,5 milimetri grosime, și se înțeapă cu o furculiță peste tot. Se așază aluatul pe o tavă de copt, pe care ați pus o hârtie de copt, după care se mai pune încă o hârtie de copt pe partea de sus și se acoperă cu o tavă plată.

6. Se lasă la cuptor, la 190 grade Celsius / 170 grade Celsius cuptor cu ventilație / treapta 5 pe gaz, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot foile de patiserie din cuptor, după care se crește temperatura la 240 grade Celsius / 220 grade Celsius cuptor cu ventilație / treapta 9 pe gaz.

7. Se dau la o parte tava și hârtia de copt suplimentare, se identifică cea mai nivelată parte din aluat și se presară zahăr pudră. Se lasă din nou la cuptor pentru câteva minute, cât timp se caramelizează zahărul pudră.

8. Odată ce ați scos aluatul din cuptor, se lasă puțin să se răcească înainte de a-l tăia în trei fâșii egale. Când este complet rece, se pune jumătate din cremă pe partea de sus a unei fâșii. Se adaugă al doilea strat de foi, după care se pune crema rămasă și ultima fâșie de foi. Se apasă ferm în jos.

9. Cu ajutorul unui cuțit tip paletă, se răspândește pe laturile prăjiturii crema care s-a scurs în timpul etapelor anterioare. Se acoperă laturile și cu fulgii de migdale, pentru a crea un finisaj plat. Se lasă prăjitura la congelator până când este parțial înghețată, după care se transferă la frigider până când este nevoie. Se presară puțin zahăr pudră atunci când se servește.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa