Prăjitura Alba ca Zăpada, desertul copilăriei noastre

Cristina Călin, redactor
prăjitura albă ca zăpada

Cu toții știm prăjitura Albă ca Zăpada. Era nelipsită din meniul de week-end al mamelor noastre și multe dintre noi am preluat-o pentru a ne îndulci familiile. Este ușor de făcut, nu necesită multe ingrediente și este delicioasă.

Ingrediente pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Pentru foi

10 linguri de lapte integral

10 linguri de zahăr

10 linguri de ulei

1 linguriță amoniac

2 ouă

un praf de sare

500 g făină

Pentru cremă

1 litru lapte

200 g unt

8 linguri de făină

6 linguri de zahăr

zeama și coaja de la o lămâie

esență de vanilie

Mod de preparare prăjitura Albă ca Zăpada

Pentru aluat, zahărul se dizolvă în lapte amestecându-se bine cu o spatulă. După aceea, se încorporează în compoziție pe rând ouăle, praful de sare, uleiul, amoniacul stins cu câteva picături de oțet. Se mixează bine toate ingredientele până când se omogenizează.

Se presară făina în ploaie și se frământă cu mâna până când se obține un aluat suficient de tare. Se împarte apoi în 3 și se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute. Apoi se întind cu ajutorul unui sucitor 3 foi. Foile se coc pe dosul tăvii, presărate cu făină. Se dau la cuptor 15 minute fiecare, la foc mic, aproximativ 150°C.

Pentru cremă se amestecă făina cu 10 linguri de lapte rece și cu zahărul. Se pune la fiert laptele rămas împreună cu coaja de lămâie. Când laptele dă în fiert se adaugă amestecul de lapte rece cu făină, amestecând continuu până ce începe din nou să fiarbă. Se lasă pe foc până când compoziția se îngroașă și se dezlipește ușor de pe vas. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Când crema este încă caldă, se adaugă untul tăiat cubulețe, zeama de lămâie și esența de vanilie. Se mixează 2-3 minute până se omogenizează bine toate ingredientele și se obține o cremă fină.

În cazul în care crema nu este suficient de groasă, se dizolvă două linguri de făină în puțină apă rece și se toarnă peste cremă. Se mai pune la fiert pentru 5 minute sau până ce crema se îngroașă.

Pentru asamblarea prăjiturii Albă ca Zăpada se pune o foaie în tavă și se pune cu ajutorul unei spatule crema. Se întinde uniform, apoi se pune deasupra altă foaie. Se pune cremă, se întinde și deasupra se așează ultima foaie. Deasupra se pune crema rămasă.

Prăjitura Albă ca Zăpada se dă la rece timp de 24 de ore. Se poate presăra deasupra nucă de cocos rasă. Apoi poate fi tăiată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa