Răsfăț culinar sănătos – papanași cu fructe la cuptor
Cu toții știm rețeta tradițională de papanași, care se servesc cu dulceață și smântână, însă știați că puteți prepara și papanași cu fructe la cuptor? Durează aproximativ 2 ore pentru a face acest desert savuros, așa că este mai bine să-l lăsați pentru weekendurile în care aveți mai mult timp liber. Ingredientele pregătite ajung pentru 6 porții, iar dacă aveți mai mulți musafiri, puteți dubla sau chiar tripla cantitatea ingredientelor.
Ingrediente pentru papanași cu fructe:
2 căni cu făină albă
1 lingură de praf de copt
1/2 linguriță de sare
2 linguri de zahăr brun
1/2 cană de unt, feliat
3/4 cană cu lapte
6 mere, curățate și scos cotorul
1 cană cu afine
1/4 cană cu sirop de arțar
1 linguriță de scorțișoară
1/2 linguriță de nucșoară
1 linguriță de coajă rasă de portocală uscată
5 pași pentru a prepara papanași cu fructe:
1. Se încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Se unge o tavă de cuptor de 17 x 28 centimetri cu unt. Într-un bol mare, se adaugă făina, praful de copt, sarea și zahărul brun și se amestecă bine. Se adaugă untul feliat și laptele și se amestecă pentru a forma un aluat.
2. Se pune aluatul pe o suprafață presărată cu făină și se întinde cu ajutorul unui sucitor. Se taie pătrate de 15 x 15 centimetri.
3. Se pune câte un măr în centrul fiecărui pătrat sau, în funcție de cum ai tăiat aluatul, îl poți înfășura în jurul merelor. Se umple miezul cu afine și se stropește mărul cu sirop de arțar. Se trag colțurile aluatului și se prind marginile împreună, pentru a sigila papanașii. Se plasează aceștia în tava pregătită și se presară cu scorțișoară și nucșoară.
4. Se combină siropul de arțar rămas cu suficientă apă pentru a se turna peste papanași și a rămâne 1 centimetru de lichid în tavă. Se scufundă afinele rămase și coaja merelor, alături de coaja rasă de portocală.
5. Se lasă în cuptorul încălzit în prealabil timp de 45 de minute, ungând dacă este necesar, până când se rumenesc papanașii. Se servesc cu sosul cald din tavă.