Papanași cu brânză de vaci. O rețetă de pe vremea bunicii

Iulia Mirică
papanași cu brânză de vaci farfurie
Ne-am gândit să vă punem la dispoziție o rețetă delicioasă de papanași cu brânză de vaci, exact cum ne făcea bunica odinioară.

Știm cât de bine arată papanașii în meniurile restaurantelor, însă nu v-ar plăcea să aveți la îndemână o alternativă mai sănătoasă? Ne-am gândit să vă punem la dispoziție o rețetă de papanași cu brânză de vaci, fierți, exact cum ne făcea bunica. Desertul acesta va fi un succes, dar vă avertizăm că s-ar putea să fie atât de bun, încât cei dragi să-l ceară des de acum încolo.

Originea papanașilor este strâns legată de tradițiile culinare ale regiunilor din România. Aceștia sunt făcuți din aluat dospit, fiind apoi fierți în apă și, uneori, prăjiți în ulei sau unt. După ce sunt gătiți, sunt de obicei umpluți cu dulceață, gem, brânză dulce sau smântână, iar deasupra sunt pudrați cu zahăr sau serviți cu sirop de fructe.

Variantele regionale ale papanașilor sunt un element interesant al acestei rețete tradiționale. În funcție de zona geografică, ingredientele folosite pentru umplutură sau modul de preparare pot varia. De exemplu, în Moldova și în unele părți din Transilvania, papanașii sunt umpluți cu brânză dulce și se servesc cu smântână și dulceață de căpșuni sau vișine. În alte regiuni, cum ar fi Oltenia sau Muntenia, se folosește mai des gem de prune sau dulceață de vișine pentru umplutură.

Un aspect important al servirii papanașilor este prezentarea lor estetică. Aceștia sunt adesea aranjați în farfurii decorative, pudrați cu zahăr și așezați pe o pată de smântână proaspătă. Garniturile variază în funcție de preferințele personale sau de rețeta specifică, dar combinări precum fructele proaspete, siropurile de fructe sau chiar sosuri cu arome inedite pot adăuga o notă distinctă și delicioasă acestui desert.

Ingrediente pentru 2 porții de papanași cu brânză de vaci:

120 grame de brânză de vaci proaspătă • 1/2 ou • 20 de grame de unt • 50 de grame de pesmet • 1 lingură de făină • 1 lingură de griș • coaja rasă de la 1/2 lămâie • 1 plic de zahăr vanilat • 1-2 linguri de zahăr • 1 praf de sare

Mod de preparare papanași cu brânză de vaci:

Se scurge brânza bine de zer și se pune într-un bol. Oul se bate în alt bol. se pune jumătate peste brânză, alături de zahărul vanilat, griș, făină, coaja rasă de lămâie și puțină sare.

Ingredientele se amestecă până se obține un aluat omogen și nelipicios. Apoi se pune pe planul de lucru presărat cu făină. Se întinde cu ajutorul unui sucitor o foaie de aproximativ 3-4 cm. Cu ajutorul unui pahar cu gura mai lată, se decupează papanașii. În mijlocul acestora se presară puțin cu degetul, pentru a se găti uniform.

Papanașii se trec prin puțină făină. Se pun într-o oală cu apă pusă în prealabil la fiert, cu puțină sare. Când începe să fiarbă apa din nou, se dă focul la mic și se acoperă oala cu un capac.

Se lasă 7 minute și se închide focul, lăsându-i încă 5 minute acoperiți, pentru a rămâne fragezi. După aceea se pun pe prosoape de hârtie pentru a se scurge.

Între timp, punem untul la topit într-o tigaie, adăugăm pesmetul și amestecăm 2-3 minute. Închidem focul, adăugăm lingurile de zahăr și jumătate de plic de zahăr vanilat, dacă doriți compoziția mai dulce.

Se trec papanașii prin pesmet și se pot servi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa