Marmeladă de gutui

Iulia Mirică
marmelada-de-gutui-totul-despre-mame

Desertul perfect al toamnei – marmeladă de gutui

Având o culoare superbă și un gust delicios, această rețetă tradițională de marmeladă de gutui poate fi servită celor mici ca desert sau chiar oferită drept cadou celor dragi.

Ingrediente pentru marmeladă de gutui:

4 căni de cubulețe de gutui (aproximativ 500 grame)
1/2 lămâie
2 căni cu zahăr (250 grame)
2-3 centimetri de păstaie de vanilie

4 pași pentru a prepara marmeladă de gutui:

1. Se spală bine gutuile sub un jet de apă rece, se taie cubulețe sau felii, iar cotoarele se îndepărtează. Se pun într-un bol cu apă, pentru a nu se înnegri, cât timp terminați de tăiat și curățat toate gutuile folosite.

2. Jumătatea de lămâie se curăță de coajă, deoarece folosim doar coaja de la aceasta în rețetă. Se schimbă apa, de această dată doar cât să acopere gutuile, într-o tigaie, alături de coaja de lămâie, pentru 30 de minute.

3. Se închide focul după ce s-a înmuiat fructele, se scurge apa, iar după ce se răcesc, se curăță de coajă și se taie cubulețele și mai mici. Într-un recipient cu baza mai groasă, se pun gutuile alături de zahăr și semințele din păstaia de vanilie pe foc. Se lasă până când obțineți o compoziție densă, amestecând cu ajutorul unui mixer vertical și adăugând și zeama de la jumătatea de lămâie. Se mai lasă pe foc până când marmelada de gutui devine portocalie, cu tente maronii.

4. Într-o tavă de cuptor, pe care ați pus hârtie de copt, se toarnă compoziția, la o grosime de maxim 2 centimetri. Puteți să introduceți marmelada la cuptor, la o temperatură de 50°C, pentru aproximativ 2:30 ore sau să o lăsați în tavă peste noapte, după care a doua zi să o întoarceți pe cealaltă parte, timp de 2 zile. Se taie și se servește.

Te-ar mai putea interesa