Gem de struguri

Iulia Mirică
gem-de-struguri-totul-despre-mame

Rețetă delicioasă de gem de struguri

În această perioadă a anului, puteți pregăti un preparat delicios pentru iarnă – gem de struguri. Este gata în aproximativ o oră și jumătate, iar ingredientele pe care vi le-am pregătit sunt perfecte pentru obținerea a patru-cinci borcănele de gem de struguri.

Iată cum se face gemul de struguri:

Ingrediente pentru gem de struguri:

1,3 kilograme de struguri aromați
1 cană cu apă
1 1/4 cană de zahăr granulat
3 lunguri de zahăr cu conținut scăzut de pectină
1/4 sau 1/2 cană de zeamă de lămâie

6 pași pentru a prepara gem de struguri:

1. Se fierbe apă într-o oală mare și se sterilizează 5 borcane, prin fierbere, timp de 10 minute. Capacele și inelele se spală și se fierb într-o altă cratiță cu apă, mai mică. Se oprește căldura și se lasă borcanele și accesoriile în apă fierbinte până când aveți nevoie de ele.

2. Se spală strugurii și se culeg boabele de pe ciorchini. Se elimină boabele stricate. Nu vă faceți griji dacă rămân tulpini mici pe fructe, deoarece acestea vor fi eliminate alături de semințe. Într-o cratiță mică, cu o bază mai groasă, se pun strugurii și apa la fiert, după care se dă focul mai încet.

3. Se fierb strugurii la foc mic, amestecând periodic și zdrobindu-i până când îți pierd forma și puteți vedea semințele plutind în amestec, pentru aproximativ 10 minute. Se închide focul și se lasă să se răcească ușor.

4. Cu ajutorul unei site situate deasupra unui castron, se separă semințele, tulpinile și coaja strugurilor. Veți obține aproximativ 4 căni cu pastă de struguri.

5. În aceeași tigaie, se amestecă pulpa de struguri împreună cu zahărul și zeama de lămâie și se aduce la fierbere, la foc mare. Se gătește până când obțineți textura dorită. Se oprește focul și se ia spuma cu o lingură. Cu ajutorul unui polonic, se pune gemul în borcane separate, lăsând 1,3 centimetri liberi deasupra. Se șterg capacele cu un prosop curat de bucătărie și se sigilează borcanele.

6. Se pun borcanele sigilate înapoi în oala cu apă și se fierb pentru 10 minute, după care se oprește focul. Se lasă borcanele să ajungă la temperatura camerei, după care se pun într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa