Gem de căpşune

Iulia Mirică
gem-de-capsune-totul-despre-mame

Rețeta bunicii de gem de căpșune

Această rețetă a bunicii de gem de căpșune este destul de ușoară odată ce ați sterilizat borcanele pentru depozitare. Este momentul perfect pentru a încerca această rețetă, având în vedere că găsiți căpșunele în piață. La iarnă, îi veți face fericiți pe toți în momentul în care veți scoate un borcan de gem de căpșune din cămară, veți întinde pe pâine prăjită cu unt și veți servi micul dejun. De asemenea, puteți utiliza gemul de căpșune și pentru a decora și a da savoare grișului sau orezului cu lapte, fiind desertul aromat perfect pentru copii.

Ingrediente pentru gem de căpșune:

1 kilogram de căpșune
700 grame de zahăr alb (sau zahăr special pentru gem)
1-2 felii de lămâie
1-2 pliculețe de zahăr vanilat

4 pași pentru a prepara gem de căpșune:

1. Se spală căpșunele sub un jet de apă rece, se curăță de praf bine și se lasă puțin la scurs. Li se scot codițele.

2. Într-o cratiță întinsă se pun căpșunele, cele 2 felii de lămâie și se lasă 20 de minute amestecate cu zahărul, pentru a lăsa sirop.

3. Se dă drumul la foc mic, se învârte compoziția până se topește zahărul, după care se mai amestecă din când în când. De fiecare dată când face spumă, se ia cu ajutorul unei linguri. Se adaugă și zahărul vanilat și se amestecă bine. Se lasă la fiert aproximativ 40 de minute sau până când observați că se leagă siropul.

4. Puteți testa dacă este gata gemul punând o picătură din compoziție pe o farfurie. Dacă își păstrează compoziția intactă, înseamnă că este gata. O altă modalitate de a vă da seama când este gata gemul de căpșune, după cum spune bunica mea, este prin introducerea lingurii în gem, iar atunci când o scoateți, dacă rămâne compoziția pe fundul lingurii, puteți opri focul. Se pune gemul în borcane sterilizate și se lasă la răcit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa